Szabadegyetem Tusnádfürdőn

A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány 2013. július 23-28. között szervezi meg a XXIV. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort az erdélyi Tusnádfürdőn, A mi időnk! címmel. A rendezvényen a Magyar Művészeti Akadémia is képviselteti magát.
A 24. alkalommal megrendezett erdélyi szabadegyetem mára egy több nemzedéket megszólító, kulturális találkozóvá nőtte ki magát. A programsorozat fő vezérfonala a '90-es évek vége óta a magyar-magyar és a magyar-román párbeszéd; hangsúlyosan jelennek meg a kulturális- és nemzeti identitás, valamint a nemzetiségi politika olyan problematikus kérdései, mint a 2001-ben elfogadott státustörvény vagy a magyar igazolványok ügye. Az előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett fontos szerep jut a művészeti programoknak és szórakoztató színpadi produkcióknak is. Idén sok más fellépő mellett koncertet ad például a Magna Cum Laude, a Csík zenekar vagy Demjén Ferenc, de lesznek színházi előadások és az érdeklődők részt vehetnek borkóstoláson is.
Az Informatika a Társadalomért Egyesület immáron harmadik alkalommal állít sátrat a rendezvény területén, ezúttal az Invitel Zrt.-vel közösen a VIP-központ részeként. A sátor idén az információs társadalom és a nemzetpolitika aktuális kérdéseit megvitató kerekasztal-beszélgetések helyszíne lesz. „A huszonnégy évvel ezelőtt megfogalmazott – még ma is időszerű – célt tartjuk szem előtt: őszintén, nyíltan, kötetlenül beszélgetni az országaink társadalmi átalakulási folyamatát kísérő problémákról. Az előadásokon rendszerint aktuális, mindkét országot érintő témákat vitatnak meg meghívott előadóink" – írják programismertetőjükben az Egyesület szervezői.
Ezen a helyszínen tartják július 24-én 15 órától a Hagyományőrzés és kultúra az interneten című beszélgetést, melynek egyik meghívott résztvevője Kucsera Tamás, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára lesz.
A Magyar Teátrum nevet viselő színházi sátorban a szabadegyetem végéig megtekinthető lesz a Magyar Művészeti Akadémia Nemzeti Színházról szóló épülettörténeti kiállítása, mely Tordai Hajnal és Juhász Tibor munkájának köszönhető.
A szabadegyetem honlapját és a részletes programot ide kattintva érhetik el.