Meteoritok és egyéb költemények

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler 80 címmel nyílt jubileumi kiállítás Geszler Mária Garzuly keramikusművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, valamint nyolc iparművész munkáiból május 17-én a Vigadó Galéria földszinti kiállítóterében. Geszler Mária elképzelése, hogy a kultúra egy folytonosan, önmagába visszaforduló folyamat, a művészetben nincs evolúció, korok változnak, a történelem kereke forog, de az emberi érzések, sorsok, gondolatok örök érvényűek. Tárlatára nyolc fiatalabb kollégát – Fusz György, Strohner Márton, Szabó Ádám Csaba, Kungl György, Kontor Enikő, Dobány Sándor, Karsai Zsófia, Kemény Péter keramikus művészeket – hívott meg vendégül, hogy együtt ünnepeljenek.
Geszler Mária (1941) az 1960-as és 1970-es években a magyar népművészet és az ázsiai fazekasság hagyományaira alapozva teremtette meg expresszív stílusát. 1980 körül a kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió műhelyében végzett kísérletei során kezdte alkalmazni a magas tüzű anyagokat: a samottot és a porcelánt. A fotográfia iránti érdeklődésétől indíttatva az 1980-as évek elejétől a kerámia és a szitázott fotográfia ötvözésének lehetőségeit kutatta, majd érdeklődéssel fordult a sómáz használata felé, amelyet tartalmi mondandók szolgálatába állított. Fotótechnikát használó munkái mintegy a fotópapírok deformálódását érzékeltető gyűrt felületek, tömbök, amelyek az újrakomponálás során az amatőr fotográfiákat jelképi erejű kifejezéssé alakították. A nyolcvanas évek során jellegzetes formájává vált a sima, szélein papírlapként behajló, négyzet alakú kerámialap és a szobor félalak, amelynek turbánszerű fejfedővel fedett alakján kétdimenziós ábrázolások jelentek meg. Művészete finom, bensőséges atmoszférát sugárzó, a plaszticitás és a képszerűség hatásvilágát harmonikusan egyesítő, emocionális töltetű tárgyformálás.
A meditáció, a belső világ kivetítése, a dús és mély érzelmi telítettség mind alkotómódszerére, mind alkotásainak hangvételére, a művek megközelítésének, befogadásának lehetőségeire jellemző, de ez nem zárja ki a játékosságot, az esetenként önfeledt csapongást sem. A Geszler-kerámia a kerámiatest kifejezésén túl a formával és a testtel együtthangzó fontos ikonikus megfogalmazásokat, kijelentéseket is hordoz. Sokszor furcsa, tragikus képzettársításokat keltve: az idolok, az embernek állított emlékművek testén, a gyűrt, fel-felpenderedő lapok felületén kavargó, a kelet világát idéző motívumok fölött a szárnyát kiterjesztő repülőgép jelentéstartalmai közül a félelmek, a fenyegetettség erősödnek fel.
Jelen kiállítás a művész fél évszázados munkásságára tekint vissza, a korai korongolt alaktól kezdve a figurális nagyméretű portré szobrokon és a lírai faliképeken át egészen Geszler Mária legújabb munkáiig.
Geszler Mária jubileumi kiállításán [amely a járvány miatt tavalyról halasztódott erre az évre] a művész meghívására a kortárs magyar kerámiaművészet, kerámiaszobrászat és design legjelesebb, nemzetközileg is elismert alkotói is képviseltetik magukat egy-egy műtárggyal.
 
A kiállító művészek: Geszler Mária Garzuly Kossuth-díjas keramikusművész, IAC tag / Dobány Sándor Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész / Karsai Zsófia DLA, Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész, IAC tag / Kemény Péter DLA, Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész / Kontor Enikő keramikusművész, MMA ösztöndíjas / Kungl György keramikusművész /  Prof. Fusz György DLA, Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész, szobrász / Strohner Márton keramikusművész, designer, a Nemzetközi Kerámia Stúdió vezetője, MMA-ösztöndíjas, IAC tag / Szabó Ádám Csaba keramikusművész

A kiállítás címe: Meteoritok és egyéb költemények, utalva ezekre az égi tüneményekre és kövekre, de egyben a tehetséges emberek, alkotók létezésére.
A kiállítás kurátora: Strohner Márton designer
Szervező: MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozat
Helyszín: Pesti Vigadó (Vigadó Galéria), földszinti kiállítótér
A tárlat 2022. július 24-éig várja a látogatókat.

A megnyitót, Sára Ernő köszöntőjével és dr. Richly Gábor MMA-főtitkár megnyitó beszédével itt lehet megtekinteni:
2022. május 18.  |  geszler mária vigadó galéria jubileumi kiállítás