fotó: Török Máté

Orosz István lenyűgözte a londoni közönséget

A Chelsea History Festival-on tartott nagy sikerű előadást szeptember 20-án este Orosz István a Londoni Magyar Kulturális Központ felkérésére, együttműködésben a Magyar Művészeti Akadémiával. Az érdeklődő brit közönséget lenyűgözte a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas grafikusművész, animációsfilm-rendező munkássága. Az MMA által biztosított online előadást több százan követték.
„István fantasztikus… mint oroszt tanuló diák, a 80-as években megtapasztaltam az elnyomó [kommunista] rendszert és nagyon örülök, hogy Magyarország és mások már nincsenek a befolyása alatt."
„Nem csak a képek koncepciója, a kidolgozása is zseniális."
„Egyetértek… Emellett egy olyan részét mutatja be a történelemnek, amelyet nem igazán ismertem."
Ilyen és ehhez hasonló megjegyzések sorjáztak Orosz István online előadása alatt, a járványhelyzet miatt idén nagyrészt internetre költöző Chelsea History Festival felületein. A program fókuszában a grafikus Tovarisi Konyec című, ikonikus plakátja állt, ám a művész bemutatta a grafikáiban rejlő kettős jelentést, szimbolikát és az 1980-as évek művészi világát is. A kommunista diktatúra utolsó évtizedének hangulatát idézte meg az előadás végén levetített klasszikus animációs film, a Vigyázat, lépcső! is. Az előadáshoz méltó professzionális stúdiókörülményeket a Magyar Művészeti Akadémia biztosította.
Orosz Istvánt Vincze Máté, a Londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója mutatta be a közel háromszáz fős hallgatóságnak, elmondva, hogy az előadás különlegessége abban rejlik, hogy a történelmi változások katalizátoraként működő, nehezen megfogható érzéseket, hangulatokat állítja középpontba.
A Chelsea History Festival célja a történelem bemutatása mindenki által élvezhető és érthető módon. Az évente megrendezett eseményt három neves intézmény szervezi London Chelsea és Kensington kerületében: a National Army Museum, a Royal Hospital Chelsea és a Chelsea Physic Garden. A tavalyi fesztiválon több, mint tízezer látogató vett részt.

Orosz István előadásának felvétele az alábbi linken megtekinthető: https://www.crowdcast.io/e/artdestroystyrannies
2020. szeptember 21.  |  orosz istván