Ferencz István, Szervátiusz Tibor, Fekete György, Foltin Jolán és Balog Zoltán

Nemzet Művésze díjátadó

Balog Zoltán miniszter és prof. em. Fekete György átadták a Nemzet Művésze díjakat. A Nemzet Művésze díj Bizottság a törvényi előírásoknak megfelelően 2015-ben három művésznek ítélte meg a Nemzet Művésze díjat: Ferencz István építész, belsőépítész – Iparművészet díjkategóriában; Foltin Jolán koreográfus – Népművészet díjkategóriában; Szervátiusz Tibor szobrászművész – Képzőművészet díjkategóriában érdemelte ki az elismerést. A díjátadó ünnepséget és díszvacsorát november 5-én este tartották a Pesti Vigadó Dísztermében.
A meghívott vendégeket köszöntő Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke a díjbizottság munkáját összefoglalva rámutatott a közös felelősségre, melynek következtében jóságos, igazságos és elismerő döntés született, majd Reményik Sándor Szivárvány című költeményét felolvasva üdvözölte a művészeket.
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére – 2013-ban – az Országgyűlés a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából alapította a Nemzet Művésze díjat. Hangsúlyozta: az MMA autonóm testület, a minisztérium csak a kereteket biztosítja, és a teremtő csoda ünnepének nevezte az elismerés létrejöttét. Kitért arra az összművészeti sokszínűségre, amely a köztestület sikeres működésének eredménye, majd Márai Sándor türelemről és csodáról vallott gondolatait idézve mondott köszönetet a Nemzet Művészeinek.

A Nemzet Művészeinek bemutatása az alábbi linkeken olvasható:
Ferencz István
Foltin Jolán
Szervátiusz Tibor
2015. november 5.  |  nemzet művésze