Ma ünneplik a magyar széppróza napját

A Magyar Írószövetség kezdeményezésére minden évben február 18-án, Jókai Mór születésnapján ünnepeljük a magyar széppróza napját, a programsorozat szakmai támogatója a Magyar Művészeti Akadémia. Mezey Katalin Kossuth-díjas író, költő, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője és Szentmártoni János József Attila-díjas költő, az MMA rendes tagja, a Magyar Írószövetség elnöke nyitja meg a központi rendezvényt hétfőn, 18 órakor az írószervezet Bajza utcai székházában, ahol antológiabemutatót és az Irodalmi Magazin Jókai-különszámának ismertetőjét tartják.
2017 novemberében a Magyar Írószövetség Választmánya kezdeményezte, hogy 2018. február 18-án, Jókai Mór születésnapján első ízben, majd attól kezdve minden évben ezen a napon rendezzék meg Kárpát-medence-szerte „A Magyar Széppróza Napját".
Jókai Mór (1825–1904) születésnapja azért alkalmas a próza ünnepének a megrendezésére, mert írói életműve a mai napig a magyar irodalom egyik legnagyobb, megkerülhetetlen teljesítménye, regényíróként is máig megőrizte jelentőségét a nemzeti irodalomban, hozzájárulva történelmi önismeretünkhöz és identitásunk megőrzéséhez. Emellett Jókai Mór volt az első, modern értelemben vett hivatásos prózaírónk, aki írói és szerkesztői munkásságából élt, közéleti szerepeit is íróként viselte. A maga korában műveit számos nyelvre fordították le, és világszerte elismeréssel fogadták, nagyra értékelték. Művei itthon és külföldön egyaránt népszerűek, könyveit a mai napig példátlanul nagy számban adják ki.
 
A Magyar Írószövetség ünnepi rendezvényén a szerkesztők, Kondor Péter János, Molnár Krisztina és Lipp Mónika Mária ismertetik az Irodalmi Magazin Jókai Mór előtt tisztelgő számát, majd Az év novellái 2019 című antológiát mutatja be Erős Kinga kritikus, a könyv szerkesztője és Bíró Gergely író, a Magyar Napló főszerkesztő-helyettese.
A szerkesztőkkel Mirtse Zsuzsa költő, a Magyar Napló kritikaszerkesztője beszélget, az esten közreműködik Turi Bálint színművész és a Másik Oldal zenekar.
Helyszín: Magyar Írószövetség, Klubterem (1068 Budapest, Bajza u. 18., I. emelet)

A további programokról itt lehet tájékozódni: http://www.magyarszepprozanapja.hu/programok.html