A festett madár (r.: Václav Marhoul • látványtervező: Jan Vlasák)

Látványtervezőket, képzőművészeti és diákfilmeket díjaztak az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon

Nagy sikerrel zárult október 17-én este az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál. A Szolnoki Galériában megrendezett ünnepélyes záró gálán részt vettek a filmszakma képviselői, a fesztivál díjait alkotók jelenlétében átadták át. A legjobb látványtervezésért járó díjat a Festett madár című cseh–szlovák–ukrán koprodukcióban készült alkotás nyerte el, a film látványtervezője az Emmy-díjas Jan Vlasák. A képzőművészeti versenyprogramban két fődíjat osztottak ki. A legjobb animációs film díját Rófusz Ferenc: Az utolsó vacsora című alkotása kapta. A legjobb dokumentumfilmért járó díjat a haida manga művészről, Michael Nicoll Yahgulanaas-ról szóló Kotnyeles című film vihette haza. A diákfilmes versenyprogram első helyezését Almási Zsolt nyerte a Figyelj már oda! című munkájával. A fesztivál fő támogatója a Magyar Művészeti Akadémia volt.
Az Európai nagyjátékfilmes versenyprogram zsűrijében Csupó Gábor producer és animációs szakember, Kovács Claudia operatőr és Szabolcs János díszlet- és látványtervező foglaltak helyet és hoztak döntést. Az Európai nagyjátékfilmes versenyprogram nyertes filmje a Festett madár a zsűri indoklása szerint meghökkentően művészien és realisztikusan tárja elénk a film fő témáit, a brutalitást, az embertelenséget. Második helyezett lett a lengyel Most hazudok című sci-fi, a fegyelmezett és feszesen felépített vizualitásáért díjazott alkotás látványtervezője, Daria Dwornik. A harmadik díjat Ivan Ostrochovský szlovák filmrendező legújabb munkája, az osztrák–német koprodukcióban készült alkotás, a Szolgák kapta elegáns és pontos kompozícióiért. A különdíjat Vinnai Petra, az Éden című film látványtervezője vihette haza, aki egy a részletekben rejlő erő koherens, steril világot hozott létre.
 
A fesztivál Képzőművészeti és Diákfilmes versenyprogramja zsűrijének a tagjai: dr. Kollarik Tamás, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem igazgatója, a Nemzeti Filmintézet Televíziós döntőbizottságának tagja, dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára, Varró Attila filmkritikus-filmtörténész és Futó Tamás tervezőgrafikus művész, képzőművész voltak.
 
A Képzőművészeti versenyprogram animációs kategóriájában Rófusz Ferenc: Az utolsó vacsora című alkotása nyert. Leonardo da Vinci híres művének animációs festményfilmként történő feldolgozásában a kétezer éves szent eseményt megjelenítő falkép titokban megelevenedik. A második helyezett M. Tóth Géza: MATCHES című animációs rövidfilmje, amelyben az egyik legtermészetesebb használati tárgy, a gyufa életre keltésével és a mesélő kisfiú tiszta és őszinte lényével azonosulva, könnyű szívvel társulhatunk a kreativitáshoz. Harmadik helyezett lett Klingl Béla: ReMake című alkotása. A gyurmát idéző számítógépes animációs technikával készült film egy emberöltőt kísér végig pár percbe és csupán egy snittbe sűrítve, a születéstől az öregkorig, a halálig és talán még tovább.
A Képzőművészeti zsűri különdíja: November1st – Rendező: Charlie Manton. A Képzőművészeti zsűri elismerő oklevelei: Nekem közöm van a világhoz Rendező: Mohi Sándor; A szörny és a művész Rendező: Thibaut Bertrand; Új fauszti világ Rendező: Piero Passaro.

A legjobb dokumentumfilmért járó díjat a népszerű haida manga művészről, Michael Nicoll Yahgulanaas-ról szóló Kotnyeles című film kapta, amelyben a kortárs művész az ősi észak-amerikai kultúra foszlányaira a jelen kultúrát táplálni képes forrásként tekint. Egy rendkívül színes és termékeny kortárs zeneművész életpályáját sűríti portréfilmbe egy jubileum kapcsán a Péter Eötvös 75 című dokumentumfilm (rendező: Surányi András), amely a második helyezést érte el. Megosztott harmadik helyezést kapott Gulyás János: Manna című alkotása, amely mozaikszerű, mégis lebilincselő visszaemlékező film Supka Magdolna művészettörténészről, valamint Gulyás Gyula rendező Tóth György fotóművész életét és munkásságát bemutató dokumentumfilmje (Ott van a saját világom – Fragmentumok Tóth György életéből), amelyben az alkotó fotóira emlékeztető képek a filmművészet legszebb erényeit mutatják fel. A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának díját Ulrich Gábor: Dűne című filmje kapta, amely egyszerű grafikai és animációs eszközökkel jelenít meg rengeteg feszültséget.
 
A Diákfilmes versenyprogram első helyezését Almási Zsolt nyerte a Figyelj már oda! című filmjével. Tízperces gang-odüsszeia, amelyből akár klasszikus burleszkfilm is lehetne: az apa-fiú páros fáradságos lépcsőmászása a régi családi tükörrel az új albérlet manzárdlakásába azonban inkább szívszorító családi dráma a generációs szakadékról és egy elszalasztott kapcsolatról. Második helyezett Marek Głuszczak: Close2U című filmje, két nemzedék közötti keserédes internetes randevú története. Megosztott harmadik helyezést kapott Baranyi Benő: Anja című filmje, amely erőteljes látlelet a látványos külsőségek nélküli, hétköznapi rasszizmus különösen aktuális társadalmi problémájáról, valamint az Opál – rendezők: Marion Aknin, Basile Delille, Vincent Leclerc, Iliès Machou, Léopold Prengére – egy bájos és lenyűgöző képi világú komputer-animációs kisfilm egy alternatív ökológiai disztópiáról.
A legjobb látványvilágért járó Trauner-díjak odaítélése mellett a fesztivál több filmszakmai programmal is készült. Október 17-én Áttűnés Flash konferenciát tartottak a fesztivál helyszínéül szolgáló Tisza Moziban. A hagyományteremtő céllal megszervezett konferencia bepillantást nyújtott a látvány- és jelemeztervezés műhelytitkaiba a legújabb filmekhez kapcsolódó esettanulmányok segítségével. Az idei programban három meghívott hazai szakember mutatta be munkáját és beszélt arról, hogy mit sikerült megvalósítani az eredeti elképzelésekből és milyen kihívásokkal szembesültek az alkotói folyamat során. A látvány szakra járó egyetemi hallgatókra is gondolva Junior Szakmai Fórumot is szerveztek a fesztiválra: három egyetemi vizsgafilm vetítése után a filmek – még tanuló és frissen végzett – látványtervezői oszthatták meg tapasztalataikat, elképzeléseiket. A fórumon a közönség is kérdezhetett a fiatal látványtervezőktől.
A moderált fórum után panelbeszélgetést tartottak látványtervező szakon oktató elismert hazai filmes szakemberek részvételével. Gárdonyi László, látványtervező, egyetemi oktató, M. Tóth Géza filmrendező, egyetemi oktató, Szurcsik József, képzőművész, tanszékvezető egyetemi docens részvételével arról folytattak eszmecserét, hogy milyen perspektívája van/lehet mostanában egy látványtervezőnek.
A záróünnepségen megemlékeztek az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál Életműdíjasáról is, amit a Kecskemétfilm Kft. animációs stúdió megteremtőjének, ügyvezető igazgatójának, „az utolsó bástya védelmezőjének", Mikulás Ferencnek, az MMA köztestületi tagjának ítéltek oda.

Az idei fesztiválon öt nap alatt 124 vetítést tartottak. Ezek közül 10 filmet az Európai nagyjátékfilmes versenyprogramban, 114-et a Képzőművészeti és a Diákfilmes versenyprogramban mutattak be. A vetítések és díjak odaítélése mellett a fesztivál több filmszakmai programmal is készült idén, ahol a látványtervezők munkássága állt a fókuszban 2020. október 13–18. között.
A díjakat a Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Filmintézet ajánlotta fel. A rendezvény főtámogatója a Magyar Művészeti Akadémia. Kiemelt támogató a Nemzeti Kulturális Alap és a Nemzeti Filmintézet.