Fotó: Galeria Kobro

Magyar textilművészet Łódźban

50 ÉV50 MŰALKOTÁS címmel textilművészeti kiállítás nyílik 2018. május 10-én csütörtökön 13.00-kor Lengyelországban a łódźi Képző- és Iparművészeti Egyetem KOBRO Galériájában (ASP, ul.Wojska Polskiego 121.). A kiállítás kurátorai Kelecsényi Csilla Ferenczy Noémi-díjas textilművész, az MMA rendes tagja, és Cebula Anna művészettörténész, a Szombathelyi Képtár igazgatója a képtár anyagából válogatta a kiállításra szánt műveket. A kiállítást Somogyi Pál Ferenczy Noémi-díjas építész, belsőépítész, az MMA rendes tagja rendezte.
A Szombathelyi Képtárban található Magyarország legnagyobb textilgyűjteménye. A textilművészet 1968-tól kezdődő radikális megújulását textilbiennálék sora követte, majd a 2003-tól rendezett textiltriennáléknak köszönhetően a periodikus rendezvények nyomán megkezdődött a textilművészet korszakalkotó munkáinak gyűjtése. A kurátorok a több mint 2000 műtárgyból álló gyűjteményből válogatták ki a kiállítás anyagát, azt az 50 művet, melyek az elmúlt ötven év hagyományt teremtő textilművészeti rendezvényeinek avantgárd textil remekeit vonultatja fel. A textilművészet megújulását tükröző kiállított műveket két nagy csoportba oszthatjuk: az egyik csoportba olyan művek kerültek, amik a merész, új kontrasztba állított anyaghasználatot és műfaji sokféleséget reprezentálják, melyek a festészet és grafika határmezsgyéjén egyensúlyozva, a filmmel és a performansszal kiegészülve a textilt a Grand Art szintjére emelték. A másik csoportba az előzőhöz képest ellentétesen azokat a festészetet leszövő kárpitokat maga mögött hagyó gobelineket állították ki, melyek a leíró gobelinszövés helyett a gobelin műfaját újítják meg, konceptuális tartalommal gazdagítva, olykor kiszabadulva a síkból a térbe, vagy a gobelinszövés szigorúan kötött (felvetőszál vetülékkel beszőve) technikáját megújítva. A kiállításon szerepelnek fal- és tértextilek, miniatűrtextilek és zászlók. A kiállítás jelentőségét fokozza, hogy a magyar tárlat Łódzban kerül megrendezésre, abban a városban, mely 1973 óta házigazdája a Nemzetközi Textilművészeti Triennáléknak. A Képző- és Iparművészeti Egyetem (ASP Łódź) mindig aktívan kapcsolódik társrendezvényeivel ehhez a jelentős nemzetközi textilművészeti eseményhez.
A KOBRO Galériában szereplő művek között akadémikus textilművészek, Hauser Beáta, Kelecsényi Csilla, Kókay Krisztina és Polgár Rózsa alkotásai is láthatóak.
A kiállítás létrejöttét a Magyar Művészeti Akadémia tette lehetővé: a Határontúli Bizottság szervezésében, az MMA támogatásával valósult meg.