Az emigráns – Minden másképp van (Szalai Györgyi és Dárday István filmje)

Tisztelet Márainak, tisztelet Kassának

Márai Sándor 1900. április 11-én született Kassán. A születésnap körül Máraihoz kötődő rendezvényekre került sor a szülővárosban, amely idén az Európa Kulturális Fővárosa címet is elnyerte. 

A megemlékezések sorában az elsők között volt a Magyar Művészeti Akadémia és a rendezvénynek helyszínt is adó kassai Thália Színház kétnapos közös programja 2013. április 7-8-án, melynek keretében irodalmi előadásokra, kerekasztal-beszélgetésekre, filmvetítésre került sor.

Az Európa Kulturális Fővárosa 2013 programsorozathoz kapcsolódóan a Magyar Művészeti Akadémia számos program létrejöttében közreműködik Kassán: januárban mutatták be Oelschläger-Őry Lajos építész monográfiáját, márciusban Prutkay Péter nagysikerű dobozolt kor-képek kiállítását láthatták, jelenleg is megtekinthető Orosz István Az enyészpont kijelölése című tárlata, jövő héten nyílik Stefanovits Péter kiállítása, az Átutazás.

Április 7-én Márai életét fényképekben és dokumentumokban címmel a Petőfi Irodalmi Múzeumtól kölcsönkapott anyagogból nyílt kibővített kiállítás a Thália Színházban. Ez alkalomból Czajlik József, a teátrum igazgatója, valamint Mészáros Alajos Európai Parlamenti képviselő és Csáji Attila, az MMA alelnöke mondott köszöntőt. „Kassán a magyarok nélkül kultúráról nem lehet beszélni" – mondta Czajlik József, aki ismertette a Magyar Művészeti Akadémia és a Thália Színház közeljövőben megvalósuló, közös programjait: lesz kortárs zenei rendezvény, animációs filmnapok – melynek vendége lesz Jankovics Marcell is ­–, valamint egy Bánk bán-programsorozat.

Az estén láthatták az érdeklődők Szalai Györgyi és Dárday István Minden másképp van – Márairól című dokumentum-játékfilmjét, melyet az alkotók a 2006-os Az emigráns – Minden másképp van című nagyjátékfilmjük kísérőfilmjeként a televízió számára készítettek el. A filmben többek között Thassy Jenő, Püski Sándor, Szőcs Géza, Mészáros Tibor, Hubay Miklós, Furkó Zoltán vall az íróról. A vetítést követő kerekasztal-beszélgetésen részt vettek az alkotók, valamint Mészáros Tibor és Tereza Worowska, a Márai-életmű lengyel műfordítója. „Úgy éreztük, Márai az a sors, drámai alkat, az a példaértékű személyiség, akin keresztül a történelemről és a mi huszadik századi létezésünkről olyan képet tudunk adni, mely a dolgok mögé próbál pillantani és megmutatja az ellentmondást, amiben éltünk és élünk" – foglalta össze filmjeik célkitűzését Dárday István.

„Márai és Kassa valóban összenőtt. Ritkán fordul elő, hogy egy író és egy város ennyire összetartozzon… Számára Kassa nemcsak szülőváros maradt, amit a sors számára rendelt, hanem »örök várossá« nemesedett, ami után az emigrációban különösen vágyódott" – mondta április 8-ai köszöntőjében Csáji Attila. Az esten az egész Kárpát-medencéből jelen voltak az irodalmi élet személyiségei, csakúgy mint az MMA képviselői: Ács Margit, Gál Sándor, Lászlóffy Csaba, Mács József, Mezey Katalin, Oláh János, Móser Zoltán, Serfőző Simon, Szilágyi István, Tamás Menyhért, Tóth Erzsébet, Vathy Zsuzsa és Vári Fábián László, akiknek Kassához, Máraihoz, a magyar irodalmi és nyelvi örökséghez kötődő írásai, esszéi, költeményei hangzottak el. Szabó András előadóművész tolmácsolásában volt hallható mások mellett Iancu Laura Szeretföld, Tóth Erzsébet Márai New Yorkban és A nyúl című verse, Oláh János műve, a Márai száműzött szavai, Ács Margit A szőke lány, valamint Vathy Zsuzsa Hallgatni akartam című írása.

A rendezvényen elhangzott Márai Sándor Monológ című verse is.

Monológ

Akarok még hinni az életemben
s a mások életében – akarom,
hogy izmos és erős legyen karom
s földaloljak egy lobogó „igen"-ben.

Mert megbocsátottam mindenkinek
s szeretném, hogy nekem is
megbocsásson, ki tettenért
a pózon és csaláson
és ne vádoljon többé senki meg.

A múltat én elhordozom magammal
új életemre, mint zsákját a vándor:
hogy éltem egyszer én, Márai Sándor,

s emlékeimmel elmotozva élnék,
mert amit érdemeltem, rámtalált:
kaptam egy életet és egy halált.