2016. augusztus 30. – november 13.

Scsuszev Építészeti Múzeum, Moszkva
Государственный музей архитектуры имени А. В. Щусева

Összekötni az eget és a földet – Makovecz Imre életműve Moszkvában

A moszkvai Kreml szomszédságában lévő Scsuszev Állami Építészeti Múzeumban nyílt meg az organikus építészet magyar vezéralakjának alkotásaiból válogató „Makovecz Imre – …összekötni az eget és a földet…" című életmű-kiállítás 2016. augusztus 30-án, a moszkvai magyar nagykövetség és a Magyar Művészeti Akadémia rendezésében.
Dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára az orosz fővárosban elmondta, hogy a moszkvait megelőzően Belgrádban, Berlinben és Pozsonyban volt már hasonló rendezvény, de a 2014 márciusában a Vigadóban bemutatott kiállítás után a mostani a Makovecz-életmű legnagyobb bemutatója.
A kiállításról dr. Kucsera Tamás Gergely elmondta: „Makovecz Imre munkássága olyan, az építészeten túlmutató értéket is tartalmaz, amely kiváló felütés lehet a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet új évadjához". Emellett kiemelte, hogy a Makovecz-tárlathoz jó alapot szolgáltatott az, hogy tavaly Moszkvában és más oroszországi helyszíneken megrendezett magyar napok nagyon sikeresek voltak. Reményét fejezte ki, hogy a kiállítás csak a kezdetét jelenti az Irina Korobina igazgató vezette Scsuszev-múzeummal megkezdett együttműködésnek, mivel a magyar kormány a Magyar Művészeti Akadémiát bízta meg a magyar építészeti múzeum életre hívásával, s ebben a Scsuszev-múzeum saját példáján keresztül is segítséggel szolgálhat.
Kucsera Tamás MMA-főtitkár a kiállítás megnyitása alkalmából tárgyalást folytatott Alla Manyilova orosz kulturális miniszter-helyettessel és reményét fejezte ki, hogy az országaink között meglévő kétoldalú kulturális egyezmény mindkét fél részéről valós tartalommal, gazdag programokkal töltődhet meg.
 
Alekszandr Poljakov, az orosz külügyminisztérium területileg illetékes osztályának igazgató-helyettese a megnyitón kitért rá, hogy magyarországi diplomáciai kiküldetésének idején volt alkalma a helyszínen is megismerkedni a Makovecz tervezte középületekkel. Kijelentette, hogy Oroszország és Magyarország kapcsolatai minden téren jók, és mint ahogy azt a kiállítás bizonyítja, a gazdasági és a politikai mellett a kulturális szférában is azok.
 
A kiállítás Makovecz Imre halála óta a munkásságát legátfogóbban bemutató művészeti anyag, amivel a Kossuth-díjas építész életének legfontosabb állomásait követhetik nyomon az érdeklődők maketteken, kiállítási tárgyakon, fényképeken, rajzokon és írásain keresztül, vagy tekinthetik meg az építész személyes munkaeszközeit. A tárlat anyaga a 2014. március és szeptember között a Pesti Vigadóban, az MMA székházában bemutatott kiállítás anyagára épül. A kiállítás kurátora Csernyus Lőrinc.


A Magyar Művészeti Akadémia, valamint a moszkvai magyar nagykövetség és kulturális intézet társrendezésében, a Richter támogatásával létrejött kiállítás november 13-ig lesz látogatható.
MAKOVECZ IMRE (Budapest, 1935. november 20. – Budapest, 2011. szeptember 27.)
Az MMA posztumusz tiszteleti tagja
A Magyar Művészeti Akadémia alapító elnöke, örökös tiszteleti elnökként
Az 1992-ben alapított Magyar Művészeti Akadémia társadalmi szervezet alapító tagja
Diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán szerezte 1959-ben. Ezt követően állami tervezővállalatoknál dolgozott, majd a Pilisi Állami Parkerdőgazdaság főépítésze volt. Svájcban megismerkedett Rudolf Steiner munkásságával, szellemiségével. 1970-ben Erdélyben járt Kós Károly legendás építésznél. Első külföldi kiállítása Finnországban volt. 1983-ban harmadmagával megalapította a Makona Tervező Kisszövetkezetet. A tervezés itt elsősorban a kistelepülések revitalizációjára, faluházakra, falubővítésekre, valamint kisvárosi beépítésekre irányult, emellett számos családi ház tervezésével is megbízták. A faluházakat építő mozgalom irányításával egyik kezdeményezője volt a falvak fennmaradását szolgáló közösségfejlesztő munkának. A nyolcvanas évek végétől pályáját templomok, illetve középületek tervezése jellemezte. 1990-től a Makona önálló tervezőirodák szövetségeként működött tovább, melyben saját műtermet vezetett. Nemzetközi meghívásos pályázatok állandó résztvevője volt, számos határon túli, főként erdélyi egyházi megbízást kapott. 1992-ben a sevillai expó magyar pavilonja nemzetközi sikert aratott. Még ebben az évben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést. Hangsúlyt helyezett a fiatal építészek szemléletének alakítására, magán-mesteriskolát szervezett, oktatott a Budapesti Műszaki Egyetemen, az Iparművészeti Főiskolán, valamint a Magyar Építész Szövetség (MÉSZ) Mesteriskolájában. A Budapesti Műszaki Egyetem (BME) tiszteletbeli mestere, valamint a Nemzetközi Építészeti Akadémia tanára volt. A Dundee-i Egyetemen és a római La Sapienza Egyetemen díszdoktorrá avatták. Alapító tagja a szerves építészet magyarországi szervezetének, a Kós Károly Egyesülésnek és az 1992-ben egyesületként életre hívott Magyar Művészeti Akadémiának.
Harmincnégy évesen, 1969-ben a legrangosabb szakmai kitüntetésben, Ybl-díjban részesült. 1987-ben Ifjúsági Díjjal, 1989-ben SZOT-díjjal, 1990-ben Kossuth-díjjal, 1999-ben pedig Steindl Imre-díjjal ismerték el munkásságát. 1996-ban megkapta a Magyarország Alapítvány Magyar Örökség díját, 1997-ben elnyerte a Francia Építészeti Akadémia Nagy Aranyérmét. Tiszteletbeli tagjává választotta az Amerikai Építészeti Intézet és a Brit Királyi Építészeti Szövetség. 2001-ben Magyar Corvin-lánc kitüntetést, 2003-ban Prima Primissima Díjat, 2009-ben Főépítészi Életműdíjat, 2011-ben Szent István-díjat vehetett át. Európa számos nagyvárosában rendeztek számára önálló kiállítást. Művészi sokoldalúságát bizonyítják megjelent építészeti és társadalmi vonatkozású írásai, díszlettervei, grafikái. Hatása túlmutat építészeti életművén, íróként, teoretikusként, kultúraszervezőként és aktív közéleti személyiségként a magyar kulturális élet nagy hatású szellemi tekintélye volt. A 2011-ben köztestületként megalakult Magyar Művészeti Akadémiának örökös tiszteleti elnöke.
2016. augusztus 31.  |  makovecz imre kiállítás kucsera tamás gergely