Táj-Élmény

Fotográfiai biennále és konferencia Esztergomban

Augusztus 29-én rendezik a Magyar Művészeti Akadémia által is támogatott 19. Esztergomi Fotográfiai Biennálét és Konferenciát. Az egész napos szimpózium utolsó programjaként 17 órakor a Vármúzeum Rondella Galériájában nyitják meg a Táj-Élmény című pályázat anyagából összeállított kiállítást.
Az 1976 óta folyamatosan megrendezett Esztergomi Fotográfiai Biennále koncepciója Balla András fotóművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja szerint a kezdetektől változatlan: „A cél mindig is az volt, hogy a fotográfia világát, felhasználási lehetőségeit valamilyen eredeti, új nézőpontból világítsuk meg – legyen szó akár a fényképezés technikai, akár művészeti, élménybeli dimenziójáról".

Ezzel az elvvel összhangban, az idei biennále és a hozzá kapcsolódó pályázat témája a „Táj-Élmény", mely különleges látásmódot és a fotográfia nyelvének művészi szintű ismeretét követelte a pályázóktól. „A Táj-Élmény egy bonyolult témafelvetés, hiszen a zsűri nyilván nem egyszerűen egy szép tájra kíváncsi; ennél sokkal többet vártunk. Tartózkodni akartunk a kommersz megközelítésektől, ezért komoly megkötéseket fogalmaztunk meg, melyek közül az egyik legfontosabb, hogy a pályaműnek valamiképp a külső és a belső táj viszonyáról kell beszélnie" – mondja Balla András, aki a beérkező alkotásokat elbíráló öttagú zsűrinek is tagja volt. Rajta kívül a szintén akadémikus Haris László fotóművész, Török Tamás, a Budapest Galéria munkatársa, Uhl Gabriella kurátor és a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke, Szamódy Zsolt vettek részt az elbíráló bizottság munkájában.

A pályázatra a szokottnál is több kiemelkedő minőségű mű érkezett, ezért az idei kiállítást két helyszínen, a Vármúzeum Rondella Galériájában és a Duna Múzeum Galériájában párhuzamosan rendezik meg. A kiállított képek többsége, nagyjából 2/3-a digitális technikával készült, ami érdekes elmozdulás az előző biennále anyagához képest, hiszen akkor szinte nem is volt analóg filmre fotózott mű a pályázati anyagok közt. Balla András szerint a hagyományos, filmes technika sokszor jobban kedvez a művészi igényű mondanivalónak, ezért valószínűnek tartja, hogy a jövőben a két módszer aránya nagyjából kiegyenlítődik. „A digitális eszközök nyújtotta előnyök – például a gyorsaság vagy az egyszerű utómunka – nem érvényesülnek az elmélyültebb munkák esetében, hiszen itt mások a szempontok. Egyre több alkotó ismeri fel, hogy az egyszerű megoldások sokszor egyenes utat jelentenek a giccs felé".

A rendezvényt egy konferencia kíséri, melynek előadásai rendszerint a fotóművészethez kötődő aktuális kérdésekkel, esztétikai problémákkal foglalkoznak. Az idei szimpózium azonban ebből a szempontból némileg rendhagyó lesz, mivel a tizenkilencedik alkalommal megrendezett biennále Balla András szerint fordulóponthoz érkezett: „Két év múlva lesz az indulás huszadik évfordulója, így szeretnénk kicsit visszatekinteni a kezdetek óta eltelt évekre. Összefoglaljuk, értékeljük az eddigi munkát, és egyben át is nyújtjuk mindezt egy fiatalabb generációnak, akik a következő alkalomtól átveszik tőlünk az Esztergomi Fotográfiai Biennále szervezését".

A kiállítás megtekinthető: A Vármúzeum Rondella Galériájában 2014. augusztus 29-től október 14-ig, 12-18 óra között. (Hétfő szünnap. Esztergom, Szent István tér 1.)
és a A Duna Múzeum Galériájában 2014. augusztus 29-től október 14-ig, 9-17 óra között. (Kedd szünnap. Esztergom, Kölcsey u. 2.)

A konferencia programját ide kattintva tekinthetik meg, a kiállítás meghívóját itt érhetik el.
2014. augusztus 28.