Postapalota, Széll Kálmán tér (fotó: Bélavári Krisztina)

Napsugaras tornyok – Sándy Gyula építőművészete

Sándy Gyula (1868–1953) építész születésének 150. évfordulója alkalmából rendez kiállítást a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ, az építész hagyatékában található tervekből, tárgyakból és dokumentumokból. A tárlat a Magyar Építőművészek Szövetsége székházának Kós Károly termében látható 2018. október 15. és 26. között. Az építész életművét bemutató emlékkiállítás létrehozásában a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasai vállaltak szerepet.
Sándy Gyula eperjesi születésű építész műegyetemi tanulmányai alatt az állandó Országház építő-irodában, Steindl Imre mellett dolgozott. Tanulmányai befejeztével Pecz Samu irodájában kezdett dolgozni, ahol részt vett a Központi Vásárcsarnok és a Szilágyi Dezső téri református templom építésében. E munkája mellett tervezte a hódmezővásárhelyi Református Főgimnáziumot, amit később a dél-alföldi városban másik öt épület követett. 1899-től a Felső Építő Ipariskola rendes tanára lett, 1914-ben pedig műegyetemi tanárrá nevezték ki. Tervezői működése alatt több alkalommal dolgozott együtt barátjával, a szintén 150 éve született Foerk Ernővel.
Sándy Gyula tervanyaga és a visszaemlékezések 2000 és 2003 között kerültek a Sándy-családtól a Magyar Építészeti Múzeumhoz, Foerk Ernővel közös munkásságának dokumentumai pedig részben a Foerk-hagyaték révén.
Számos nemzetközi tervpályázaton szerepelt, többek között a zágrábi jelzálog és hitelbank, a genfi népszövetségi palota és a hágai békepalota tervei arattak sikert. Épületeinél német mintára a tégla- és kőarchitektúrát alkalmazta előszeretettel, de a népi építészet hatására díszesen faragott fa elemeket is gyakran használt.
Közel félszáz evangélikus templomhoz készített terveket, melyek közül végül 27 épült fel. Több felvidéki városban láthatók épületei, köztük a rimaszombati református templom vagy az egykori kassai korcsolyacsarnok, de ő tervezte Erdélyben Marosvásárhely első szecessziós épületét is, az Agrár Takarékpénztárat.
Budapesti épületei közül a Mária utcai Heinrich-raktár, az újpesti és a mostanában felújított Széll Kálmán téri postapalota ikonikus épülete ismert.
Az építész életművét bemutató tárlat kurátora Bodó Péter, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa, a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjas Sándy-kutatója. A kiállítást Bélavári Krisztina (Magyar Építészeti Múzeum), a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjas fotósának képei illusztrálják.
Napsugaras tornyok – Sándy Gyula építőművészete
Kurátor: Bodó Péter művészettörténész, Magyar Nemzeti Galéria
A kiállítás Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ szervezésében a Magyar Építőművészek Szövetségének Ötpacsirta utca 2. szám alatti székházában látható.
A megnyitó időpontja: 2018. október 15. 17 óra
Helyszín: a MÉSZ székházának Kós Károly terme, 1088 Budapest, Ötpacsirta utca 2.
A tárlat 2018. október 15. és 26. között várja a látogatókat.