MMA-portréfilmek 2018/II. félév

Tovább folytatódik a Magyar Művészeti Akadémia portrésoroza a köztelevízió műsorán. Az MMA megbízásából készülő 52 perces portréfilmek az M5, valamint a Duna World csatornákon láthatók. A nézők hetente olyan művészek – nem csak MMA-tagok – életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. Összeállításunkban láthatják, hogy 2018. év végéig mely portrék kerülnek adásba. A július a Prima Primissima Benkő Imre fotográfus portréjával kezdődik, akinek életművéről nemrég adott ki albumot az MMA Kiadó. A nézők láthatnak portrét például a júniusban elhunyt Ittzés Mihály zenepedagógusról, Miller Lajos operaénekesről, a nemzet színészéről, Andorai Péterről, Oravecz Imre íróról vagy a 85. születésnapját ünneplő Kocsár Miklósról. Az in memoriam filmek többek közt Sinkovits Imrére (1928–2001) – aki 90 éves lenne –, a rendező Huszárik Zoltánra (1931–1981) vagy Gerzson Pál (1931–2008) festőművészre emlékeznek.

Benkő Imre – 2018. július 1.

Szürke fények
Benkő Imre fotográfus
rendező: Pacskovszky József, operatőr: Gózon Francisco
 
Benkő Imre fotográfus alkotásai az első portréktól az ózdi vasgyár széthullását vagy a Sziget Fesztivált megörökítő sorozatain át a világ számos táján készített egyedi képekig mindig ember és környezete viszonyát vizsgálják – szociológiai pontossággal és pszichológiai érzékenységgel.
MMA 2017, 51'54"
 

Lantos István – 2018. július 8.

„Ismertem egy szentet…"
Lantos István portréfilm
rendező-operatőr: Pintér András
 
A kivételes improvizációs képességű zongora- és orgonaművész sikerekben gazdag művészi és pedagógusi életművét mutatja be a film a művész mellett pályatársak és tanítványok megszólaltatásával.
MMA 2017, 51'12"
 

Ittzés Mihály – 2018. július 15.

Az élet egy szolgálat
Dr. Ittzés Mihály zenepedagógus, művészeti író
rendező: Nagy Katalin, operatőr: Horváth Adrienne, Goda Csaba, Marosi Géza, Pálinkás Eszter
„Fontos számomra az elvi gondolathűség és a nyitottság egyensúlya, a múlt-jelen-jövő hármasságának szerves egysége a szemléletmódban és a tisztesség… és az »Itt élned, halnod kell!«… vagy inkább így: Élned (vagyis szolgálnod) s halnod itt kell! erkölcsi parancsa." (Ittzés Mihály)
MMA 2018, 51'14"

Kusztos Endre (in memoriam) – 2018. július 22.

Kusztos Endre hagyatéka
rendező-operatőr: Bálint Artúr
Kusztos Endre grafikus- és festőművész ihletője mindig szűkebb hazája, a Székelyföld volt, amelynek erdői és fái a vásznon/papíron már stilizált természeti alakzatokként jelennek meg.
MMA 2015, 49'54"

Serfőző Simon – 2018. július 29.

Erővel, szívvel
Portréfilm Serfőző Simonról
 
A zagyvarékasi tanyavilágból indult költő a kifosztott, megalázott falvak népének küzdelmes életét mindig kérlelhetetlenül őszinte együttérzéssel ábrázolta, s ezért a hosszú mellőzést is vállalta.
MMA, 2017, 52'30"
 

Bodonyi Csaba – 2018.  augusztus 5.

A folytatás szent szó nekem
Portré Bodonyi Csaba építészről
rendező: Osskó Judit, operatőr: Ágoston Gábor
 
Bodonyi Csaba Ybl- és Széchenyi-díjas építész, több mint félszáz megvalósult ház, épületegyüttes tervezőjeként mindig a hely szelleme iránti mély tisztelettel látott-lát munkához.
MMA 2018, 52'10"
 

Duba Gyula – 2018. augusztus 12.

Legény kalapban
Emlékek, gondolatok Duba Gyula íróval
rendező-operatőr: Balog Gábor
 
A portréfilm a kiváló felvidéki író utazása térben és időben. A vonatút Pozsonyból, az író jelenlegi életteréből vezet vissza szülőfalujába, Hontfüzesgyarmatra, a jelenből a közelebbi és távolabbi múltba.
MMA 2017, 50'47"
 

Nemeskürty István (in memoriam) – 2018. augusztus 19.

Minden csak jelenés
Nemeskürty István emlékezete
rendező: Péterffy András, operatőr: Nagy Ernő
 
Nemeskürty István a 20. századi magyar kultúrtörténet egyik leggazdagabb és legszínesebb életművét hagyta az utókorra. A filmes, de a tudományos világban is Tanár Úrként ismert polihisztor tabudöntő történelmi könyveivel, irodalom- és filmtörténeti műveivel, de a stúdióvezetőként nevéhez fűződő másfél száz filmmel egyaránt sokat tett a magyar kultúra itthoni – és külföldi – népszerűsítéséért, identitástudatunk fejlesztéséért.
MMA, 2017, 53'

Senkálszky Endre rendező, színművész – 2018. augusztus 26.

Senkálszky Endre hagyatéka
Rendező-operatőr: Bálint Artúr

75 éves színészi pályafutása során úgy őrizte az erkölcsnemesítést és az anyanyelv művelését célul kitűző, 1792-ben alakult első erdélyi magyar színtársulat örökségét, hogy közben Harag György és Tompa Gábor egyik legkiválóbb partnere volt az erdélyi magyar színjátszás megújításában.
MMA 2014, 51'26"

Ferdinandy György – 2018. szeptember 2.
 
Örökké úton…
Ferdinandy György író
rendező: B. Révész László, operatőr: Nádorfi Lajos
 
A portréfilmben az 1956 után hazáját elhagyni kényszerült, több országban élt és több nyelven megjelent, de immár hosszú ideje újra itthon alkotó író pályáját és kalandos életét ismerhetjük meg az életmű főbb csomópontjai köré sűrítve.
MMA, 2017, 51'

Farkas Árpád – 2018. szeptember 9.
 
Maradok
Farkas Árpád költő portréja
rendező: Vizi Mária, operatőr: Szepesi Gábor
 
A sepsiszentgyörgyi Farkas Árpád a 70-es évektől az egyetemes magyar líra élvonalába tartozik, ugyanakkor a nemzetiségi költő tudatos szerepvállalásával máig szűkebb közösségének emlékező lelkiismerete.
MMA, 2017, 51'28"

Szabados Árpád – 2018. szeptember 16.
 
Teremtő eldöntetlenség
Szabados Árpád festő- és grafikusművész
operatőr-rendező: Tomcsányi Vilmos
 
A művész felszabadult racionális képalkotása tudatos ösztönösséggel, a konfliktusokat mindig vállalva ragadja meg a világ történéseit. Katartikus élményt adó képein titkok, rejtélyek hosszú sora vár megfejtésre.
MMA, 2017, 52'

Sinkovits Imre (in memoriam) – 2018. szeptember 23.

Szelíd szeretettel élni életünket
Sinkovits Imre színművész 1928–2001
rendező: Medgyesi Gabriella, operatőr: Sibalin György, Fuchs Máté
 
A portréfilm Sinkovits Imre életútját, kivételesen gazdag és változatos színházi és filmes életművét vázolja fel gyermekei, Sinkovits Mariann, Sinkovits-Vitay András, valamint pályatársai segítségével.
MMA, 2018, 54'03"

Katona Szabó Erzsébet – 2018. szeptember 30.
 
Magányos játék, komoly játék
Katona Szabó Erzsébet textilművész portréja
rendező: Tóth Péter Pál, operatőr: Tóth Péter Pál, Hidvégi Aszter
 
A textilművész pályája a népművészeti motívumokat szecessziós formarenddel elegyítő ruháktól, ruhaszobroktól a klasszikus gobelin-technikával létrehozott nagyszabású faliképeken át ível a keleti eredetű, de Európában is középkori hagyományokkal rendelkező, ám régen lezárult tradíció, a bőrkárpit-művészet felélesztéséig.
MMA 2013, 51'52"

Szentkirályi Miklós Béla – 2018. október 7.
 
Mesterművek orvosa
Portréfilm Szentkirályi Miklós Béla restaurátorművészről
rendező-operatőr: Borbás Tamás
 
A tudós-restaurátor Szentkirályi Miklós Béla a mesterművek doktoraként majd ötven éve menti meg elmúlt századok műremekeit – reneszánsz faliképeket, barokk szárnyas oltárokat, a magyar történeti festészet reprezentáns alkotásait – a következő nemzedékek számára.
MMA 2018, 51'37

Huszárik Zoltán (in memoriam) – 2018. október 14.
 
In memoriam Huszárik Zoltán
rendező, operatőr: Mohi Sándor
Pályatársak, barátok és lánya, Huszárik Kata emlékeznek a tragikusan fiatalon, ötvenéves korában elhunyt, de mindössze két játék- és öt dokumentumfilmjével a magyar filmművészet élvonalába tartozó rendező felejthetetlen, „szindbádi" alakjára.
MMA, 2018, 53'

Andorai Péter színművész – 2018. október 21.
 
Várakozás
Andorai Péter – a nemzet színésze
rendező: Keserü Judit, operatőr: Sibalin György
 
Andorai Péter idén áprilisban ünnepelte 70. születésnapját. Legemlékezetesebb színházi és filmszerepeiben nemcsak szembesíti a nézőt önmagával, hanem a lényeget, az eszményt mutatja föl, amelyhez a közönség hozzámérheti magát.
MMA, 2018, 51'22"

Sáros László György – 2018. október 28.
 
Mesterek és tanítványok
Sáros László György építész, fotóművész portréja
rendező: Mispál Attila, operatőr: Tóth Zsolt

A Makovecz Imre mesteriskolájából tanítványként induló Sáros László mára a magyarországi szerves építészet egyik meghatározó alakjaként saját mesteriskolájában örökíti tovább a makoveczi szellemiséget.
MMA 2018, 51'35"

Lantos Ferenc – 2018. november 4.
 
Az egység felé
Lantos Ferenc festőművész portréja
rendező: Tóth Péter Pál, operatőr: Tóth Péter Pál, Hidvégi Aszter
riporter: Keserü Katalin
A portréfilm a 20. századi magyar konstruktív szemléletű képzőművészet egyik legnagyobb hatású alkotóját mutatja be, aki a művészeti élet szervezőjeként és pedagógusként is kiemelkedő munkát végzett.
MMA, 2014, 53'

Miller Lajos – 2018. november 11.

Elindultam szép hazámból
Miller Lajos operaénekes, az MMA rendes tagja
rendező: Petrovics Eszter, operatőr: Sibalin György
 
Miller Lajos operaénekes, a Nemzet Művésze 40 éves pályáján a nemzetközi és a magyar operairodalom kiemelkedő műveinek baritonalakjait szólaltatta meg a világ számos opera- és koncertszínpadán.
MMA 2017, 52'00"

Andrásfalvy Bertalan – 2018. november 18.

„… hogy hasznára lehessek…"
Portréfilm Andrásfalvy Bertalan néprajzkutatóról
rendező: Csorba Judit, operatőr: Dénes Zoltán

A film egy sokoldalú, a magyarság sorsa, népművészeti kincseinek összegyűjtése, megőrzése és kutatása iránt az ötvenes évek óta mélyen elkötelezett, ugyanakkor a velünk élő népcsoportok életét is jól ismerő tudós és tanár kivételes személyiségét mutatja be.
MMA, 2018, 53'

András Ferenc – 2018. november 25.
 
Rendező és holdvilág
András Ferenc filmrendező
rendező: Bonta Zoltán, operatőr: Bonta Zoltán, Csepregi Hajdú Gáspár és Greska Gábor

A rendező filmjeiben a történelmi léptékű vágyak és illúziók meghiúsulását tükröző, gyakran iróniától sem mentes társadalomkritikát mindig áthatja a szülőföld iránt érzett elköteleződés és múlhatatlan szeretet.
MMA 2017, 52'00"

Katona Katalin – 2018. december 2.

A teljesség felé
Filmportré – Katona Katalin ötvösművész
rendező-operatőr: Tomcsányi Vilmos

Katona Katalin iparművész számára az alkotás a „belső út bejárása", s egyben kifejezési forma, mely lehetőséget ad számára Eget és Földet összekötni, és műveiben megmutatni a világnak azt a teljességét, amit a régi korok művészeti alkotásai még közvetíteni tudtak.
MMA 2018, 51'49"

Gerzson Pál (in memoriam) – 2018. december 9.
 
In memoriam Gerzson Pál – Festeni csak boldogan lehet
rendező: Bonta Zoltán, operatőr: Orosz Bálint, Csepregi Hajdú Zoltán

A konstruktív festői látásmód kiemelkedő mesterének művészi hitvallását a vele készült beszélgetések, kivételes emberi, oktatói és művészi kvalitásait barátai, tanítványai és életműve kutatói idézik meg.
MMA, 2017, 51'

Kocsár Miklós – 2018. december 16.
 
Kocsár Miklós zeneszerző
rendező: Petrovics Eszter, operatőr: Sibalin György

A december 21-én 85. születésnapját ünneplő Kocsár Miklós életművében fontos szerepet töltenek be a vokális művek, kórusművek, dalok, amelyeket többnyire magyar költők verseire írt, de komponált kantátákat, misét, oratóriumot, zenekari darabokat, versenyműveket, hangszeres szólódarabokat is.
MMA, 2014, 52'

Oravecz Imre – 2018. december 23.

 
A rög gyermeke
Oravecz Imre költő, író portréja
rendező: Vizi Mária, operatőr: Szepesi Gábor HSC

A film a narrációként elhangzó versek és prózarészletek segítségével rajzolja meg a Szajláról indult, a nagyvilágot bejárt, majd szülőfalujában újra otthonra talált költő, író lírai szépségű portréját, egyúttal szociografikus pontosságú képet fest a faluról is.
MMA 2018, 51'39"

Szabó Dénes – 2018. december 30.
 
„Az okleveles néptanító"
Szabó Dénes karnagy, pedagógus, az MMA rendes tagja
rendező: Petrovics Eszter, operatőr: Sibalin György
 
A nemzet művésze, Szabó Dénes művészi és pedagógusi tevékenysége Kodály Zoltán és Ádám Jenő öröksége nyomán nemzetközi hírű iskolát teremtett az énektanításban és a kóruséneklésben.
MMA 2017, 52'49"


A további portréfilmek bemutatási időrendje:
  • Scherer József formatervező művész – 2019. január 6.
  • Zsigmond Dezső filmrendező – 2019. január 13.
  • Bereményi Géza író – 2019. január 20.
  • Kiss Anna költő, író, drámaíró – 2019. január 27.