Zádori Mária • MTI Fotó

Kossuth-díjakat adtak át az Országházban

Sára Sándor Kossuth-nagydíjat kapott

Magyarország köztársasági elnöke, Áder János nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából a miniszterelnökkel és a házelnökkel adott át magas állami elismeréseket az Országházban. Egész életpályája elismeréseként Kossuth-nagydíjat kapott Sára Sándor filmrendező, operatőr, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, aki betegség miatt még nem tudta személyesen átvenni a díjat. Akadémiánk tagjai közül öten vehettek át Kossuth-díjat munkásságukért: Farkas Árpád, Geszler Mária, Kiss Benedek, Lantos István és Zádori Mária részesült e kitüntetésben. Medveczky Ádám karmester és Rost Andrea operaénekes a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetésben részesült.
Magyarország köztársasági elnöke Kossuth-nagydíjat adományozott:
SÁRA SÁNDOR Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, a nemzet művésze, kiváló és érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Duna Televízió volt elnöke részére a magyar filmművészet nemzetközi elismertetéséhez egyéni látásmódú, a társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló, dokumentarista stílusú filmjeivel hozzájáruló, kimagaslóan sikeres operatőri és rendezői pályája elismeréseként.

 
Kossuth-díjat vehetett át:
Irodalom
 
Farkas Árpád Babérkoszorú díjas, József Attila-díjas író, költő, műfordító, az MMA rendes tagja. Az egyetemes magyar irodalmat autentikus erdélyi színezettel gazdagító, örökérvényű témákkal foglalkozó költői életműve elismeréseként.
 
Kiss Benedek Babérkoszorú díjas, József Attila-díjas költő, az MMA rendes tagja. Kimagasló költői, illetve a bolgár irodalom avatott tolmácsolójaként létrehozott műfordítói életműve, valamint a népköltészet világát idéző népszerű gyermekirodalmi alkotásai elismeréseként.
 
Zeneművészet
 
Lantos István Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, kiváló és érdemes művész, MMA rendes tagja, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Billentyűs és Akkordikus Tanszékének egyetemi tanára.
A legnemesebb magyar előadóművészi hagyományokat hitelesen közvetítő zongora-, kamara-, és orgonaművészi pályája, valamint a fiatal tehetségek képzését szolgáló értékteremtői oktatói munkája elismeréseként.
 
Zádori Mária Liszt Ferenc-díjas énekművész, kiváló művész, az MMA rendes tagja. A magyar zenekultúrát a reneszánsz és barokk zeneművek, főként Bach és Monteverdi szerzeményinek autentikus interpretációján és népszerűsítésén keresztül gazdagító, kimagasló színvonalú énekművészete elismeréseként.
 
Iparművészet
 
Geszler Mária Munkácsy-díjas keramikusművész, az MMA rendes tagja. A magyar keramikusművészetet egyedülálló módon gazdagító, fotográfiát és kerámiát sajátosan ötvöző, formabontó alkotásai elismeréseként.

Magyarország köztársasági elnöke nemzeti ünnepünk alkalmából a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozta:
MEDVECZKY ÁDÁM Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas karmester, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Magyar Állami Operaház örökös tagja, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem címzetes tanára részére a magyar klasszikus zeneművészet nemzetközi rangját emelő, kivételes szakmai alázattal és elkötelezettséggel végzett művészi munkája elismeréseként;
ROST ANDREA Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja részére a világ legrangosabb operaszínpadain és koncertpódiumain is páratlanul sikeres, rendkívül gazdag repertoárt magába foglaló művészi pályája elismeréseként.