Megjelent a „MAGYAR ANIMÁCIÓS ALKOTÓK I." kötet

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetnek gondozásában, Fülöp József és Kollarik Tamás szerkesztésében megjelent a „MAGYAR ANIMÁCIÓS ALKOTÓK I." című kötet. A magyar animáció a modernkori magyar kultúra egyik legmarkánsabb eleme, közvetítő eszköze, amely úgy képes nemzetközi láthatóságot, határokon átívelő jelenlétet biztosítani, hogy közben ápolja sajátos értékeinket, nyelvünket, önazonosságunkat. Sokszor egyedi, máshoz nem hasonlítható vizuális nyelvezettel bír, mégis mindenki, nyelvtől és kultúrától függetlenül, képes megérteni és értékelni. Az egyetemes filmművészet részeként lehet mesemondó, amely gyerekek és családok számára kínál tartalmat, de ugyanúgy lehet a kortárs képzőművészet kifejezési formája elvont mondanivalóval.
A kötet szerkesztői arra törekedtek, hogy megszólaltassák a magyar animáció aranykorának hírmondóit, de a legendás alkotók mellett a középgeneráció képviselői, és a legfiatalabbak is helyet kapjanak. Így az interjúalanyok között találhatóak néhányan a magyar animáció új csillagai közül is, akik pályája az elmúlt években nemzetközi sikerekkel indult, s akik neve világszerte fémjelzi a kortárs magyar animációs filmművészetet. Természetesen a jelen kötetben megkérdezettek köre nem fedi le a teljes animációs szakmát, sokan várnak még megszólalásra, reményeink szerint őket a tervezett második kötetben köszönthetjük.
Dr. Kocsis Miklós, a Kutatóintézet igazgatója, sorozatszerkesztő a könyv megjelenése kapcsán elmondta: „Örömre és nem kis büszkeségre ad okot, hogy a Documenta Artis sorozatunkban egy újabb hiánypótló kötettel jelentkezhetünk! Intézetünk mindent meg fog tenni azért, hogy folytatódjon a jövőben is a magyar film, a magyar animáció történetét és jelentét bemutató munkák sora. A magyar mozgókép jogi és intézményi kérdésein túl, a forgatókönyvírók és az animációs alkotók bemutatása mellett más filmes területekkel is foglalkozunk,…"
A nagy sikerű – szintén Fülöp József és Kollarik Tamás szerkesztésében – „Animációs körkép" után megjelenő interjúkötetben 19 kortárs alkotó szólal meg. A könyvben Jankovics Marcell, Rófusz Ferenc vagy Mikulás Ferenc mellett interjút olvashatunk többek között Kingl Bélával, M. Tóth Gézával és Bucsi Rékával is.
Jankovics Marcell is értékelte a kötet megjelenését: „Bartók Béla után szabadon: Nem baj, ha megdobálnak paradicsommal, csak reagáljanak. Nagy dolog, ami napjainkban a magyar animációval történik. Törődnek vele, figyelnek rá. Mint a Fülöp József és Kollarik Tamás szerkesztette új kötet. Ráadásul nemhogy paradicsommal dobálnának bennünket, hanem figyelemmel. Köszönjük."
Rófusz Ferenc megjegyezte: „Kivételes öröm számomra, hogy a magyar animáció fénykorának részese lehettem, megtiszteltetés, hogy ennek a korszaknak a felidézésével hozzájárulhattam a könyv megszületéséhez." 
Fülöp József és Kollarik Tamás előszavából: „[…] Törekedtünk, hogy a megszólalók között a múlt század animációs aranykorának hírmondói, a magyar animáció legendái mellett a középgeneráció képviselői, és a legfiatalabbak is helyet kapjanak. Sokan a tapasztaltabbak közül jól ismert szereplői a magyar kulturális közéletnek, de vannak, akik ritkábban szólalnak meg, és vannak olyanok, akik munkássága alkotótevékenységük mellett a fiatal nemzedékek felkészítése, pályára állítása miatt is fontos. Az interjúalanyok között találhatóak néhányan a magyar animáció új csillagai közül, akik pályája az elmúlt években nemzetközi sikerekkel indult, akik neve világszerte fémjelzi a kortárs magyar animációs filmművészetet."
A Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon, a Katona József Könyvtárban június 22-én szombat 11:00 órakor több neves animációs szakember és a szerkesztők beszélgetnek a frissen megjelent könyvről.
A kötet júliustól Budapesten az Andrássy úti Írók Boltjában lesz kapható.