Forrás: facebook / SZÍN-TÁR

Véget ért a tizenkettedik SZÍN-TÁR

A Kecskeméti Nemzeti Színház szeptember 21–26. között újra vendégül látta a jövő színművészeit. A Színművészeti Egyetemek Találkozóján ígéretes előadásokkal várták a nézőket, újszerű rendezéseket, izgalmas dramaturgiai megoldásokat és kitűnő színészi játékot láthatott a közönség. Az idén immár tizenkettedik alkalommal megrendezett seregszemlén a legjobb előadást a Magyar Művészeti Akadémia díjával ismerték el, ami a Kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Színház és Film Kar elsőéves mesterszakos hallgatójának, Szántusz Noyának Ajándékul vegyétek tőlem című kísérleti performansza volt. A találkozó megrendezését idén is támogatta az MMA.
A fesztiválon a legjobb előadásnak járó MMA-díjat osztotta ki a szakmai zsűri, amelynek tagjai:
Csapó Virág, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművésze; Galambos Attila, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház irodalmi vezetője; Szabó Attila színháztörténész, tanár, PIM-OSZMI; Tóth Kata, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház dramaturgja, a fesztivál szakmai vezetője.
Hét magyarországi és határon túli, magyar nyelvű színészképző intézmény hallgatói mutatkoztak be Kecskeméten. Cseke Péter színművész, színházigazgató, az MMA rendes tagja az MTI-nek hangsúlyozta: újszerű rendezéseket, izgalmas dramaturgiai megoldásokat és kitűnő színészi játékot láthatott a közönség a színművészeti egyetemek találkozóján, a SZÍN-TÁR-on. Mint mondta, egy nagy klasszikust, Shakespeare Rómeó és Júlia című drámáját választotta színészmesterség-vizsgaelőadásának a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves bábszínész osztálya. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem másodéves mesterszakos színészosztálya pedig Bertolt Brecht egyik legismertebb drámájával, A kaukázusi krétakörrel érkezett.
Két világhírű musicalből készült keresztmetszettel vizsgázott a tavalyi év végén a budapesti Thália Tanoda Színművészeti Akadémia musical osztálya. Az Apácák és a Hair zanzásított változata remek lehetőséget biztosított a fiatal, tehetséges növendékek számára, hogy megmutathassák kimagasló ének-, illetve tánctudásukat – emelte ki az igazgató. Mindhárom előadásnak a Kelemen László Kamaraszínház adott otthont, a Ruszt József Stúdiószínházban pedig négy előadást láthattak az érdeklődők. A Kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Karának elsőéves mesterszakos hallgatói a Máté Angi Mamó című regénye alapján készült előadást hozták el Kecskemétre, míg a Pesti Magyar Színiakadémia Mohácsi István Francia rúdugrás című párkapcsolati komédiájával érkezett. A magyar származású francia írónő, Yasmina Reza Az öldöklés istene című világhírű tragikomédiáját választották vizsgaelőadásuknak az Újvidéki Művészeti Akadémia negyedéves színészhallgatói. Előadásukat követően a találkozót a MATE Kaposvári Campus Rippl-Rónai Művészeti Intézet harmadéves színművész osztályának Lövészárok-dalok című produkciója zárta, amelyben az elénekelt történeteket első világháborús katonanóták, kuplék és versek egészítik ki. 
2021. szeptember 28.  |  fesztivál cseke péter színházművészet szín-tár