Tolnay Klári előtt tisztelgett a Hot Jazz Band

Ha már a nyár sem hoz csodát

Az MMA posztumusz tiszteleti tagja, a kétszeres Kossuth-díjas Tolnay Klári emlékére adott koncertet a Hot Jazz Band az Óbudai Társaskörben 2014. július 2-án. A Ha már a nyár sem hoz csodát című zenei utazás végén Bényei Tamás a zenekar vezetője, az est zenei szerkesztője az MMA honlapjának adott interjúban beszélt Tolnay Klárihoz való kötődéséről.
– A telt ház, a szüntelen taps, a ráadások egyaránt bizonyítják, hogy Tolnay Klárit nemcsak a filmvásznon, hanem a Meseautó és más örök slágerek révén is meg lehet idézni. Honnan jött az ötlet?
 
– Együttesünk repertoárja, a harmincas negyvenes évek dzsessz muzsikája, vagyis azoké az esztendőké, amikor Tolnay Klári filmjeit folyamatosan játszották a filmszínházak. A korszak egyik meghatározó művészévé és emblematikus sztárjává vált. Akkoriban a dallamos és tiszta zenei tudás érvényesült, hegedűn, zongorán, trombitán, bőgőn, harmonikán, gitáron, bendzsón játszva valódi érzelmek szólaltak meg. Először a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Tolnay Klári Centenáriumi Emlékév keretein belül léptünk fel ezzel a műsorunkkal a Madách Színházban, és azóta is szüntelen az érdeklődés, bizonyítva, hogy a Tolnay Klári iránti szeretet halhatatlan.
 
– Mi lehetett Tolnay Klári múlhatatlan népszerűségének titka?

– A színpadi alakításai közül kevés maradt az utókorra, a filmjei azonban megőrizték hol derűs, hol szomorkás alakját, szép hangját, üde valóját. Vannak olyan művészek, akik a divathullámok ellenére örökérvényűek maradnak, nemcsak Tolnay Klári, hanem például Páger Antal, Kiss Manyi vagy Latabár Kálmán. A szépség és a minőség, amit magukban hordoztak ma is árad alakításaikból. Hozzátettek valami érzelmi többletet a hétköznapokhoz, amire ma ugyanúgy szükség lenne, mint anno.
 
– Melyik a legkedvesebb filmje Tolnay Kláritól? Színpadon is látta valamelyik szerepében?
 
– A fiatalságomat vidéken töltöttem, utána képzőművészeti tanulmányokat folytattam a fővárosban. Emellett színházba nem volt időm járni. Inkább a filmjeit ismerem. A hölgy egy kissé bogaras és a Micsoda éjszaka! a két kedvencem.
 
– Hogyan állt össze a műsor?
 
– Korábbi koncertjeinkhez képest annyiban más a program, hogy Tolnay Klári filmjeinek betétdalait adjuk elő. Ezek közül jó néhány, mint például a Meseautó eddig is a repertoárunkon volt. Emellett elhangzanak olyan szerzemények, mint a Holnap, ki tudja, a Ha már a nyár sem hoz csodát vagy az Orchideák. A műsorban közreműködik Góg Laura, akinek a közelmúltban jelent meg könyve a színművésznőről, és ezúttal érdekességeket mesél Tolnay Kláriról, többek között a Márai Sándorhoz fűződő titkos szerelmi viszonyáról. Zenekarunk a szokásos összeállításban lép színre.


A Hot Jazz Band zenekar tagjai: Bényei Tamás - trombita, bendzsó, ének; Bera Zsolt - harsona, ének; Fodor László - klarinét, altszaxofon, ének; Szabó Lóránt - gitár, bendzsó; Juhász Zoltán - bőgő; Galbács István - dob
2014. július 3.