Romjaiból építették újjá a mogyoróhegyi erdei kápolnát Visegrádon

1981-ben Makovecz Imre vezetésével jött létre az a Visegrádi Tábor, mely mintegy két évtizeden keresztül több generációnyi építészhallgatónak jelentette az első tapasztalatot a közös építés és közösségépítés területén. Idén a Visegrádra visszahívott rendezvény szervezői és résztvevői az Áprily-völgy magasabbik végére összpontosították erőiket, ezúttal egy régen elpusztult kápolna újjáépítését tűzték ki célul.
Az építésztáborok iránt elkötelezett szakemberek szerint az építésznevelés egyik hatékony eszköze az építve tanulás, melynek megújuló hagyományát életben kell tartani azzal, hogy a felnövekvő generáció alkotókedvének teret adnak az építés teljes folyamatában. Ebben a rendszerben az építészhallgatók nemcsak az elméletet sajátítják el az iskolapadban, hanem ezzel párhuzamosan megízlelhetik az építve tanulás örömét. A nyári építésztáborok célja ma is ez.
2017 augusztusában nem kisebb feladatot vállaltak az építők, mint, hogy a 70-es, 80-as évek fordulóján – Makovecz Imre tervei alapján – épült, és ismeretlenek által elpusztított erdei kápolnát romjaiból építik újjá. Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművész, aki a kápolnából eltűnt madonnát faragta, emlékezetből lerajzolta a régi kápolnát. Ez a rajz, valamint a helyszínen talált maradványok (melyhez Ferbert Mihály kerületvezető erdész vezette el az érdeklődőket) jelentették a stabil alapot az újjáépítőknek. A kőfalak építését Gutbrod András kőműves és kőfaragó mester irányította, az épület arányait közös tervezéssel alakították ki a résztvevők. A kápolna fedését októberben sikerült véglegesíteni.
December első hétvégéjén meghitt ünnepség keretében adták át az építők az Áprily-völgy felső bejáratánál található építményt a visegrádi hívő közösségnek; az erdei kápolnát dr. Györök Tibor, a Város plébániai kormányzója áldotta meg. Félegyházi András építész, Visegrád polgármestere, köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a kápolna újjáépítése minden természetjáró számára különleges lehetőség a Teremtővel való találkozásra. Mindketten köszönetet mondtak az építőknek és a tábor támogatóinak; utóbbiak nem kizárólag pénzügyi értelemben nyújtottak jelentős segítséget, de az építés szellemi és kulturális hátterét is biztosították. Azok az erdészek (Dobó István, Ferbert Mihály, Papp Miklós), akik már az első – 70-es évek végi – építkezésnél is jelen voltak, felidézték a több mint 40 évvel ezelőtti eseményeket, az akkori kápolnaépítés történetét és körülményeit, majd az ünnepség szeretetvendégséggel zárult.
A kápolna újjáépítését mások mellett Visegrád Önkormányzata, a Pilisi Parkerdő Zrt., a Kós Károly Egyesülés és – az építésztábor támogatásával – a Magyar Művészeti Akadémia is támogatta.