PREMIER KULTCAFÉ (1085 Budapest, Baross u. 1.)
x

Válogatás a magyar animációs film történetéből II.

A magyar animációs film immár több mint 100 éves története bővelkedik kiemelkedő értékekben, időtálló remeklésekben, generációk számára hivatkozási alapot jelentő élményekben. Miként dr. Pápai Zsolt filmtörténész fogalmazott, „a hazai mozgókép históriájának legdicsőségesebb fejezetei közül többet éppen animációs rendezők írtak" (Filmvilág 2007/8). Az animációs film a hazai mozgóképkultúra kiemelkedően fontos területe, többek szerint a magyar filmművészet egyik, ha nem a legszínesebb része. „A magyar animációt az különböztette meg korábban a többi nemzetétől, hogy ahányan voltunk, annyiféle film került ki a kezünk közül" – írta Jankovics Marcell az Animációs körkép című kötet előszavában.
A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozatának filmklubja, Válogatás a magyar animációs film történetéből címmel a tavaly őszi 10 és az idei 15 estén át bőséges betekintést nyújt, a teljesség igénye nélkül, a hazai animáció kincsestárába. A március 18-án a második blokkal folytatódó sorozat (vetítések hétfő esténként, 18 órakor a Premier Kultcafé moziteremben) filmösszeállításából könnyen érthetővé válik, miért mondható olyan színesnek, sokfélének a magyar animáció. Láthatunk példákat a fekete humor és az ornamentális stílus mesterműveire, s feltárul a vidéki műhelyek – a Kecskemétfilm és a pécsi stúdió – filmtermésének gazdagsága is. Összeállításunk a magyar amatőrfilmek mellett a kortárs animáció jelenségeit is felöleli, az új alkotói nemzedék nagy sikert arató munkáitól kezdve a számítógépes animáció hazai eredményeiig. A tavaszi 10 alkalmat ősszel további 5 hétfő esti vetítés követi.
A sorozat házigazdája A magyar animációs film: intézmény- és formatörténeti közelítések című kötet szerzője, dr. Varga Zoltán. Az előadások beszélgetéssel fejeződnek be, amelyre meghívjuk az aznapi filmek egyik alkotóját vagy szakértőjét.
Részletes program itt található: http://www.premiercafe.hu/kulturplacc/animacios-film-klub/




A tavaszi program plakátja itt letölthető.