Balla András: Kéreg (fotoklikk.hu)

Balla András: Menedék

A Magyar Fotográfusok Házában október 8-án tartották Balla András Balogh Rudolf-díjas esztergomi fotóművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja Menedék/Shelter című könyvének bemutatóját. A kötetet Antall István, a Magyar Rádió irodalmi szerkesztője mutatta be.
"A könyv egészének lényege a meghalt fák, a lomb nélküli ágak grafikus megjelenése" – nyilatkozta Balla András. A könyvben szereplő fotók nagy része a Tisza árterületén és a Pilis hegységben készült, főleg az Esztergom környékén lévő árterületek elhalt fáiról. A képek közül a legrégebbi 1986-ban készült, a legfrissebb tavaly.

Felvételünkön a művész mutatja be az albumot.

 

A kötetet bevezető idézet Makovecz Imre építésztől, a Magyar Művészeti Akadémia örökös tiszteleti elnökétől származik: "A fa nem a »földből nő ki«, hanem egy inflexiós ponton elkezd nőni lefelé és fölfelé, a sötétség világába és a fény világába, és ezt a különös tevékenységét a fa valójában két pólusának engedelmeskedve egyszerre hajtja végre, így a fa egy olyan fantasztikus élőlényként nyilatkozott meg számomra, hogy azóta, ha erdőben járok, két erdő határán sétafikálok, ha úgy tetszik: a sötétség erdejében fejjel lefelé, és a másikban az ég felé." 

 
Balla András
1965–1970 között a Kertészeti Egyetem kertművészet-tájépítész szakára járt. Kertépítő mérnökként dolgozott a 80-as évekig. Esztergomban él. 1975 óta fényképez. Az Esztergomi Fotóklub alapító tagja; 1975-től a Fiatal Művészek Klubja fotószekciójának tagja, majd vezetője; az Esztergomi Fotóbiennálék művészeti vezetője; 1975-től a Fiatal Fotóművészek Stúdiója tagja, majd művészeti vezetője. Az 1980-as évekig szekvenciákat és experimentális képeket készített, majd a dokumentációs irányzat felé fordult. Mára kialakult egy jellegzetes ballai fotográfiai modor, irány, mely a témaválasztás sokféleségében, a megoldási módok variálásában és a nagyon igényes megjelenítésben summázható. Munkásságának jelentősebb sorozatai: 1972–1978: Fényképezni tilos! (260 kép); 1975–1988: Borostyán Imre remete (850 kép); 1975-től: Kerti giccsek (2300 kép); 1975–1985: Szocialista irrealizmus (208 emlékmű, szobor, relief stb. képe); 1974-től Kocsmakerékpárok (360, kocsmák előtt parkoló kerékpár képe); 1985: Francia díszkertek; 1988: Olasz díszkertek. (artportal.hu)
2013. október 11.  |  könyvbemutató videointerjú balla andrás