Négy nagysággal bővült a nemzet művészeinek illusztris társasága

2022-ben négy művész nyerte el a legrangosabb magyarországi művészeti elismerésnek számító Nemzet Művésze díjat, amelyet a díjazottak november 3-án vehettek át Vashegyi Györgytől, az MMA elnökétől a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban. A Nemzet Művésze díj Bizottság Kardos Sándor operatőr, rendező, Kévés György építőművész, Lakner László festő- és grafikusművész, az MMA tiszteletbeli tagja, valamint Zsuráfszky Zoltán táncművész, koreográfus, az MMA rendes tagja részére ítélte oda az elismerést.
A Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére – 2013-ban – az Országgyűlés a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából alapította a Nemzet Művésze díjat, amely a legrangosabb hazai művészeti elismerés, és amelyet 2014-ben ítélt oda első alkalommal a díj Bizottsága. A nemzet művészei egy időben legfeljebb 70-en lehetnek. A díjat minden évben a Magyar Művészeti Akadémia köztestület „születésnapjához", november 5-éhez kapcsolódóan adják át.
Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a díjátadón a Magyarország Kormánya nevében köszöntötte az ünnepelteket és a díjátadó résztvevőit, hangsúlyozta: Magyarországon ma a kultúra stratégiai fontosságú ágazat. Kiemelt cél, hogy az elért eredmények megtartása mellett a jelenlegi körülmények ellenére is lendületet tartsunk a kulturális életben emelte ki beszédében.
Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke az elismeréseket átadva köszönetet mondott a díjazottaknak emberi és művészi példamutatásukért. A Nemzet Művésze díjat azok érdemlik ki, akik kimagasló életművet, más szóval remekművek egész sorát hozták létre fogalmazott.

2022-ben a Nemzet Művésze díj Bizottság tagjai: Ferencz István bizottsági elnök, belsőépítész, építőművész, az MMA rendes tagja, a Nemzet Művésze; A kultúráért felelős miniszter által felkért tagok: Aknay János festőművész, az MMA rendes tagja, a Nemzet Művésze; Eperjes Károly színművész, az MMA levelező tagja; A Bizottság elnöke által felkért tagok: Finta József építőművész, az MMA rendes tagja, a Nemzet Művésze; Kiss János balettművész, az MMA alelnöke; Korniss Péter fotóművész, a Nemzet Művésze; Kubik Anna színművész, az MMA rendes tagja; Medveczky Ádám karmester, az MMA rendes tagja; Sebő Ferenc előadóművész, népzenekutató, az MMA levelező tagja, a Nemzet Művésze; Turi Attila építőművész, az MMA alelnöke; Vári Fábián László író, költő, műfordító, néprajzkutató, az MMA rendes tagja.
A Nemzet Művésze díj Bizottság 2022-ben a következő művészeknek ítélte meg a Nemzet Művésze díjat:
 • KARDOS SÁNDOR operatőr, rendező, fotográfus – Filmművészet díjkategóriában
  Kiemelkedő színvonalú operatőri és rendezői munkájáért, sokoldalú életműve megbecsüléseként. [Bővebben…]
 • KÉVÉS GYÖRGY építőművész – Építőművészet díjkategóriában
  Életműve elismeréseként. [Bővebben…]
 • LAKNER LÁSZLÓ festő- és grafikusművész – Képzőművészet díjkategóriában
  A festészeti műfaj határait és korlátait tágító, folyamatosan megújító és megújuló életműve elismeréseként. [Bővebben…]
 • ZSURÁFSZKY ZOLTÁN táncművész, koreográfus – Táncművészet díjkategóriában
  Kiemelkedő alkotói és együttesvezetői, valamint jelentős pedagógusi munkássága és a Kárpát-medencei néptánchagyomány terén végzett gyűjtőmunkája megbecsüléseként. [Bővebben…]

 
Kévés György és Lakner László nem tudott személyesen jelen lenni az ünnepségen, képviseletükben családtagjuk vette át a díjat. Utóbbi videóüzenetben mondott köszönetet az elismerésért. A hivatalos ünnepség után megható gesztusként táncosai köszöntötték Zsuráfszky Zoltánt mint a nemzet művészét.
A 2022-es díjazottak laudációit és „a Nemzet Művésze" cím odaítélésének indoklásait a mellékelt sajtóanyag tartalmazza. Az összes díjazott, valamint a Nemzet Művésze díjról további információ a nemzetmuvesze.hu oldalon található.