Iparművészeti Múzeum
1091 Budapest, Üllői út 33–37.
Lechner Ödön (1845–1914)

Konferencia Lechner Ödönről

Háromnapos nemzetközi konferenciát tartanak Budapesten az Iparművészeti Múzeumban 2014. november 19. és 21. között a múzeumot is tervező Lechner Ödön (1845–1914) nemzetközi hírű magyar építész halálának 100. évfordulója alkalmából.
A tanácskozást az Iparművészeti Múzeum és az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézete (MTA BTK MTI) szervezte. A szervezőbizottság egyik tagja, Jékely Zsombor, a múzeum gyűjteményi főigazgató-helyettese, projektvezető a konferencia céljáról, feladatáról elmondta az MMA honlapjának, hogy Lechner Ödön építészeti elveit, tervezői munkásságát kívánják elhelyezni az európai rangsorban, és összehasonlítják az ő és az őt követő magyar építészek munkásságát, teret adva a legújabb kutatásoknak.
Tematikus szekciókat állítottak össze közösen a magyar partnerintézettel, és ők tettek javaslatokat az előadók személyére. Harminc előadás hangzik el, köztük 12 neves külföldi mint Matthias Boeckl osztrák, Michaela Marek német, Ladislav Zikmund-Lender cseh, Magdalena Dlugosz lengyel, Stefan Muthesius angol, Barry Bergdoll amerikai, Herman van Bergeijk holland kutató ismerteti eredményeit.
 
Európai összehasonlításban vizsgálják az iparművészeti múzeumok ideájának megszületését, építési körülményeit és azt, hogy ezek az épületek milyen nemzetközi trendekbe illeszkednek. Ez lesz a Sisa József vezette első szekció témája, a másodikban Hadik András vezetésével építészet, építőművészet, mérnöképítészet áll a középpontban, a harmadik szekció Sármány Ilona elnökletével az ipar, iparművészet, múzeumok Magyarországon témakörét tárgyalja, a negyedik szekció Keserü Katalinnal az élen Orientalizmus és ornamentika címszó alatt a keleti építészet és díszítőművészet hatását vizsgálja Lechner és az 1900-as évek építészeinek munkásságára. Az ötödik szekcióban Csáki Tamás elnökletével Lechner követőiről lesz szó a 20. század első felében.
 
Jékely Zsombor arról is beszélt, hogy a konferenciára 25 éve nem látott nagyszabású Lechner-kiállítást nyitnak Lechner, az alkotó géniusz címmel a múzeum központi csarnokát övező galériában. Ez lesz a legteljesebb és legközérthetőbb tárlat a múzeumot is tervező Lechner Ödön életpályájáról olyan tárgyakkal is, amelyek hozzá köthetők, mint például a család címerével díszített szivaros doboza, ott lesz a saját széke és gyermekkori rajzai. Az általa tervezett épületek eredeti terveit is kiállítják és gazdag válogatást a Zsolnay díszítőelemekből. Lechner összes álló épületét színes nagy fotókon dokumentálták. A megvalósult épületekben őrzik a tervanyagot, így ezekből is több látható a falakon – jegyezte meg a projektvezető. Hozzátette, hogy ott lesz öt fő épülete is, így az Iparművészeti Múzeum, a Földtani Intézet, a kőbányai Szent László templom, a Postatakarékpénztár és a kecskeméti Városháza képe is. A kiállítás szakmai koncepcióját Sisa József, az MTA BTK Művészettörténeti Intézetének igazgatója dolgozta ki. Látványos installációt készített Demeter Nóra, ezáltal új módon jelenik meg a kiállított anyag és arra ösztökéli a látogatót, hogy haladjon tovább, mélyüljön el az építész életművében – emelte ki Jékely Zsombor. A kiállításra, amely 2015. május 31-ig lesz nyitva az Iparművészeti Múzeumban, Lechner, az alkotó géniusz címmel szép kivitelű, magyar és angol nyelvű katalógus jelent meg az építész rajzaival, terveivel, épületeivel Sisa József szerkesztésében.
2014. november 18.  |  konferencia és kiállítás