Baráti Kristóf

Magyarok a legkeresettebb fellépők között

Várdai István csellista, Várjon Dénes zongoraművész és Baráti Kristóf hegedűművész is előkelő helyen végzett a pódiumművészek tavalyi összesítésén

A bachtrack.com klasszikus zenei internetes portál minden évben készít listát a klasszikus zene legjeiről az elmúlt évre vonatkozóan. Most is kiderült, ki volt az elmúlt év legnépszerűbb karmestere, melyik a legtöbbet játszott zenemű, melyik zeneszerző műveit játsszák a leggyakrabban, ki a legkeresettebb zongorista és hegedűs.
A 2016-os év zenei „teljesítményeit" értékelő listát készített a Bachtrack, a világ legnagyobb komolyzenei adatbázisa, ahol a magyar művészek nagyon jól szerepeltek. A tavaly adott mintegy 32 ezer komolyzenei koncertet listázták, hogy felállíthassák a rangsort a legeredményesebben koncertezők között. A Bachtrack a karmesterek, zongoristák, csellisták és hegedűsök között vizsgálta meg, hogy kik a világ legfoglalkoztatottabb művészei.
A négy elit kategóriából háromban nagyszerűen szerepeltek a magyarok. A világ legfoglalkoztatottabb csellistája 2016-ban Várdai István volt. A harmadik legnépszerűbb koncertzongorista pedig Várjon Dénes lett, a hetedik Schiff András, míg a hegedűművészek között Baráti Kristófé volt a hatodik hely.
2015-ben ugyanezen a listán egyébként Baráti Kristóf, a Magyar Művészeti Akadémia tagja az első helyen végzett.
 
Várdai István csellóművész mindössze 31 éves. Az 1673-ban készült Stradivari-csellóját, amelyen korábban Jacqueline du Pré és Lynn Harrell, világhírű csellóművészek játszottak egy német mecénás adta a magyar művésznek tartós használatra.
Várdai István az elmúlt években sorra nyerte a világ nagy csellóversenyeit, 2012-ben pedig megkapta a világ legígéretesebb fiatal zenészének odaítélt Prix Montblanc-t. A Zenakadémiát végzett muzsikus a koncertezés mellett a német Kronberg Akadémián tanít.
2014 májusában a Magyar Művészeti Akadémia meghívására a Pesti Vigadó Dísztermében lépett fel. Csellóhangversenyébe az MMA-TV-n lehet belehallgatni.


Várjon Dénes zongoraművész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémia tanára. Rendszeres, visszatérő fellépő olyan menő fesztiválokon, mint a Salzburgi Ünnepi Játékok, a Luzerni Fesztivál, a Schleswig-Holsteini Zenei Fesztivál, a Velencei Biennálé, az amerikai Marlboro Fesztivál, a Ruhr Zongorafesztivál, a Weimari Kunstfest, a Kissinger Sommer, az Ittinger Pfingstkonzerten vagy az Edinburghi Fesztivál.
Számos neves zenekarral és karmesterrel lépett fel szólistaként, de emellett kifejezetten híres kamarazenésznek is számít. Liszt-díjas művész.
 
Baráti Kristóf Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar hegedűművész, 2014 óta az MMA levelező tagja, csak 37 éves, de már három éve van Kossuth-díja, ami előtt megkapta már a Liszt Ferenc- és Junior Prima díjakat is. 12 éves koráig Venezuelában élt, majd miután hazaköltöztek, a Zeneakadémián tanult, utána Párizsba ment, majd jöttek a világ pódiumai.


A világ komolyzenei életének adatait 2010-től összesítő Bachtrack megállapítása szerint a pódiumokon legtöbbet játszott zeneszerző Mozart és Beethoven (az 5. szimfóniát játszották 2016-ban a legtöbb alkalommal). A legkapósabb karmester az orosz Valery Gergiev lett.
A leggyakrabban játszott operaszerzők rangsorában Verdi és Puccini előtt ugyancsak Mozart vezet a legtöbbször színre állított A varázsfuvolával, nyomban utána szorosan a Figaro házassága következik. Az előző győztes, Puccini Bohémélete ezúttal hátrébb szorult. A tánc területén változatlan az orosz dominancia: magasan vezet Csajkovszkij A diótörővel, amit A hattyúk tava és a Csipkerózsika követ.
Az operaházak aktivitását jelző statisztikában élen áll a Magyar Állami Operaház, amely évi 305 produkciójával messze megelőzi az egyébként is aktív orosz Mariinszkij Színházat.
További érdekesség, hogy a legnépszerűbb kortárs zeneszerzők listáját Arvo Pärt vezeti, aki Makovecz Imre kedvenc zeneszerzője, Kurtág György pedig a 4. legtöbbet játszott kortárs zeneszerző volt 2016-ban. A listák elérhetők a bachtrack.com lapon.
2017. január 16.  |  baráti kristóf várdai istván klasszikus zene