Stációk | Lovas Ilona emlékkiállítása
2022. december 9. – 2023. február 12.
Műcsarnok
Lovas Ilona: Innocenti I–IV., 2003, módosított fotónyomat, ostya, üveg, marhabél-hártya, fémlapon, egyenként 75×68 cm, K.A.S. – Nyakas Ilona Gyűjtemény

Stációk — Lovas Ilona emlékkiállítása

Lovas Ilona Stációk című, háromtermes emlékkiállítása kurátori kísérlet az életmű rekonstruálására a hetvenes évek közepétől az utolsó évekig. Az MMA néhai tagja a hagyományos textil-kompozícióktól eltávolodó, a tradicionális textilművészeti műformákkal, anyagokkal és technikákkal szakító, az ún. iparművészet és képzőművészet határait elmosó munkákat alkotott. Művei természetes, gyakran organikus anyagokat (víz, fű, papír, marhabél, ostya) feldolgozó objektek, environmentek, installációk. A 2000-es évektől munkásságában új médiumok és új műformák jelentek meg: a fotó, a videó, a videóinstalláció, a performansz. A kiállítás 2023. február 12-ig látogatható a Magyar Művészeti Akadémia intézményében, a Műcsarnokban.
Lovas munkásságára jellemző, hogy a főként installációkban megvalósuló kiállítási elemeit szabadon variálta. Mivel művészetét az istenkeresés egy formájának tartotta, ezáltal minden anyagkísérlet és kifejezési vágy által a dolgok mélyére igyekezett hatolni, megérteni az igazságot a papírmasszából kikelő búzában, a felhasított, megmosott, sózott és installált marhabélben, illetve azoknak az élettelen tárgyaknak a véletlenszerű mozgásában, amelyek analógiaként és magyarázatként szolgálhatnak az életünk általunk nem uralt folyamataira.
Az emlékkiállítás egy olyan életművet „rekonstruál", ahol a művész személyesen épített installációk típusában gondolkodott; ez a műtípus közel áll a performanszművészetnek az alkotói folyamatot kiterjesztő expanzív szemléletéhez. Lovas Ilona a művek létrehozásakor minden egyes fázist maga végzett el, az „alapanyagok" előkészítésétől a művek létrehozásán át a végső átadáson egy tényleges performanszban vagy videómunkában való szereplésig. Munkamódszerének sajátossága, hogy a különböző kiállítási tárgyak és elemek a következő bemutatkozáskor mindig új értelmet és jelentést kaptak.
A tárlat bemutatja azokat a főbb műtárgycsoportokat, amelyek fémjelzik a művész életútját, kiemelve a jelentősebb Stációkat, számos esetben törekedve az eredeti számozás szerinti sorrend beállítására. Azokban az esetekben, amikor a munka nem rekonstruálható a művész elképzelése szerint, igyekeztünk a művész-verzió dokumentációját a töredék mellett kiállítani. Ugyanakkor nem a teljesség igényére törekvő múzeumi vagy gyűjteményi rekonstrukció a szándékunk, hanem egy emlékállítás, egy már az életében is a szakma által nagyra becsült művész gondolatainak és törekvéseinek felvillantása.
A kiállítás célja nemcsak az életmű retrospektív bemutatása a műtárgyakon keresztül, hanem az emlékezésnek egyfajta tárgyi transzformációja: a szakmai közeg és a barátok számára lehetőség az emlékezésre, a szélesebb közönséget pedig a megismerésben segíti.
A 2022. december 8-án este nyíló tárlat kurátora Kondor-Szilágyi Mária, aki a Műcsarnok szakmai napján, 2022. december 14-én tart tárlatvezetést a látogatóknak. A részletes program itt található.

2022. december 8.  |  műcsarnok lovas ilona emlékkiállítás