Bicskei Zoltán filmje a Tisza Mozi Filmfesztiválon

A szolnoki Népszerű Tudományos és Kultúrtörténeti Filmek Nemzetközi Fesztiválja, melyet 2013. október 17. és 20. között tartanak, bemutatja többek között Bicskei Zoltán portréfilmjét Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművészről. 
Népszerű Tudományos és Kultúrtörténeti Filmek Nemzetközi Fesztiválja  olyan, különböző műfajú filmalkotásoknak biztosít fórumot, amelyek valamilyen formában a tudományhoz, illetve a kultúrtörténethez kapcsolódnak: tudományos munkáról, tudományos eredményekről, valamint kultúrtörténeti vonatkozásokról szólnak, vagy cselekményükben, nyelvükben, előadásmódjában fontos szerephez jutnak a fentiek. 
 

A portréfilm Somogyi Győző életét és munkásságát mutatja be. Az elsősorban vallási témákat feldolgozó, ikonszerű képeket festő kiváló művész 1985 óta elvonultan él, festészete mellett gazdálkodó munkát folytat. Műveire leginkább a történelmi-népies stílus jellemző, de a 20. század avantgárd irányzatai is éreztetik hatásukat; tájképfestészetében meghatározóan jelen van a konstruktivista szemlélet. Bibliai témájú művei kapcsán a művész így fogalmazott: „A kereszténység örömhír, egy vidám dolog. A keresztényi művészetben rejlő szépségeknek, vagyis az örömérzésnek, a diadalnak, a szentségnek, a magasztosságnak a formái lényegileg hozzá tartoznak ehhez a vallási élményhez." A filmet Bicskei Zoltán, az Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja rendezte.
2013. október 14.  |  filmfesztivál somogyi győző bicskei zoltán