Mi a magyar? Kortárs válaszok

Mi a magyar? Kortárs válaszok címmel nyílt kiállítás a Műcsarnokban. Több mint ötven művész 150 alkotása tekinthető meg augusztus 3-tól, köztük: Bukta Imre, Csáji Attila, Farkas Ádám, Fehér László, Jankovics Marcell és Jovián György alkotásai.

A nemzeti önazonosság a hazai közgondolkodás meghatározó témája. Az utak már a század első felében szétváltak: míg 1937-ben, a Szép Szó Mi a magyar most? című különszáma döntően a politikai „baloldal" értékrendje szerint kívánta a nemzeti kérdést újragondolni, addig 1939-ben a Szekfű Gyula által szerkesztett Mi a magyar? című kötet „konzervatív" szemszögből vette sorra a lehetséges válaszokat. József Attila, Ignotus Pál és Fejtő Ferenc egyfelől, Babits Mihály, Kodály Zoltán, Ravasz László másfelől. A Műcsarnok kiállítása mindkét hagyományt kiindulópontként szánta. Végleges válaszokat nem kíván adni, csupán diskurzusra hív és megjeleníti a kortárs képzőművészet reflexióit.

Belépéskor lézerinstalláció fogadja a látogatót. A kiállítás szekciókra oszlik: Legendák, Örökségek, Előítéletek, Szerepek, Ellentétek és Identitások részre. Kiegészítésként ez utóbbiban – egy külön térben – videókon értelmiségiek vallanak önazonosságukról (pl. Ferencz István, Sára Sándor, Szilágyi István, Tokody Ilona). A munkák nagy része ironikus hangvételű és csípős, csakúgy, mint a magyar paprika.

2012. augusztus 5.  |  kiállítás műcsarnok