Útkeresés föld és ég között

A Makó Város Fejlődéséért Közalapítvány nyilvános pályázatot írt ki Makovecz Imre emléke előtt tisztelgő, köztéri képzőművészeti alkotás elkészítésére. A nyertes pályaművet a Hagymatikum Fürdő közelében lévő Makovecz téren helyezik el.
„Városunk több mint tíz, Makovecz Imréhez köthető épülettel büszkélkedhet, ezért már hosszabb ideje fontolgattuk, hogy egy nyilvános alkotói pályázaton keresztül emléket állítunk a mesternek. Most végre eljött a terv megvalósulásának ideje" – mondta a pályázat hátteréről Horváth Bernadett, a makói önkormányzat műszaki osztályvezetője.

A kiíró olyan pályaművek beérkezését várja, amelyek autentikus módon jelenítik meg Makovecz Imre szakmai és emberi nagyságát, különös tekintettel építőművészetét meghatározó szellemi iránytűire, azokra az egész életművét átszövő jelképekre és szimbólumokra („kettős spirál", „életfa"), amelyek a Kossuth-díjas mester munkásságának védjegyévé váltak. Makovecz Imre alkotói szemléletének meghatározója a magyar lélek szellemisége, mint ősforrás, és az ebből táplálkozó, a magyar népi építészet és az egyetemes építészet közötti kapcsolat egységének megteremtése. A folytonos útkeresés, föld és ég között. A pályázat keretében megvalósuló képzőművészeti emlékműnek ezt a szellemi örökséget kell megfogalmaznia oly módon, hogy a mű illeszkedjen a felállítására szánt helyszín környezeti viszonyaihoz.

A kompozíció időtálló, külső mechanikai hatásoknak is jól ellenálló, tartós anyagból, magas nívójú művészi kivitelben kell, hogy megvalósuljon. A kiírónak nincs a kompozíció stílusbeli megfogalmazásával kapcsolatos elvárása, részéről a realisztikus vagy nonfiguratív alkotás egyaránt elfogadható.

A pályaművek beadásának határideje 2013. október 30. A kész műalkotás, emlékhely felavatását 2014 augusztusára tervezik.

A pályázattal kapcsolatos egyéb információkat ide kattintva olvashatnak.
2013. július 24.  |  makovecz imre makó pályázat