Országos tervpályázatot írtak ki a magyar építészet új múzeumára

Építészet Ligete a Városligeti fasorban: a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ új otthona

Országos, nyílt, egyfordulós tervpályázatot ír ki a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) a fenntartásában működő Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) új székhelyének tervezésére. A Magyar Kormány által kiemelt beruházássá nyilvánított projekt, az Építészet Ligete egyedülálló lehetőséget kínál a hazai építészeknek arra, hogy a budapesti Városligeti fasorban megtervezhessék a magyar architektúra új otthonát. A pályázatokat 2021. november 8-ig lehet beadni.
A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ leendő helyszíne a Városligeti fasor 9–11. alatti terület, az egykori BM Kórház területe. Itt jelenleg, a nyáron befejezett bontásokat követően két historizáló szanatóriumépület áll. Ezeket integrálni szükséges a leendő főépületbe, amellyel együtt 2400 m² kiállító-, műhely- és rendezvényterem, valamint múzeumpedagógiai helyiségek, könyvtár, irodák, raktárak és vendéglátóhelyek szolgálják majd ki az intézmény és a közönség igényeit. A tervezett épület jóval kisebb lesz az elbontott egészségügyi létesítményeknél, így a területen méretes zöldfelület marad – ennek kezelése, valamint a meglévő növényállomány megóvása szintén a pályázat kiemelt feladata.
„Az első pályázatot a Magyar Építészeti Múzeumra több mint száz évvel ezelőtt, 1904–1905-ben írta ki a Magyar Mérnök- és Építészegylet" – mondja dr. Almássy Kornél, a MÉM MDK igazgatója. „A 2017-es intézményi reformmal, a Magyar Kormány és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával 2021-ben végre komoly lehetőségünk van arra, hogy a mostani pályázat eredményeként megvalósíthatjuk az évtizedek óta helyét kereső intézmény otthonát."
Az MMA 2018-ban vette kezelésébe az egykori BM Kórház területét; ezt követően alakult ki – a mára – az Építészet Ligete elnevezésű fejlesztés program. Ennek elkészítésében az MMA Építőművészeti Tagozatában alakított Infrastruktúra Bizottság tagjai: Marosi Miklós, Ferencz István, Tima Zoltán és Turi Attila építészek, továbbá az MMA vezetése, valamint a MÉM MDK igazgatója és Múzeumi Osztálya vettek részt. A fejlesztés első fázisa, a területen álló, Fischer József tervei alapján 1936-ban emelt Walter Rózsi-villa felújítása már 2022 tavaszán befejeződhet; itt nyílik meg az intézmény első időszaki kiállítótere. A második fázist a most az új főépületre kiírt jelenlegi tervpályázat jelenti, amely a szanatóriumépületek helyreállítását is magába foglalja.
A tervpályázatot szeptember 6-án hirdetik meg, a pályaművek benyújtási határideje 2021. november 8.; az eredmény közzétételének időpontja december 6. A tervpályázatot a Lechner Tudásközpont bonyolítja le, teljes egészében az erre fejlesztett E-Tervpálya rendszeren belül.
A pályázat bírálóbizottságának elnöke Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, társelnöke Füleky Zsolt építész, a Miniszterelnökség építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkára. A bizottság tagjai: dr. Almássy Kornél építőmérnök, a MÉM MDK igazgatója; Csapó Balázs építész, a Budapesti Építészeti Kamara elnöke; Fülöp András régész, műemléki szakértő, a MÉM MDK tudományos kutatója; dr. Kemecsi Lajos etnográfus, a Néprajzi Múzeum főigazgatója; Krizsán András építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke; Marosi Miklós építész, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke; Sólyom Benedek építész, Erzsébetváros főépítésze; Szalay Tihamér építész, a Magyar Építész Kamara alelnöke; Tima Zoltán építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja; Turi Attila építész, az MMA építőművészeti tagozatának elnöke; valamint Winkler Barnabás építész, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia építőművészeti tagozatának elnöke.

A TERVPÁLYÁZATI KIÍRÁS ITT TALÁLHATÓ MEG!