Richly Gábor és Kókay Krisztina / fotó: Gál András

Textilképek Esztergomban

KÓKAY KRISZTINÁT, A VÁROS EGYIK LEGISMERTEBB ALKOTÓJÁT, AZ MMA RENDES TAGJÁT 80. SZÜLETÉSNAPJA ALKALMÁBÓL KÖSZÖNTÖTTÉK

A teremtés művésze című tárlat május 23-án nyílt meg az Esztergomi Művészek Céhe szervezésében. A Szent Adalbert Központ Mindszenty-termében egészen június végéig tekinthetik meg a látogatók az alkotó monumentális textilképeit és grafikáit.
Az életmű-kiállítás ünnepélyes megnyitóján több megyei és helyi intézményi vezető mellett jelen volt Erős Gábor országgyűlési képviselő, Hernádi Ádám polgármester, valamint Richly Gábor, az MMA főtitkára is.
A patinás helyszínen elsőként Hernádi Ádám köszöntötte a 80 éves Kókay Krisztinát. A város első embere egyebek mellett így fogalmazott: „Egy hosszú művészi életút esetében mindig felfedezhető, ahogy visszaköszön a tapasztalat, a tisztánlátás és a bölcsesség. Ezek a jelek egy átlagos ember életében is könnyen észrevehetők, viszont egy művész alkotásait látva, ahogy az évek telnek, ez nemcsak lenyűgöző, de tiszteletet is ébreszt." A kiállításon csaknem hetven kompozíción át, több mint hatvan év munkássága tárul a közönség elé, a korai alkotásoktól egészen a monumentális méretű textilabsztraktokig. A látogatók időrendet követve haladhatnak az életműtárlaton, így elsőként az 50-es években készült festményekkel, grafikákkal találkozunk, melyet kikristályosodott komponálású textilművek követnek.
Keppel Márton művészettörténész, a Magyar Művészeti Akadémia Ipar- és Tervezőművészeti Tagozatának titkára megnyitó beszédében elmondta, Kókay Krisztina az élete során mindig visszatért szülővárosához, szülővárosába. „Akár az ország legvészterhesebb időszakában még gyermeklányként festegetett a Kis-Duna partján, akár az ezredfordulót követően szervezte az Esztergomi Képzőművészeti Alkotóműhely művésztelepeit, amit ettől a várostól kapott, azt mindig a művészet valutájával fizette vissza, kamatos kamattal. A festői szépségű Dunakanyar megalapozta szilárd esztétikai értékítéletét, a város történelmi atmoszférája pedig lényeglátását élesítette, hogy az anyagi természet múlandóságán felülkerekedő időtlen értéket a textil és grafika eszközeivel miként közvetítheti. A képzőművész így vált iparművésszé, a konkrét lokalitás egyetemes absztrakcióvá, az egyén a közösség részévé."
Mint említette, a művész rendszeresen kiállít a város több kitüntetett intézményben, az Esztergomi Művészek Céhének állandó kiállítóhelyétől, a Duna Múzeumtól kezdve, a nagymúltú Keresztény Múzeumon és Balassa Bálint Múzeumon át, az alig 10 éve alapított Kákonyi Asztrik Kortárs Galériáig, és „és kiapadhatatlan munícióval látja el azokat, akik a transzcendens művészet útján akarnak személyes igazságokig eljutni."