Tisztújító közgyűlést tartott a Magyar Művészeti Akadémia

Turi Attila az MMA új elnöke

A Magyar Művészeti Akadémia tisztújító közgyűlést tartott 2023. október 5-én a Pesti Vigadóban. Beszédet mondott Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és Vizi E. Szilveszter professzor, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az MMA Társadalmi Tanácsadó Testületének elnöke. A közgyűlés 2023. november 5. napjától 2026. november 4. napjáig az MMA elnökévé választotta Turi Attila Kossuth- és Ybl-díjas építészt, az MMA rendes tagját.
Turi Attila elnöki programjában elmondta: a legfőbb feladatai és kötelezettségei között lesz az intézményrendszer hatékonyabb működésének elősegítése és egy kulturális hálózat építése az Magyar Tudományos Akadémiával (MTA), valamint más művészeti szervezetekkel együtt.

Az új elnökség összetételéről is döntött a közgyűlés: újabb három évre alelnökké választották Kiss János balettművészt, koreográfust, az MMA alelnökét, míg a másik alelnöki posztot Rátóti Zoltán színművész, az MMA elnökségi tagja tölti be. Elnökségi taggá választották Buglya Sándor filmrendezőt, az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetőjét, Haris László fotóművészt, az MMA elnökségének tagját, Kulin Ferenc irodalomtörténészt, az MMA rendes tagját és Pécsi Györgyi irodalomtörténészt, az MMA rendes tagját.

Csák János kulturális és innovációs miniszter köszöntőjében elmondta: meg kell őriznünk az identitásunkat, mert identitás nélkül nincs cselekvőképesség. „Aki nem tudja, kicsoda, az nem tudja, hogy merre menjen. Igaz ez ránk, emberekre és igaz az intézményeinkre is. Ezért érdemes megbecsülni azokat, akik az elnökség tagjaiként dolgoznak ezért az intézményért" – erősítette meg a miniszter. Majd emlékeztetett rá, hogy a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Magyar Művészeti Akadémia a leköszönő elnök, elnökség munkája nyomán írta alá azt a megállapodást, amelynek értelmében a két akadémia együttműködik, és az MTA a vidéki hálózatában helyet biztosít az MMA tagjainak. „Az MMA rendes tagjainak a létszáma már elérte az MTA tagjainak a létszámát, és nőtt az ösztöndíjak finanszírozása is." – mondta.
 
 
Csák János miniszter

A közgyűlés napirendi pontjai között szerepeltek elnöki és testületi tájékoztatók a 2023. január 1. és július 31. között elvégzett munkáról, előterjesztették az MMA 2022. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló beszámolókat, valamint a 2024. évi költségvetés irányelveit.

Vashegyi György, az MMA leköszönő elnöke felidézte, hogy 2017 októberében első alkalommal nyerte el az elnökséget, majd 2020 szeptemberében újabb felhatalmazást kapott az elnöki munka folytatására, amelyet idén novemberében fejez be.  „A művészeti értékeknek sokkal jelentősebb szerepet kell játszani minden magyar életében, ezáltal a nemzet erősebb, boldogabb és minden tekintetben sikeresebb lehet" – idézte fel hitvallását a leköszönő elnök. Vashegyi György az elmúlt hat év eredményei közé sorolta többek közt, hogy a közoktatásban erősödött a művészeti nevelés, bővült az akadémiai ösztöndíjrendszer, a digitalizálási program keretében elérhetővé válik az akadémia tagjainak teljes életműve a világhálón, valamint Makovecz Imre kulturális hagyatékának ápolásában is jelentős fejlődést értek el. A leköszönő elnök kiemelt jelentőségűnek nevezte az MTA és az MMA közötti együttműködési megállapodás létrejöttét is.
 
A leköszönő elnök: Vashegyi György

A közgyűlés a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli tagja címet adományozta Kobajasi Kenicsiro karmesternek, a Magyar Kultúra Követének és Takács András néprajzkutató, néptánc koreográfusnak; „postumus honoris causa" címet adományozott Bartha Dénes (1908-1993) zenetörténész, egyetemi tanárnak, Farkasdy Zoltán (1923-1989) Ybl- és Kossuth-díjas magyar építész, építészeti írónak és Kodolányi János (1899-1969) Kossuth-díjas próza- és drámaíró, esszéista, szociográfus, irodalomszervezőnek.

Az október 5-i közgyűlés megújította az MMA Etikai Bizottságát, valamint az Professzori Felterjesztések Bizottságát. 2023. november 5-től 2026. november 4-ig a Magyar Művészeti Akadémia Professzori Felterjesztések Bizottságának tagjává választották az alábbi akadémikusokat: Sturcz János mandátuma megújítása mellett Ferencz Marcel, Huszti Péter, Szecsődi Ferenc és Szörényi László egyetemi tanárokat.

2023. november 1-től 2026. október 31-ig az Etikai Bizottság elnökének Sáros László Györgyöt (Építőművészeti Tagozat), alelnöknek M. Novák Andrást (Képzőművészeti Tagozat) választották. A testület további tagjai: Horváth Péter (Film-és Fotóművészeti Tagozat), Hefkó Mihály (Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozat), Tóth Erzsébet (Irodalmi Tagozat), Berlász Melinda (Művészetelméleti Tagozat), Budainé Kósa Klára (Népművészeti Tagozat), Pregitzer Fruzsina (Színházművészeti Tagozat), Olsvay Endre (Zeneművészeti Tagozat), Juhász Judit (közgyűlési képviselő). Póttagok: Szabó Tamás János (Építőművészeti Tagozat), Cakó Ferenc (Film-és Fotóművészeti Tagozat), Szenes István (Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozat), Szentmártoni János (Irodalmi Tagozat), Filep Sándor (Képzőművészeti Tagozat), Sebő Ferenc (Művészetelméleti Tagozat), Mihályi Gábor (Népművészeti Tagozat), Ráckevei Anna (Színházművészeti Tagozat), Mohay Miklós (Zeneművészeti Tagozat), Kelecsényi László (közgyűlési képviselő).