Kovács Tamás (1942–1999) emlékkiállítása
Vigadó Galéria
2015. december 11. – 2016. január 10.

Megnyílt Kovács Tamás emlékkiállítása a Vigadó Galériában

„Úgy rajzolt, ahogy más lélegzik"
 
Kovács Tamás (1942–1999) a honi grafika kiemelkedő egyénisége munkáiból nyílt tárlat, amely január 10-ig tekinthető meg a Vigadó Galériában.
Mint Stefanovits Péter, a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának vezetője köszöntőjében elmondta, Kovács Tamás az egyik legjobb magyar grafikus volt, ahhoz a „nagy generációhoz" (Gácsi Mihály, Pásztor Gábor, Gyulai Líviusz, Rékassy Csaba, Vagyóczky Károly) tartozott, akik követték Kondor Béla szellemiségét. Mindannyian reneszánsz életművet teremtettek munkásságukkal.
Kovács Tamás grafikus első munkáit a hatvanas évek végén készítette. Összetéveszthetetlen látványvilágot hozott létre, mese-tájak, álom-lakók, szelíd és fantasztikus szörnyek, ősvilági halászok és vadászok, rokokó vagy biedermeier kosztümöket viselő hölgy- és úrlovasok születtek színes fantáziája nyomán. Ezek által írta be magát a művész az új magyar grafika sokak által aranykorként méltatott utolsó nagy fejezetébe, a hetvenes és nyolcvanas évek magyar művészettörténetébe.
„Úgy rajzolt, ahogy más lélegzik, természetes rajztudással. Született grafikus volt. Ez alatt, mint egykori nyomdász, azt értem, hogy a nyomtató technikából indult ki, és nem a rajzot tette át valamilyen sokszorosító technikába. Minden pontja és vonala nyomóforma, tévedhetetlen és végleges. Nincs vázlat, radírozás. Csodálatosan részletgazdag lapjaiból ugyanaz a szeretet sugárzik, ami élő személyiségéből sugárzott. Mindent tudott a szakmából. A rajz, könyvtervezés, tipográfia illusztráció, hagyományos nyomdászat, fotó és számítógép a kisujjában volt. A siker viszont egyáltalán nem érdekelte, ezért életműve felmutatása másra maradt." – írta róla a tárlatot megnyitó Somogyi Győző.
A megnyitón rész vett Bikácsi Daniela festőművész, Kovács Tamás felesége, akit virágcsokorral köszöntöttek.
A Vigadóban most megnyílt kiállításon Kovács Tamás rézkarcai és tusrajzai egyaránt bemutatásra kerültek, az alagsorban a számítógépes grafikák kaptak helyet. A kiállítás szervezője a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata.
Tárlatvezetés
2015. december 19. (szombat) 15.00 órakor
2016. január 6. (szerda) 17.00 órakor
Előzetes regisztráció a Pesti Vigadó honlapján: www.vigado.hu
2015. december 11.  |  grafika kovács tamás