Kutatók éjszakája

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete és a Műcsarnok is csatlakozott a 2019. szeptember 27–28-án megrendezendő Kutatók Éjszakája programsorozathoz. A kutatóintézet kiállítással tiszteleg a Vitéz László mesékkel világhírűvé vált Kemény Henrik bábművész előtt. Kicsik és nagyok bejárhatják az MMA MMKI Budakeszi úti székházát, a Hild-villát Wesselényi-Garay Andor építésszel; Fehér Anikó karnaggyal és Windhager Ákos kultúrakutatóval pedig a zene, illetve a mitológia világában barangolhatnak. Az MMA intézménye, a Műcsarnok 17–22 óráig programokkal, 18–23.45 között kiállításokkal várja a látogatókat. A programok ingyenesek, azokra regisztrálni a www.kutatokejszakaja.hu weboldalon szükséges!
PROGRAMOK A HILD-VILLÁBAN


PROGRAMOK A MŰCSARNOKBAN
17.00 „Kortárs művészeti bibliofília" avagy, mit rejt a Műcsarnok könyvtára és archívuma? – Markovits Éva művészettörténész és Gál Vivien könyvtáros vezetése, '60 / Könyvtár
A Kutatók Éjszakája kapcsán lehetőség nyílik arra, hogy a Műcsarnokban rendezendő számos program mellett bemutatkozzon az intézmény könyvtára és archívuma. A könyvtárban több mint 40 000 kortárs művészeti album és szakkönyv található, a legkorábbi kötet 1912-ből. A főbb hazai társintézményekkel valamint a londoni, berlini, bécsi múzeumokkal folyamatos a kiadványcsere. A könyvtár több ezer kiállítást dokumentáló archívuma az 1950-es évektől gyűjti és gyarapítja az elsősorban a Műcsarnok kiállításaihoz kapcsolódó dokumentumokat, a tárlatok eredeti plakátjait, meghívóit, katalógusait, enteriőrképeit, valamint a kiállításokról a sajtóban megjelent tudósításokat és értékeléseket. A szakmai törzsanyagon túl megtekinthető a könyvtárban a Balázs Béla Stúdió archívumából több mint 300 film és forgatókönyv. Most a szélesebb nagyközönségnek is bemutatjuk az elsősorban kutatási célokra megőrzött dokumentációt, könyvtári-szakmai és kutatói-kurátori szemszögből: hogyan működik a Műcsarnok intézményének szakkönyvtára, mely tematikák kapnak helyt gyűjtőkörünkben, és milyen különlegességekkel várjuk a 20–21. századi képzőművészettel foglalkozó szakembereket és képzőművészeti tanulmányokat folytató hallgatókat.
regisztráció

18.00 Az animációs film képzőművészeti használata a Szabadságtapasztalat projektben – Kondor Attila előadása, '60 / Kiállítótér
A Szabadságtapasztalat c. kiállításon látható munkák kiindulópontja azoknak az alkotói/gondolkodói folyamatoknak a tudatosítása, amelyek során a látványvilág jelenségei festői és filozófiai tapasztalattá válhatnak. Az alkotófolyamat tudatosításával a lét és a tudat közötti korrelációk megértését segítő modelleket szeretném megalkotni; ez a modellezés egyúttal szellemi és lelki gyakorlat lehetőségét kínálja, nekem, alkotónak ugyanúgy, mint a befogadónak. A Szabadságtapasztalat című háromcsatornás animációsfilm-installáció közös gondolati ívet alkot, így a három vetítés egyetlen munkának tekinthető. Mivel az animációs film készítés során alapvető kiindulópont a storyboard, a műveket létrehozó belső, gondolati aktivitást egyfajta szellemi történetté alakítom. A szereplők hiánya lehetővé teszi, hogy maga a néző váljon a mű aktív szereplőjévé; a dinamikus befogadás során keletkező „belső történések" így egyfajta intellektuális és spirituális történetté állhatnak össze, amelyek nem csak lineárisan vannak megkomponálva, hanem a video-loop technikai adottságát médiumként használva, a visszatérő képsorok a meditatív szemlélődés lehetőségét nyújtják.  Arra törekszem, hogy ezek az alkotó-szemlélődő gyakorlatokból származó belátások ne korlátozódjanak az esztétika területére, mivel alapjaiban változtatja meg hozzáállásunkat a felismerés, hogy saját életgyakorlatunk tudatos vezetése oldhatja fel egyéni létünk szenvedésteli lezártságát, atomizáltságát. Így a figyelem útjai az egyetemesség felé való megnyílás személyes szabadságtapasztalatává válhatnak.
Kondor Attila
regisztráció

18.00-22.00 Élőkép Színház: ORGANUS / Utazás a bélben / Kiállítótér
Installáció: Tankó Barnabás, Bérczi Zsófia
Animátorok: Timár Dorka, Bérczi Zsófia
Koncepció: Bérczi Zsófia

Az előzetesen regisztrált látogatók egyénileg vehetnek részt egy néhány perces testi-lelki-szellemi emésztést segítő utazáson egy bélre emlékeztető installációban. A program során vizuális és auditív hatások mellett taktilis élmények megtapasztalására lesz lehetőség. Kérjük, hogy kényelmes ruhában érkezzenek, a cipőt belépés előtt kérjük levenni.
regisztráció

19.00 „A kutató művészet" / Művészet és kutatás – Rockenbauer Zoltán előadása, '60 / Könyvtár
A művészettörténeti kutatás lehetséges helyszínei igen változatosak: könyvtár, levéltár, archívumok, internet, magángyűjtemények, a műtárgy történetének (provenienciájának), anyagának, eredeti környezetének vizsgálata mind a kutatás részét képezheti. Rockenbauer Zoltán vetítéssel kísért előadása húsz év tapasztalataiból válogat.
regisztráció

20.00 Kortársunk, a hamisító – Hamis és eredeti festmények története a 19. és 20. században Végvári Zsófia előadása, '90 / Előadóterem
A szubjektív értékítélet, az ecsetkezelés megítélése nem jelent teljes biztonságot egy festmény szerzőjének megállapításában, főleg, ha a vizsgált festmény többször is rosszul restaurált, vagy éppen hamisított alkotás. Az évek során „lerakódó" nem odaillő festékréteg, a szakszerűtlen tárolás és kezelés mind-mind nyomot hagy a festmény felületén, lassan szerves részét is képezi a műtárgynak, mint ahogy a frissen készült hamisítványok is komoly „kezelésen" esnek át, hogy az elvárt vizuális élményt nyújtsák a vásárlóknak, sok trükkel és kitalált provenanciával.
A művészettörténeti kutatások mellett egyre fontosabb az alkotók festészeti alapanyagainak kutatása is, hiszen egy műtárgy fizikai és kémiai tulajdonságokkal is rendelkezik, melyek ugyanúgy jellemzik egy alkotó stílusát, mint maga a műtárgy szellemisége. A művek megítélése így nem csupán stíluskritikai elemzési folyamat, hanem egy természettudományos kutatásokon alapuló kutatómunka is, hiszen a festékhasználatra ugyanúgy jellemző az egyediség, mint az ecsetvonásokra. Az előadás példákon keresztül szemlélteti az új kutatási módszerek eredményeit és betekintést enged a hamisítványok leleplezésébe is. Részletesen elemzésre kerül Munkácsy Mihály és Csontváry Kosztka Tivadar anyaghasználata. Választ kaphatunk, miért sötétednek Munkácsy képei és miért annyira színgazdagok a Csontváry-alkotások.
regisztráció

KIÁLLÍTÁSOK

Szotyory László | A vágy titokzatos tárgyai

Kondor Attila | Szabadságtapasztalat

Konkoly Gyula | 68 – 78

Lajta Gábor | Az ajtón túl – Festmények 1985–2019
TALÁLMÁNYOK ÉS FELFEDEZÉSEK A PESTI VIGADÓBAN
Tematikus séták szakértőkkel a Pesti Vigadóhoz kötődő technikai vívmányokról a XIX. századtól napjainkig – telefonos operaközvetítés, villanyvilágítás, Bleriot monoplán, Bogányi-zongora.

Bár nem a Kutatók éjszakája programsorozat részeként, de tematikájában ahhoz kapcsolódva szeptember 28-án (szombaton) az MMA székháza, a Pesti Vigadó is tudományos-ismeretterjesztő tematikus sétával várja az érdeklődőket.
Jöjjön el és fedezze fel, milyen újdonságok kötődnek az épülethez: ismerje meg közelebbről csodás csillárjainkat, hallgassa meg a Blériot monoplán és az első telefonos operaközvetítés történetét. A túrán megismerhetőek a Magyar Művészeti Akadémia székházában található híres Bogányi-zongora is titkai is. Szakértő előadóinkkal várjuk 2019. szeptember 28-án.

Vendégek:

Jakab László, a budapesti Postamúzeum munkatársa

Madarassy István, Kossuth-díjas ötvös- és szobrászművész, a Pesti Vigadó csillárjainak tervezője

Üveges Péter, a Bogányi-zongora formatervezője

Váradi László, zongoraművész, akinek játékával megszólal a Bogányi-zongora

Zainkó Géza, repüléstörténeti-kutató, az Aeropark munkatársa

A séták időpontjai és részletes ismertető:

10:30 Találmányok és felfedezések I.  Jegyvásárlás 
11:45 Találmányok és felfedezések II.  Jegyvásárlás 
14:00 Találmányok és felfedezések III.  Jegyvásárlás 
15:15 Találmányok és felfedezések IV.  Jegyvásárlás

2019. szeptember 26.  |  kemény henrik műcsarnok mma-mmki hild-villa kutatók éjszakája