Fotó: Csernyus Lőrinc

Makovecz Imre kiállítása Szentpéterváron

Összekötni eget és földet címmel Makovecz Imre életmű-kiállítás nyílt március 1-jén és három hétig látogatható a szentpétervári Ilja Repin Festészeti, Szobrászati és Építészeti Akadémián. A tárlat a korábbi hazai és külföldi megjelenésekhez hasonlóan makettek, fényképek, rajzok, írások és személyes tárgyak segítségével mutatja be a Kossuth-díjas építész, az MMA posztumusz tiszteleti tagja, alapító és örökös tiszteleti elnöke munkásságát és életének legfontosabb állomásait. A kiállítás a moszkvai és Nyizsnij Novgorod-i bemutatók után érkezett Szentpétervárra, ahol nagy érdeklődéssel fogadta mind a nagyközönség, mind az építész szakma.
A tárlat megnyitásán részt vett az MMA delegációja dr. Kucsera Tamás Gergely főtitkár vezetésével, majd szakmai tárgyalásokat folytatott a CVZ Manyézs igazgatójával, Pável Piragával; a város Kulturális Bizottsága megbízott elnökével, Boltin Fedorral és a Repin Akadémia rektor-helyettesével, Andrej Szkljarenkóval. A kiállításmegnyitót megelőzően Csernyus Lőrinc építőművész, az MMA levelező tagja az organikus építészetről és Makovecz Imréről tartott előadást a Repin Akadémia Építőművészeti Tanszékén, ahol az előadóterem zsúfolásig megtelt építész hallgatókkal, a kiállítás megnyitását követően pedig a kurátor külön tárlatvezetést tartott az érdeklődőknek.
A kiállítás, ami a Magyar Művészeti Akadémia, a moszkvai magyar nagykövetség, a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet, valamint a Szentpétervári Főkonzulátus és a Repin Akadémia közös szervezésében, a Richter Gedeon támogatásával valósult meg, áprilistól Cseljabinszkban, május végétől Jekatyerinburgban, ősszel pedig Kazanyban lesz látható.

2018. március 8.  |  makovecz imre kiállítás csernyus lőrinc