Látványterv a Piszkos Fred közbelép című filmhez

Piszkos Fred életre kel

A Rejtő Jenő 110. születésnapja alkalmából rendezett Rejtő Legendárium című rendezvényen az érdeklődők megtekinthették az Emmy-díjas Varsányi Ferenc „Volt egyszer egy regényhős, akit P. Howardnak hívtak" című dokumentarista animációs rövidfilmjét. A rendezővel a vetítés után beszélgettünk.
A Pesti Vigadó nemrég átadott Sinkovits Imre Kamaraszínpadán rendezett Rejtő-est keretein belül, március 27-én 18 órától vetítették Varsányi Ferenc „Volt egyszer egy regényhős, akit P. Howardnak hívtak" című dokumentarista animációs rövidfilmjét. A bemutatót követően pódiumbeszélgetésre is sor került, melyen Mezey Katalin költő, műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának vezetője, Orosz István, grafikus, filmrendező, az MMA rendes tagja, Haris László fotóművész, az MMA felügyelő testületének tagja, Thuróczy Gergely irodalomtörténész, valamint a film rendezője, Varsányi Ferenc is részt vett. A pódiumbeszélgetés után a Rejtő-művekhez kötődő élményeiről és készülő új animációs filmjéről kérdeztük a rendezőt.

Hosszabb ideje elkötelezetten foglalkozik Rejtő világának animációs ábrázolásával. Jól sejtjük, hogy régi rajongó?

– Olyannyira, hogy az osztálytalálkozókon mai napig Csülöknek szólítanak. A középiskolai években mindenkire Rejtő-karakterek neveit ragasztottuk; ebben az új keresztségben én érdemeim szerint a Csülök nevet kaptam. Egyébként koragyermekkorom óta nagy rajongója vagyok ezeknek a könyveknek – máig bármikor idézek belőlük.  De nagy hatással voltak rám Korcsmáros Pál híres képregényei is.

– Készülő animációsfilmje, a Piszkos Fred közbelép is ezeknek a hangulatát idézi meg.

Sokat foglalkoztam azzal a kérdéssel, hogy lehel Rejtő sajátos világát mozgóképes eszközökkel adaptálni. Voltak korábban élőszereplős kísérletek, de hamar kiderült, hogy nem ez a megfelelő módszer. Rejtő egyszerűen túl abszurd a filmes feldolgozásokhoz. Az animáció viszont alkalmasnak tűnt, hiszen itt megjelenhetnek a szövegekből ismert, elnagyolt, karikatúraszerű figurák. Korcsmáros képi világa annyira jól adja vissza ezt a hangulatot, hogy ennél nem is találhattunk volna kifejezőbb megoldást.

– Hogy keltik éltre Piszkos Fredet?  

– A Gerisa Zsolt által megrajzolt figurát egy számítógépes eljárással háromdimenziós, virtuális modellé alakítjuk, mely innentől szabadon mozgatható; úgy viselkedik, mint egy valódi, kézzelfogható báb. Az így születő karaktereket egy grafikai megoldással erősen kontúrossá tesszük, amitől az animáció olyanná válik, mint egy megelevenedett képregény. A látványvilág egyébként Cserkuti Dávid illusztrátor-látványtervező munkáját dicséri.

– Hol tart most a film? Mikor lesz látható?

– Jelenleg a második fejlesztési szakaszban járunk, már vannak kész látványtervek, figuratervek, és most írjuk a forgatókönyv végső változatát. Ha ezt elfogadja a Filmalap, a következő fázis egy pilotfilm, egyfajta demó elkészítése lesz, melyen már „működésbe lép" a létrehozott animációs világ. Valószínűleg jövő év elejére jutunk odáig, hogy a teljes film gyártásához szükséges, biztonságos anyagi, technikai és művészi környezet a rendelkezésünkre áll majd. Ha ekkor elindul a gyártás, 2017 végére teljes egészében elkészülhet a Piszkos Fred közbelép.
2015. március 27.