Nagy László-ünnepségsorozat Bulgáriában

Nagy László költő, műfordító, publicista születésének 90. évfordulója alkalmából kulturális delegáció látogatott Bulgáriába október 5–8. között. Az ünnepségsorozat során Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára október 6-án megbeszélést folytatott Boni Petrunova kulturális miniszterhelyettessel a szófiai Kulturális Minisztériumban, akivel a két állam között érvényben lévő kulturális egyezményt figyelembe véve áttekintették a közös kulturális programok jövőbeni megvalósításának lehetőségeit.
 
Kucsera Tamás Gergely a tárgyalás során arra kérte Boni Petrunova miniszterhelyettes asszonyt, segítsen közbenjárni, hogy a bolgár állam támogatást nyújtson a szmoljani Nagy László-emlékház felújítására, illetve annak országos jelentőségű védelem alá tartozó emlékházzá történő nyilvánításához. 
Az ünnepségsorozat keretén belül koszorúzást, ünnepi megemlékezést és szoboravatást tartottak. A költő szófiai Magyar Intézet előtti mellszobrát dr. Boni Petrunova kulturális miniszterhelyettes és Klein András nagykövet, továbbá a megemlékezésre érkező magyar szervezetek – a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára, valamint a Magyar Írószövetség, és a Petőfi Irodalmi Múzeum – vezetői, képviselői koszorúzták meg. A koszorúzáson jelen volt Todor Csobanov, Szófia főpolgármester-helyettese és Dimitrov Györgyi, a Szófiai Magyar Kulturális Intézet igazgatója.  
A szófiai Tisztikaszinóban megrendezett ünnepi megemlékezésen Kucsera Tamás Gergely mondott köszöntőt, majd felolvasták Boil Banov bolgár kulturális miniszterhelyettes üdvözlő beszédét, ezután Kárpáti Tamás, a Balassi Intézet főigazgató-helyettese, Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke és Bojan Angelov, a Bolgár Írószövetség elnöke méltatta Nagy László munkásságát. Az eseményen Mariella Sztancseva színművésznő, a Sumeni Magyar–Bolgár Szavalóverseny többszörös győztesének előadásában hangzottak el Nagy László-versek.
Október 7-én a magyar delegáció Szmoljanba látogatott, ahol a város megbízott polgármestere, Mariana Cekova fogadta a küldöttséget. Ezt követően leleplezték Nagy László mellszobrát – Georgi Csapkanov alkotását – a Szmoljani Városi Könyvtár előtti téren, ahol a bolgár és magyar kulturális szervezetek vezetői mellett köszöntő beszédet mondott a szmoljani városvezetés is. Az avatási ceremónián Csubrieva Krisztina magyar, és Valja Balkanszkaja bolgár népdalénekes előadását hallgathatták meg a jelenlevők, majd szmoljani iskolásgyermekek Nagy László-verseket adtak elő. A koszorúzás után a Nagy László emlékére rendezett kiállítást Tanya Mareva, az RTM igazgatója és Benkő Andrea, Petőfi Irodalmi Múzeum képviselője nyitotta meg a szmoljani Sztoju Siskov Regionális Történeti Múzeumban (RTM). A kiállításmegnyitó után bemutatták a Műveld a csodát, ne magyarázd című, Nagy László bolgárra fordított verseit tartalmazó verseskötetet a Szmoljani Irodalomkedvelők Klubjában. Bulgáriai látogatásának záróeseményeként a magyar delegáció megkoszorúzta a szmoljani Nagy László-emlékházat.
Az évfordulós eseményhez tartozik, hogy a Nagy László Szellemi Öröksége Alapítvány – az MMA támogatásával – alkotótábort szervezett augusztusban Nagy László felsőiszkázi szülőházában.
2015. október 12.  |  nagy lászló szmoljan szófia ünnepség-sorozat