Dárday István és Szalai Györgyi egy korábbi Mozi a Vigadóban esten (jobbra: Szemadám György)

Mozi a Vigadóban

A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata 2015-ben indította el rendszeres filmestjeit székházában, a Pesti Vigadóban – „Mozi a Vigadóban" címmel. A kezdeti tematikus vetítések után az utóbbi években az MMA akadémikusairól készült művészportrék kerülnek a filmvászonra. Korábban az MMA Szőts István Mozgókép Műhelye, ma az MMA Kiadó szervezi az 52 perces portréfilmek és „In memoriam" összeállítások készítését az MMA akadémikusairól és más művészekről, akik fontos szerepet töltenek vagy töltöttek be a magyar kultúrában, művészeti életben. Az MMA megbízásából készült filmek közül már több százat vetített a köztelevízió valamelyik csatornáján. A Mozi a Vigadóban 2021. őszi sorozatában is ezekből a portréfilmekből lesz látható néhány a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpad mozizásra is alkalmas termében, alkalmanként egy-egy születésnaphoz, évfordulóhoz is kapcsolódva.
Az őszi program:
A Dárday–Szalai alkotópáros – szeptember 3., 17.30-tól
Balla András és Horváth Péter fotóművészek – szeptember 23., 17.30-tól
Gulyás János – Szobolits Béla 75 – október 6., , 17.30-tól
Szakolczay Lajos irodalomtörténész, művészetkritikus – november 4., 18.00-tól
Buglya Sándor filmrendező – november 22., 18.00-tól

A szeptemberi vetítésekről részletesen:
2021. szeptember 3. 17:30
A Dárday–Szalai alkotópáros
Dárday István Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, a nemzet művésze, valamint Szalai Györgyi Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes művész, az MMA rendes tagjai a dokumentum-játékfilmes irányzatot megteremtő „Budapesti Iskola" meghatározó alakjai. Mindketten tavaly ünnepelték 80. születésnapjukat. A Dárday–Szalai alkotópáros hosszú évtizedeken át forgatott játék- és dokumentumfilmjeit a magyarországi társadalmi valóság iránti kivételes problémaérzékenység jellemzi.
A Film- és Fotóművészeti Tagozat által szervezett eseményen a Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán levetítik Dárday István Miheztartás végett (1971, 15') és Nyugodtan meghalni (1970, 35') című dokumentumfilmjeit, valamint Szalai Györgyi portréfilmjét: Egy egyedi eset (MMA 2016, 55', R.: Fekete Ibolya). A vetítést pódiumbeszélgetés követi Wisinger István, Pulitzer-emlékdíjas újságíró közreműködésével.

2021. szeptember 23. 17:30
Balla András és Horváth Péter fotóművészek
Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata köszönti Balla András Balogh Rudolf-díjas fotóművészt, az MMA rendes tagját, valamint Horváth Péter Balázs Béla-díjas fotóművészt, az MMA rendes tagját. A vetítésre kerülő portréfilmek és a pódiumbeszélgetés során kirajzolódik művészi életpályájuk.
Beszélgetőtárs: Haris László fotóművész, az MMA rendes tagja.
A kerttervező és fotóművész Balla András portréfilmjében arról vall, hogy életműve egyúttal élete naplója, amelyben a teremtett természet és az ember által létrehozott környezet szoros kapcsolata mindvégig jelen van (MMA 2017, 53', Rendező: dr. Kárpáti György).
A Horváth Péter fotóművészről készült portréfilmben a művész gondolatai, barátok, pályatársak méltatásai és a negyven év alatt készült képek egymást kiegészítve és erősítve tanúskodnak egy, a fényképezés eszközeinek és technikáinak változásai ellenére is koherens életműről. (MMA 2018, 52', R.: Wekerlei Varga Géza)

Belépődíj nincs, de a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Az egyes filmestekre regisztrálni a Vigadó honlapján (www.vigado.hu) keresztül lehet. A vetítések után a meghívott akadémikusok és a filmek alkotói beszélgetnek a közönség bevonásával.