Portréfilmek a Duna World-ön

A Duna World csatorna folytatja az MMA portréfilm-sorozatának sugárzását. 2015. október 16-tól nyolc héten át, minden pénteken egy-egy akadémikusról készült 52 perces portréfilmet láthatnak a nézők.
Elsőként a Bertalan Tivadar képzőművészről készült Látni a láthatatlant című portréfilmet tekinthetik meg a televíziócsatorna nézői. Bertalan Tivadar újpesti festő, grafikus, író és látványtervező a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Életmű-kiállítása 2015. szeptember-október hónapokban volt látható a Pesti Vigadóban. Az előzetes:


 
Első adás: 2015. október 16. péntek, majd ezt követően minden pénteken 17.25-kor.
Ismétlés: másnap, azaz szombat reggel 7.20-kor.
 
A portréfilmek sugárzási sorrendje:
 1. Bertalan Tivadar
  LÁTNI A LÁTHATATLANT
  Egy ma már ritka reneszánsz egyéniség, a festő, grafikus, író, több tucat nagysikerű magyar és külföldi film díszlet- és látványtervezője, Bertalan Tivadar portréja.
 2. Dévényi Sándor
  HIT ÉS JÁTÉK
  Dévényi Sándor az organikus építészet meghatározó alakja. Legjelentősebb munkái szülővárosához, Pécshez kötődnek, de ő tervezte a budapesti Szent Gellért tér arculatát is, benne a jellegzetes Forrás kúttal.

   
 3. Dubrovay László
  ZENEI PORTRÉ DUBROVAY LÁSZLÓRÓL
  A kiváló zeneszerző, több évtizeden át a Zeneakadémia tanára a filmben néhány jelentős műve keletkezéstörténetébe is beavatja a nézőt.

   
 4. Mezey Katalin
  FOHÁSZ UTOLJÁRA
  A költő, prózaíró, irodalomszervező Mezey Katalin élettörténete a szocialista rezsim kultúrpolitikája által gúzsba kötött tehetséges nemzedéktársai története is egyben.

   
 5. Kunkovács László
  RÖVID UTAZÁS KUNKOVÁCS LÁSZLÓVAL
  Az elhivatott néprajzos és fotóművész munkáiban egy immár eltűnt világ és kultúra helyszíneit, alakjait, tárgyi dokumentumait örökítette meg.

   
 6. Kő Pál
  LUJOS
  A film nemcsak Kő Pál, az invenciókban gazdag szobrász művészetét, hanem erőteljes, sokoldalú és színes egyéniségét is megmutatja.

   
 7. Karátson Gábor
  „…FESTENI FOGOK…"
  A nyáron elhunyt Karátson Gábor jelentős írói, műfordítói, festői, filozófus, művészetpedagógus életművén kívül a politikai elnyomás ellen és a környezetvédelem mellett megalkuvás nélkül folytatott küzdelem példáját is örökül hagyta ránk.

   
 8. Csáji Attila
  FÉNYÚT
  Csáji Attila festő-, grafikus-, szobrász- és fényművész. A Műcsarnokban nagyszabású és rendhagyó életművének szentelt retrospektív kiállítás 2015, a Fény Nemzetközi Éve egyik első jelentős eseménye volt.
2015. október 13.