Megnyílt a Makovecz-kiállítás

Makovecz – „…összekötni az eget és a földet…" címmel nyílt szeptember 21-ig látogatható kiállítás a Magyar Művészeti Akadémia alapító, örökös tiszteleti elnökének, az Ybl-, Kossuth‑, és Prima Primissima díjas, Magyar Corvin-lánccal kitüntetett Makovecz Imrének a műveiből az újonnan átadott Vigadóban.
A március 16-i megnyitón Szabó Marianne iparművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Makovecz Imre felesége a Makovecz Imre Alapítvány nevében köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve, ez az építész eddig legnagyobb lélegzetvételű, reprezentatív, csak a csúcsteljesítményeket kiemelő kiállítása. Nagy Ervin országos főépítész, MMA-tag a most megnyílt Vigadó kapcsán a magyar nemzeti építészetről beszélt, s a Makovecz-örökség jövőjére, a megőrzésével kapcsolatos felelősségre hívta fel a figyelmet. A tárlatot megnyitó Mezei Gábor – Makovecz Imre belsőépítész társalkotója, MMA-tag, a kiállítás kurátora – ugyancsak kiemelte, az emlékkiállítás a grandiózus életműnek csupán töredékét mutatja be, s felidézte a tevékeny Makovecz Imre alakját, szeretetreméltó, zseniális személyiségét, lenyűgöző kisugárzását: „bármi történt, számíthattunk rá, hogy ő majd megoldja" – mondta.
A március 17-étől megtekinthető kiállítás Makovecz Imre 2011-es halála óta a munkásságát legjobban bemutató anyag, amely azonban így is csak a hagyatékának egy részét ismerteti. Az újonnan megnyíló Pesti Vigadó új, a régi épület tetőterébe beépített, V–VI. emeleti három kiállítóterében az építész életének legfontosabb állomásait követhetjük nyomon fényképeken, rajzokon és írásain keresztül. Három kisebb makett mutatja be a sevillai világkiállítás magyar pavilonját, a paksi katolikus templomot és a visegrádi Erdei Művelődési Házat is, míg egy külön teremben hangsúlyosan kerül kiállításra az eddig meg nem valósult, felső-krisztinavárosi Szent Mihály templom 3 és fél méteres makettje, amely mellett látható két angyalfigura is a mester által tervezett 120-ból.A tárlat a két szinten, összesen 60 tablón keresztül mutatja be Makovecz Imre megépült és tervezett épületeinek fotóit, valamennyiről három darab egy méterszer egy méteres kép tekinthető meg. A termekben 30 üvegtárlóban pedig az építész skiccrajzait, személyes munkaeszközeit és fényképeket állítottak ki, míg falmatricákon saját kézírásával idézetek olvashatóak tőle. A kiállítás által nyújtott információk befogadását nagyban emeli az a három film, amelyek Makovecz Imrét mutatják be. A Szerelmes földrajz című sorozat vele készült epizódja, Osskó Judit építész-szerkesztő 25 perces összeállítása, valamint Dárday István 8 perces animációja különleges élményt nyújt az érdeklődők számára.
A Magyar Művészeti Akadémia magyar, angol és német nyelven kiadott katalógussal segíti a kiállítás látogatóit, amelyben Mezei Gábor kurátor kiemeli, Makovecz a tervezésben nem ismert kompromisszumot: számára nem volt fontos és kevésbé fontos feladat. Szembement minden divattal, és „sem a politika, sem a szakma nem volt elbűvölve a tevékenységétől".
A kiállítás szeptember 21-ig látogatható a Vigadó V. és VI. emeleti kiállítótereiben.
2014. március 16.