Nemzet Művésze díjazottak – 2020

A Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére – 2013-ban – az Országgyűlés a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából alapította a Nemzet Művésze díjat, amely a legrangosabb hazai művészeti elismerés, és amelyet 2014-ben ítélt oda első alkalommal a díj Bizottsága. A nemzet művészei egy időben legfeljebb 70-en lehetnek. A díjat minden évben a Magyar Művészeti Akadémia köztestület „születésnapján", november 5-én adják át.
2020-ban a Nemzet Művésze díj Bizottság tagjai: Ferencz István bizottsági elnök, belsőépítész, építőművész, a Nemzet Művésze, az MMA rendes tagja;
A kultúráért felelős miniszter által felkért tagok: Aknay János festőművész, az MMA rendes tagja, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének elnöke; Eperjes Károly színművész, az MMA levelező tagja, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja;
A Bizottság elnöke által felkért tagok: Buda Ferenc költő, műfordító, az MMA rendes tagja, a Nemzet Művésze; Finta József építőművész, az MMA rendes tagja, a Nemzet Művésze; Gyulai Líviusz grafikus, az MMA rendes tagja, a Nemzet Művésze; Kiss János balettművész, az MMA levelező tagja; Korniss Péter fotóművész, a Nemzet Művésze; Kubik Anna színművész, az MMA rendes tagja; Medveczky Ádám karmester, az MMA rendes tagja; Sebő Ferenc előadóművész, népzenekutató, az MMA levelező tagja, a Nemzet Művésze.
A Nemzet Művésze díj Bizottság 2020-ban tizenegy művésznek ítélte meg a Nemzet Művésze díjat:
kapja az elismerést.
A 2020. november 5-re tervezett, VII. Nemzet Művésze díjátadó ünnepséget a járványügyi helyzet alakulására tekintettel a Magyar Művészeti Akadémia elhalasztotta. Az ünnepséget egy későbbi alkalommal – amikor az egészségügyi helyzet lehetővé teszi – méltó körülmények között rendezzük meg.
A díjazottak laudációit és „a Nemzet Művésze" cím odaítélésének indoklásait a mellékelt sajtóanyag tartalmazza. Az összes díjazott, valamint a Nemzet Művésze díjról további információ a nemzetmuvesze.hu oldalon található.