Demeter István és Haris László közös kiállítása

A mindenség mérete címmel nyílt kiállítás Demeter István festményeiből és Haris László fotóiból június 15-én az egri Kepes Intézetben.
A tárlatot Löffler Erzsébet történész nyitotta meg. Az Egri Érseki Gyűjtemények Igazgatója többek között arról beszélt, hogy a költőként és festőként is ismert pap, Demeter István (1914–1977) költői tehetsége már gyermekkorában menyilatkozott, festői indíttatást viszont csak „46 és fél éves" korától érzett. Elsősorban filozofikus gondolatok foglalkoztatták, ezeket próbálta meg képekbe foglalni, színekkel kifejezni. Érdekelte a káosz, a rendezettség, az emberábrázolás és Krisztus szenvedései is. Löffler Erzsébet szerint őstehetségnek tartották, mintegy 20 ezer képet festett, ám mindössze kétezer áll ebből rendelkezésre, ugyanis nem nemes anyagokra festett, hanem szinte mindent felhasznált, például csomagolópapírt is. Olyan alkotókkal dolgozott együtt, mint Feledy Gyula, Csohány Kálmán vagy Kondor Béla, akikkel közösen festette ki a sajószentpéteri templomot. Utóbbi egyszer azt mondta neki: „Én mester vagyok, de te, István, művész vagy". Halála előtt – sajószentpéteri papként – azt írta összecsomagolt képeire: „Vagy a muzeológusoknak, vagy az egereknek." Utóda vélhetően az egereknek szánta a képeket, mert kitette azokat a fészerbe. Innen menekítette ki a festményeket jó pár évvel később Barna Gábor néprajztudós, valamint a Miskolci Galéria akkori igazgatója, Czeglédy Ilona és Kuklay Antal művészettörténész, sárospataki plébános.
 
A kiállítás másik részét Haris László Demeter István festményeiről készített fotói alkotják. Löffler Erzsébet elmondta, hogy a budapesti művész 1956. november 2-án, 13 évesen végigfotózta a forradalom fővárosi helyszíneit, azonban később – házkutatástól tartva – megsemmisítette azokat. Szerencsére egy barátja megőrizte a képek másolatait, amelyek pár éve kerültek elő. 2006-ban, a forradalom 50. évfordulóján ezekből nyílt kiállítás a Műcsarnokban, majd Washingtonban is bemutatták a fotókat.
 
Haris László elnökségi tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének, s tagja a '70-es években életre hívott Szürenon csoportnak és tagja a Magyar Művészeti Akadémiának is. Sokat dolgozik együtt festőkkel, filmesekkel.
 
A mindenség mérete című tárlat szeptember 10-ig látható az egri Kepes Intézetben.
(Forrás: MTI)
2013. június 17.  |  haris lászló