Csibi Krisztina, Pótápi Árpád János és A. Szabó Magda Fotó: Mohai Balázs / MTI

Elindult a Tamási Áron-emlékév

Tamási Áron (1897–1966) Kossuth-díjas erdélyi magyar író születésének 125. évfordulójára emlékévet hirdetett a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága. Az emlékév fővédnöke dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, lebonyolítója a Magyarság Háza. A projekt vezetője A. Szabó Magda, a Magyarság Háza munkatársa, aki „civilben" a megemlékezést kezdeményező Tamási Áron Közalapítvány elnöke. A Tamási-emlékév – melynek programjaiba a Magyar Művészeti Akadémia is bekapcsolódik – hivatalosan a magyar kultúra napján vette kezdetét, nyitó eseményét Marosvásárhelyen tartották.
„Nincs módunkban kitérni a hűség elől."
(Tamási Áron)
A Magyarság Háza 2022-ben Tamási Áron, a székely magyar író születésének 125. évfordulóján a művész kivételes öröksége előtt tisztelegve határokon átnyúlóan, a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyarokat egy szellemi közösségbe kapcsoló emlékévet szervez. A művészeti, közművelődési eseményekben gazdag kulturális programsorozat összeállításában jelentős helyet kapnak az erdélyi rendezvények, találkozók, a szülőföld ünnepségei, emlékező alkalmai, de Tamási életművére, élete példájára összekötő kapocsként tekintenek a szervezők az anyaország, a Kárpát-medence és a világ magyarsága között. Az emlékév során reprezentatív új kiadásokkal, tanulmánykötettel, folyóirat-emlékszámmal, hozzájuk kapcsolódó rendezvényekkel hívják fel a figyelmet az életmű egyetemes mondanivalójára, ma is érvényes üzenetére, határon innen és túl. Néhány ezek közül: Ábel-trilógia új szellemű illusztrációkkal, Tamási Áron színháza (MMA Kiadó), Jégtörő Mátyás (a fiatalokat megszólító Poket-zsebkönyvsorozatban), a Hitel folyóirat Tamási-emlékszáma stb.
A Magyar Művészeti Akadémia "felvezetésként" már tavaly ősszel megjelentette első gyűjteményét Tamási Áronról. Az életrajzi kordokumentum Tamási Áront művein, szépirodalmi alkotásain, színpadi figuráin, a XX. század krónikáján keresztül szólaltatja meg. A klasszikus történeti felépítést követő kötet az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, illetve számos színház közreműködésével rendelkezésre bocsájtott, soha nem látott képanyaggal teszi színesebbé, érzékletesebbé a székely író életművét. Az MMA Kiadó gondozásában a Petőfi Irodalmi Múzeum, valamint a Tamási Áron Közalapítvány együttműködő partnerségével megjelent album az eddigi recepciót az író kézirataival, jegyzeteivel, naplójával és színjátékaihoz írt kommentárjaival bővíti. A könyv bemutatója 2022. március 31-én lesz a MOM Kulturális Központban.
2022-ben jelenteti meg az MMA Kiadó Tamási Áron Ábel-trilógiáját (Ábel a rengetegben, Ábel az országban, Ábel Amerikában). A kiadás egy új és későbbi kiadások alapjául szolgáló, kritikai kiadás lesz, amely Szilágyi Varga Zoltán erdélyi születésű képzőművész grafikai illusztrációival lát majd napvilágot. Ezenkívül Tamási Áron színháza címmel is készül őszre egy tanulmánykötet Ablonczy László tollából.
A Tamási Áron-emlékévben az MMA még többek között az író életművéből összeállított kerítéskiállítással és egy 53 perces, a köztelevízióban és az erdélyi televíziókban is bemutatásra kerülő "in memoriam" portréfilmmel is készül.
 
Fontos, hogy a sokszínű Tamási-életmű részeként a Kárpát-medence minél több helyszínén fedezhessék fel vagy láthassák újra Tamási színpadi játékait is. Ezért indul a Nemzeti Színház Kárpát-medencei turnéra a Tündöklő Jeromos új rendezésével, amelyet a Gyulai Várszínház augusztusi Tamási Áron-napjain láthat először a közönség. Mikházán a Csűrszínház nyári programjában magyarországi és erdélyi társulatok mutatnak be Tamási-műveket, a szülőfalu népét is megtisztelik előadásokkal a színházak.
 
Az emlékév nyitó eseménye január 22-án Marosvásárhelyen volt, ahol Tamási Áron Tündöklő Jeromos című darabját láthatták az érdeklődők a Spectrum Színház és a Maros Művészegyüttes előadásában a marosvásárhelyi Kultúrpalotában, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa és a Magyarság Háza közös szervezésében. Az előadás kezdete előtt köszöntőt mondott Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Tóth László főkonzul, valamint Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke.

A Nemzeti Színház is emlékezett: Világot teremteni – Ádámok és Évák Ünnepe 2022
Az idei Ádámok és Évák Ünnepét január 22-én Tamási Áron születésének 125. évfordulóján, a székely íróra emlékezve rendezték meg. Az immár nyolc éve hagyományos, középiskolásoknak szóló programon idén a nagyszínpadon kilenc középiskola 185 diákja lépett fel. A résztvevő csapatok Tamási-darabrészleteket adtak elő, a lehető legkülönbözőbb értelmezésekben és legváltozatosabb formákban.
Vidnyánszky Attila igazgató, az MMA rendes tagja köszöntőjében azt emelte ki, felemelő érzés, hogy fiataloktól és magyar nyelven lehet hallani Tamási Áron tiszta gondolatait hitről, hazáról, becsületről és emberségről, ma, 2022-ben. A székelyudvarhelyi Tamási Áron Elméleti Líceum diákjai például a néptánc és a népzene újraértelmezésével, a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium csapatának tagjai egy egészen újszerű, elvont színházi nyelven, az Óbudai Waldorf Gimnázium növendékei lélektani megközelítésben, a maguk személyiségének szűrőjén át, míg a Lónyay Református Gimnázium színjátszói a vidéki közösség szemszögéből, a nagyszerű karakterábrázolások segítségével fogalmazták meg Tamási Áron számukra fontos gondolatait.
Az est zárásaként bejelentették: valamennyi magyarországi diákcsoport és felkészítő tanár ellátogathat Farkaslakára, az író szülőfalujába. A fiatalok emellett meghívást kaptak a Nemzeti Színház Rómeó és Júlia-előadására is.
A Nemzeti Színház már 2020 októberében műsorára tűzte a Notes Theatre vendégjátékát, az Énekes madár című szerelmes játékot, Tamási Áron egyik legszebb történetét, ami a boldogságkeresésről, szerelemkeresésről, ég- s föld közt lebegésről szól. Szereplői mi magunk vagyunk, mi, akik boldogságra, igaz, hű társra vágyunk. A darabot (néhány kivételtől eltekintve) a Nemzeti Színház fiatal művészei állították színre.