Dévényi Sándor, Kiss Anna és Csukás István

Nemzet Művésze díjátadó 2017

Kiss Anna költő, drámaíró; Csukás István író, költő; és Dévényi Sándor építőművész vehette át a Nemzet Művésze elismerést Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől és Fekete Györgytől, a Magyar Művészeti Akadémia elnökétől november 3-án az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. Az MMA kezdeményezésére 2013-ban alapította a díjat a magyar Országgyűlés, a díj célja a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása. 2014 óta immár negyedik alkalommal adták át a díjakat.
Az ünnepélyes díjátadón Fekete György hangsúlyozta: a díjat kiérdemelt alkotók az elmúlt évtizedekben képességeik kivirágoztatásával egyfolytában bizonyították a nemzet iránti hűségüket. A címmel kitüntetett alkotók "küldöttek", akik nem tekintik véletlennek az életüket, hanem úgy gondolnak képességeikre, tehetségükre, mint amit meg kell termékenyíteni, műalkotásokban visszaadni a Teremtőnek fogalmazott. Köszöntőjében kiemelte: a művészetek és a művész dolga, hogy hozza létre a "sohasemvoltot".
A Magyar Művészeti Akadémia Nemzet Művésze díj Bizottsága a Nemzet Művésze címet adományozta irodalom művészeti területen Csukás István Kossuth-díjas költő, író részére, a magyar kortárs irodalom sok műfajú életműve elismeréseként, az ifjúsági irodalom kiemelkedő és értékteremtő gyarapításáért. Csukás István laudációja itt olvasható.
   Csukás István sokműfajú életművéért, valamint az ifjúsági irodalom kiemelkedő és értékteremtő gyarapításáért kapta a kitüntetést. Korai költészetében a nagyvárosba került értelmiségi önmagára és otthonra találásáról számol be, későbbi verseiben központi elem a himnikus életszeretet, amelynek más hangvételű dalai az elmúlásról szóló versei hangzott el a laudációban. A mesealakjaival hatalmas népszerűséget szerző Csukás István a díj átvétele után azt mondta: nincs csodálatosabb, mint a magyar gyermekirodalom, amely egyenrangú társa a felnőtteknek szóló magyar irodalomnak.

A Magyar Művészeti Akadémia Nemzet Művésze díj Bizottsága a Nemzet Művésze címet adományozta irodalom művészeti területen Kiss Anna Kossuth-díjas, költő, drámaíró, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja részére, a különleges népi-folklorisztikus elemekkel átszőtt, nagyhatású költői világa, a líra és a dráma műfajában is kiemelkedő életműve elismeréseként. Kiss Anna laudációja itt olvasható.
   Kiss Anna különleges, népi folklorisztikus elemekkel átszőtt nagyhatású költői világa, a líra és a dráma műfajában is kiemelkedő életművéért részesült az elismerésben. A laudáció szerint a költőnő alkotásai a folklór, a mese, a ballada, az archaikus népdal, a régi magyar költői nyelv elemeiből építkeznek. Életművének középpontjában a régi idők civilizációs tartalmait, az archaikus és népi kultúrát integráló művei állnak, de jelentősek a saját koráról írt versei és nyolc mesekönyve is. A művészetek hatása rendkívüli az emberi életre emelte ki Kiss Anna, aki felidézte: orvostanhallgatóként egy katartikus zenei élmény Bartók Béla első hegedűversenye hatására döntött élete megváltoztatása és a költészet mellett.

A Magyar Művészeti Akadémia Nemzet Művésze díj Bizottsága a Nemzet Művésze címet adományozta építőművészet művészeti területen Dévényi Sándor Kossuth-díjas, építész, egyetemi tanár, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja részére, a magyar organikus építészet értékeinek gyarapítása, városképformáló munkássága, valamint oktatói tevékenységének elismeréseként és megbecsüléseként. Dévényi Sándor laudációja itt olvasható.
    Dévényi Sándor a magyar organikus építészet értékeinek gyarapítása, városképformáló munkássága, valamint oktatói tevékenysége elismeréseként vehette át a díjat. A laudáció szerint a pécsi kötődésű alkotó műveit formai játékosság, expresszív, olykor ironikus koncepció jellemzi. Épületeihez szervesen hozzátartozik a szín mint a formát alátámasztó, az épületet magyarázó, értelmező elem. Életünk 90 százalékát épített környezetben töltjük el. Ha ez a környezet egy tehetséges építészeti gondolat szüleménye, akkor az építész hozzájárult mindannyiunk boldogságához fogalmazott Dévényi Sándor, az MMA alelnöke a díj átvételekor.
    

A Nemzet Művésze díjat az MMA kezdeményezésére azzal a céllal hozta létre az országgyűlés 2013-ban, hogy a legkiemelkedőbb művészek számára méltó életkörülményeket biztosítson életjáradék formájában. Az elismerés egyidejűleg legfeljebb 70, a színházművészet, az irodalom, a zeneművészet, a képzőművészet, a filmművészet, az építőművészet, a táncművészet, az iparművészet, a fotóművészet, a népművészet és a cirkuszművészet területén jelentős értéket létrehozó, Kossuth-díjjal kitüntetett alkotó számára adományozható. A díj odaítéléséről a Nemzet Művésze díj Bizottsága dönt. A díjazottak teljes névsorát a nemzetmuvesze.hu honlap tartalmazza.