MMA-portréfilmek 2023 második felében

A Magyar Művészeti Akadémia egy évtizede futó portrésorozatában a nézők hetente olyan akadémikus és más művészek, művészetelméleti szakemberek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. Az MMA megbízásából készülő 52 perces portréfilmek a köztelevízió M5, valamint Duna World csatornáin láthatók rendszeresen, több, már korábban itt bemutatott portréfilmet pedig a kisebb, helyi televíziók is műsorukra tűznek vagy határon túli tv-csatornák is bemutatnak.
A portréfilmek először vasárnaponként a koradélutáni műsorsávban (13–15 óra közötti kezdéssel) láthatók az M5 csatornán, ez egyben fix műsoridőt is jelent, az ismétlések változó sávban vannak műsoron az M5, valamint a Duna World csatornákon, a pontos vetítési időpontokról az aktuális műsorújság ad tájékoztatást!
A legutóbb vetített portréfilmek visszanézhetők a Médiaklikk oldalán: https://mediaklikk.hu/musor/mma-portrek/
Korábbi portréfilmjeink közül pedig számos teljes egészében elérhetővé vált, ezek itt találhatók: https://www.mma-tv.hu/portrefilmek
 • 2023. július 9. - Sára Ernő tervezőgrafikus (ism.)
JELbeszéd - Sára Ernő tervezőgrafikus portréja
rendező: Keserű Judit, operatőr: Sibalin György
Bár fiatalon Svájc legnagyobb művészeti intézményének megbecsült munkatársa volt, mégis inkább hazatért, így a magyar tervezőgrafika világszerte ismert kiemelkedő alkotója lett.
MMA, 2017, 52'04"

 • 2023. július 16. - Lászlóffy Aladár költő
Játék az életemmel… – In memoriam Lászlóffy Aladár
rendező: Nagy Anikó Mária, operatőr: Kötő Zsolt, Kőmíves István
Lászlóffy Aladár (1937-2009) a közelmúlt erdélyi magyar irodalmának különös alakja, sokoldalú és sokarcú költő volt, akiről pályatársa, Szilágyi Domokos így írt: „Ha volt vezető egyénisége a – mondjuk így – első Forrás nemzedéknek, az nyilván csak Lászlóffy lehetett. De félreértés ne essék, csak annyi volt a vezérkedés, hogy az ő hátán suhogott legtöbbet a bot."
MMA 2022, 51'30"
 
 • 2023. július 23. - Sipos László erdélyi festőművész, grafikus (ezen a napon lenne 80 éves)
Sipos László festőművész – Erdély remetéje
rendező: Balogh Zsolt, operatőr: Molnár Ferenc
A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett Sipos László (1943-2022) Kolozsváron folytatott felsőfokú képzőművészeti tanulmányokat, ahol Földes László esztéta, és Bretter György filozófus voltak a mesterei. Az Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola elvégzése után rajzoktatással foglalkozott, majd grafikusként helyezkedett el a Helikon című lapnál. Művészetére leginkább a hagyományos nagybányai stílus a jellemző, de gyakran kísérletezik más formai megoldásokkal is.
MMA 2023, 52'
 
 • 2023. július 30. - Molnár Edit fotóművész (ism., ezen a napon 90 éves)
„Elsősorban dokumentaristának vallom magam" – Portréfilm Molnár Editről
rendező: Gulyás Gyula, operatőr: Tóth Gergely, Tóth Péter Pál, Gulyás Gyula
Molnár Edit Balázs Béla-díjas fotóművész, érdemes és kiváló művész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja. Kamaszkora, az ötvenes évek óta szenvedélye a fotózás. Közel négy évtizedig a Magyar Távirati Iroda fotóriportere volt. Elsősorban a magyar zene, irodalom és képzőművészet kiemelkedő alakjairól készített művészportréit itthon és külföldön számos kiállításon mutatták be. Több kötete is megjelent. A portréfilmben felidézett történeteken keresztül a nézők nemcsak a lelki mélységeket is megörökíteni képes fotóművész munkamódszerébe, hanem a hatvanas évek szellemi életébe is bepillantást nyerhetnek.
MMA, 2014-15, 53'
 
 • 2023. augusztus 6. - Vásáry Tamás zongoraművész, karmester (augusztus 11-én 90 éves)
Történeteim – Portréfilm Vásáry Tamás zongoraművészről
szerkesztő-rendező: Petrovics Eszter, operatőr: Sibalin György
A portréfilm csekélyke lehetőséget ad egy ilyen kalandos, mind sikerekben, mind kudarcokban bővelkedő élet bemutatásához. Küzdelmes és fájdalmas sors az övé, ám gyermeki tisztaságát, ártatlanságát mind a mai napig, idős kora ellenére is megőrizte, ám gyermekként sokkalta érettebben és érzékenyebben reagált a világra, mint kortársai, ahogy mondja „picibe zárt felnőtt voltam, később csak a ruha változott".
MMA 2022, 56' 05"
 
 • 2023. augusztus 13. - Dávid Katalin művészettörténész (ism., augusztus 16-án 100 éves)
Angyalok és őrangyalok – Dávid Katalin művészettörténész portréja
rendező, operatőr, vágó: Tóth Péter Pál, operatőr: Hidvégi Aszter
Dávid Katalin művészeti író, művészettörténész, a szakrális ikonográfia nemzetközileg is elismert kutatója, az MMA rendes tagja. Pályája a mélyen megélt, történelmünk legsúlyosabb korszakaiban is vállalt hit és a kivételes humanizmus példája is egyben.
MMA, 2014, 52'
 
 • 2023. augusztus 20. - Melocco Miklós szobrászművész (ism.)
"A haza minden előtt" - Melocco Miklós szobrász
rendező-operatőr: Dala István
Körplasztika és dombormű, emlékmű, emlék, portré, díszítőszobor, kútplasztika, síremlék: ez a monumentális, Melocco Miklós szobrászművész alkotásait körvonalazó műfaji-technikai leltár is a művész szerteágazó érdeklődésére utal, s egyúttal arra int, hogy művészetéhez közeledve sohasem a pontosan nehezen kategorizálható, de mégis biztos támpontokat adó hagyományos műnemekben, műformákban, műtípusokban gondolkozzunk.
MMA megbízásából: Geo-Ökofilm Kft, 2014, 52'
 
 • 2023. augusztus 27. - Szűcs Endre építész (ism.)
Szűcs Bandi öröksége - Portréfilm Szűcs Endre építészről
rendező-operatőr: Sára Balázs
Szűcs Endre (1944-2023) építészmérnök műemlékek helyreállítása, festett üvegablakok rekonstrukciója mellett a Balaton-felvidék szerelmeseként a környék falvainak régi, romos lakóházait, présházait újítja fel, illetve a helyi hagyományokat őrző új épületeket tervez – minden esetben érvényesítve a 21. század igényeit és megoldásait.
MMA 2018, 51'43"
 
 • 2023. szeptember 3. - Szabó Dénes karnagy (ism.)
„Az okleveles néptanító" – portréfilm Szabó Dénes karnagy, pedagógusról
rendező: Petrovics Eszter, operatőr: Sibalin György
Szabó Dénes, a Nemzet Művésze, karnagy és pedagógus Ádám Jenő nyomán maradt közel 5 évtizeden át „okleveles néptanító" a Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában, mert hite szerint nincs nagyobb karrier, felemelőbb emberi tevékenység, mint gyerekeket szépre, jóra tanítani. A Nyíregyházi Cantemus Kórusintézmény vezetőjeként évről évre szervezi a Cantemus Nemzetközi  Kórusfesztivált, szervez mesterkurzust karvezetők számára. Saját énekkaraival állandó fellépője rangos külföldi kórusfesztiváloknak, versenyeknek és hazai jótékonysági koncerteknek egyaránt.
MMA, 2017, 52'49"
  
 • 2023. szeptember 10. – Wehner Tibor (szeptember 9-én 75 éves)
A kilátásaink beláthatatlanok – Portréfilm Wehner Tibor művészettörténészről
rendező: Kroó András, operatőr: Nádorfi Lajos
Wehner Tibor a hazai művészettörténészek egyik legkiválóbbika, a kortárs magyar szobrászat visszatérően érdeklődése fókuszában áll. Sokat ír, többek közt művészettörténeti naplót; tudása, filológiai beállítottsága szinte predesztinálja arra, hogy a kortárs magyar képzőművészet avatott és beavatott krónikását lássuk benne.
MMA 2022, 51'47"
 
 • 2023. szeptember 17.- Hefter László (ism., szeptember 15-én 80 éves)
Belső fény – portréfilm Hefter László üvegművészről
rendező-operatőr: Tóth Péter Pál
A több mint 50 éve a pályán lévő Hefter László üvegművész egyszerre folytatója és megújítója a Róth Miksa munkásságával a világszínvonalat elért magyar üvegművességnek. A régi mesterek példájának követése nem csak technika, nem csak mesterség, hanem ethosz is: mértéktartás, szolgálat, szellemiség.
MMA 2021, 52'58"
  
 • 2023. szeptember 24. - Frankl Péter zongoraművész
A zene mindenek fölött – portréfilm Frankl Péter zongoraművészről
rendező: Kroó András, operatőr: Nádorfi Lajos
A világhírű zongoraművész nemzetközi sikerekben gazdag pályáját bemutató portréfilm során egy vonzó és szerethető kép alakul ki a huszadik század második felének és a huszonegyedik század első két évtizedének egyik legismertebb és legszerényebb pianistájáról.
MMA 2022, 56'07"
 
 • 2023. október 1.- Mécs Károly színművész (ism.)
Álmában nevet – Portréfilm Mécs Károly színművészről
rendező: Sára Júlia
Mécs Károly Kossuth-díjas színművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja. A róla készült portréfilm előzetesében az akadémikus művészi hitvallásáról beszél. Számára a színészi pálya örök mozgásban van, a mesterség alapfeltétele a folyamatos önmegkérdőjelezés, ez az, ami ennyi év után is tovább vihet a pályán. Világ életében vágyott maszkok mögé bújni, ám pályája első felében saját karakterét játszotta. Ötven évesen jött el a lehetőség számára, hogy személyiségétől gyökeresen eltérő szerepet játszhatott: Tamás István Pápa és a császár című darabjában. A pápa szerepében egy hetvenéves szívbeteg aggastyánná kellett válnia és leginkább belülről. Végül a szerepformálás kulisszatitkaiba avatja a nézőt: az első stáció a színész intuíciója a szerepről. Ez a próbafolyamat során elnehezedik, elbizonytalanodik, de végül eljut a megtalált szerepig, és ez az első megérzéssel azonos. De mennyi erőfeszítés van benne!
MMA, 2014, 52'
 
 • 2023. október 8. - Fekete György belsőépítész (ism.)
Élet-mozaikok – Portréfilm Fekete Györgyről
rendező: Borbás Tamás, operatőr: Csincsi Zoltán
Fekete György különböző rendeltetésű középületek, református templomok belső tereinek, továbbá sok száz hazai és külföldi kiállításnak a tervezőjeként, de oktatóként, folyóirat-szerkesztőként és kultúrpolitikusként is évtizedek óta a magyar kultúra aktív résztvevője, 2011-es megalakulásától 2017-ig a Magyar Művészeti Akadémia elnöke.
MMA, 2013-2017, 52'
  
 • 2023. október 15. - Devich János gordonkaművész (ism.)
„Tisztelem a műveltséget…" – Portréfilm Devich János gordonkaművészről
rendező: Petrovics Eszter, szerkesztő-operatőr: Sibalin György
Devich János gordonkaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritusa, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja életéről, művészetéről beszél portréfilmjében, de megszólalnak a pályatársak, tanítványok is.
MMA, 2016, 55'
  
 • 2023. október 22.- Borbándi Gyula író, történész, szerkesztő
„Két világban" – In memoriam Borbándi Gyula
rendező: Medgyesi Gabriella, operatőr: Sibalin György
Borbándi Gyulának a 20. századi magyar történelem által determinált életműve három alappillérre épül: a Látóhatár / Új Látóhatár című folyóiratra, írói munkásságára és a Szabad Európa Rádióban folytatott tevékenységére, amelyeket az 1945 utáni magyar emigrációért végzett elévülhetetlen híd- és értékmegőrző szerepe köt össze.
MMA 2022, 54'13"
 
 • 2023. október 29. - Schrammel Imre (ism., ezen a napon 90 éves)
Csak a föld a lábam alatt – Portréfilm Schrammel Imre keramikusművészről
rendező: Tóth Péter Pál, operatőr: Tóth Péter Pál, Hidvégi Aszter, Szabó József
Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. A mindig új formai megoldásokkal és anyagfelhasználással kísérletező művész elévülhetetlen érdeme a magyar szimpózium-mozgalom 1969-es megalakítása. A róla szóló portréfilmben többek között művészet-felfogásáról vall. A kezdetektől fogva tudatosan kimaradt a keramikus trendekből, sokan a szobrászattal rokonítják munkásságát. Alapelve, hogy nem az alkotó géniusza hozza létre a művet, hanem a forma eleve tökéletesen megvan a természetben. Az ő művészi teljesítménye „pusztán" abban áll, hogy a természeti formákat különféle erőhatásoknak teszi ki, ahogy például az idő is az enyészet révén. Az elmúlás esztétikuma ihlette a madarak maradványait agyagtömbben kiégetve készült sorozatát. A másik nagy sorozatot azok a művek képviselik, amelyeket a természetnek az ember alkotta geometrikus tájra gyakorolt hatása ihlette. Ezeket organikus művészetnek tekinti a művész, mivel a természet visszafoglalja az ember által megváltoztatott valóságot.
MMA, 2014, 52'
 
 • 2023. november 5. - Páskándi Géza (ism.)
In memoriam Páskándi Géza – „A méltó túlélés a boldogság maga"
rendező: Páskándiné Sebők Anna, operatőr: Körtési Béla
Páskándi Géza (1933-1995) Kossuth-díjas író sokműfajú és rendhagyó életművét a portréfilm az íróval készült beszélgetések archív felvételei, korabeli dokumentumfilm-részletek és pályatársai, munkatársai visszaemlékezései felhasználásával mutatja be. A Duna-delta koncentrációs táborában hat évet raboskodó, a 60-as évek Ceaușescu-féle Romániájában íróvá lett Páskándi szerint „a méltó túlélés, a boldogság maga". Vendégség című drámájával a magyar szellemi életnek abba a vonulatába lépett, amelybe Nagy László Menyegzője, Kósa Ferenc és Sára Sándor Tízezer nap, Hernádi Gyula és Jancsó Miklós Szegénylegények című filmje vagy Sánta Ferenc regénye, Az ötödik pecsét tartozott, Csoóri Sándor szavaival: egyfajta nemzeti önismeretet próbált metaforikusan vagy parabolisztikusan megfogalmazni.
MMA 2017, 50'57"
  Arénák építésze – Portréfilm Skardelli György építészről
rendező: Kovács László, operatőr: Rácz Balázs, Kovács László

Talán nincs is más hazai építész, akinek házai annyi embert fogadnának be, mint az övéi. Budapesten belül egymás után sorakoznak az ország legnagyobb, legismertebb stadionjai: a Papp László Budapest Sportaréna, a Puskás Ferenc Stadion és a legújabb, a Budapesti Multifunkcionális Sportcsarnok, Európa legnagyobb kézilabdacsarnoka, az MVM Dome is. Skardelli György első jelentős önálló megvalósult munkája a kőszegi SOS Gyermekfalu tervezése volt – a róla szóló portréfilmben ezt az épületét is közelebbről megismerthetjük.
MMA 2023, 54'01"

 • 2023. november 19. - Király László költő, prózaíró (ism., november 19-én 80 éves)
Király László vallomásai – Portréfilm
rendező és riporter: Gulyás Gyula
Király László, a Kolozsváron élő kiváló költő, próza- és esszéíró első verseskötete, a Vadásztánc 1967-es megjelenése óta közel húsz verseskötet és több prózakötet szerzője, a román és az orosz költészet elhivatott műfordítója, 1969 óta pedig az Utunk (majd Helikon) című folyóirat meghatározó munkatársa.
MMA, 2016
 
 • 2023. november 26. - Szalai Györgyi filmrendező (ism.)
Egy egyedi eset – Szalai Györgyi portré
rendező: Fekete Ibolya
Szalai Györgyi szakmai pályafutása, filmrendezői, forgatókönyvírói és művészetszervezői alkotó tevékenysége elválaszthatatlanul összefonódott állandó alkotótársa, Dárday István munkásságával.
MMA 2016, 55'
 
 • 2023. december 3. - Dárday István filmrendező (ism.)
Jutalomutazás Dárday István filmrendezővel
rendező: Domokos János
Dárday István Kossuth-díjas filmrendező, a Magyar Művészeti AKadémia rendes tagja a hetvenes és nyolcvanas években a Budapesti Iskola néven nemzetközileg is ismertté vált dokumentarista irányzat egyik meghatározó képviselője. A Társulás Stúdió alapítója, majd a Mozgókép Innovációs Társulás vezetője. A MIT a kilencvenes évek végéig jelentős és sajátos – a BBS hagyományait őrző műhelye volt a filmgyártásnak. 1989-ben három filmért még a Legjobb Producer díjat is elnyerte (a filmek egyike a Recsk, amely talán a 80-as évek legkeményebb – Európa díjjal is kitüntetett – filmje). 1989-ben Blue Box néven több funkciós profil mozit nyitnak Szalai Györgyivel s a MIT állandó művészeti tanácsával. A Dárday–Szalai alkotópáros játék- és dokumentumfilmjeit a magyarországi társadalmi valóság iránti kivételes problémaérzékenység jellemzi. Több filmjük témája még a rendszerváltás előtt is a vidéki fiatalokkal és öregekkel, a vidékiek hátrányos helyzetével foglalkozott.
MMA, 2017, 52' 47"
 
Mindenről, ami nélkül nincs építészet – Portréfilm Dobó János építészről
rendező: Pilló Ákos, operatőr: Dormán Bertalan, Pilló Ákos
„Az építészet minden mozzanata etikai döntés is" – vallja Dobó János, aki nemcsak építészként, hanem tanárként, magánemberként is mindig az etikus magatartás, a felelősség és a minőség parancsát követi.  
MMA, 2017, 53'
 
 • 2023. december 17. - Keserü Ilona festőművész (ism.)
Portréfilm Keserü Ilona festőművészről
rendező: Szederkényi Júlia
Keserü Ilona a nemzet művésze, az elmúlt negyven év művészettörténeti értékelései szerint a huszadik század második felének egyik legerőteljesebben megszólaló, legkövetkezetesebben felépített életművét hozta létre Magyarországon. Művészetéről már sokan leírták, hogy az asszonyi lét által vezérelt művészet. Műveinek alapvonása mégis a magyar művészetben női alakban ritkán revelálódó férfias erő.
MMA 2020, 51'59"
 
 • 2023. december 24. - Bede-Fazekas Csaba operaénekes (ism., december 25-én 90 éves)
Izzás és méltóság – Portréfilm Bede-Fazekas Csaba operaénekesről
rendező: Nagy Katalin, operatőr: Horváth Adrienne
Bede-Fazekas Csaba a vidéki művészsors könnyűnek igazán nem nevezhető évtizedeivel a háta mögött ma is olyan emberi tartást és szakmai színvonalat képvisel, amire színházat, zenekultúrát lehet építeni. A portréfilmben a Kossuth-díjas művész mellett megszólalnak a pályatársak, barátok, családtagok is.
MMA, 2016, 52'
 
 • 2023. december 31.  – Halmos Béla népzenész, népzenekutató (ism.)
„Az egész életem hegedű" – In memoriam Halmos Béla
rendező: Medgyesi Gabriella; operatőr: Cseke György, Pap Ádám
Halmos Béla (1946-2013) Széchenyi-díjas népzenész, népzeneoktató a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagja. A film előzetesében a művész egy korábbi felvételen a táncház mozgalomról, mint az egész életet átfogó küldetésről beszél. Majd megszólalnak a tanítványok, barátok, munkatársak, méltatják a tragikusan rövid, mégis teljes és lezárt életművet, Halmos Béla kivételes munkabírását, tudását, elkötelezettségét, szervező zsenijét. Munkásságának az ad kivételes értéket, hogy barátaival, munkatársaival sikerült a hagyományra egy használható élő kultúrát építenie. Özvegye szerint a zenész olyan intenzitással élt, hogy az nem egy ember élete volt.
MMA, 2013, 53'20"
2023. július 8.  |  mma-portréfilmek