Fotó: MTI/Komka Péter

Kő Pál Trianon-emlékműve

Heves megyei és székely falvak összefogásával avattak Trianon-emlékművet Kompolton 2020. augusztus 27-én. Kő Pál szobrászművész, néhai nemzet művésze – az MMA néhai tagja utolsó – és Halassy Csilla szobrászművész alkotását Kál, Kompolt, Kápolna és három székely testvértelepülés, Székelykál, Kápolnásfalu és Oklánd települések állíttatták. A kezdeményezést Besenyei András fogta össze, és sokan dolgoztak az emlékmű megvalósításán, a harangöntőktől a hangolókig.
Az emlékművek jövőt is adnak nekünk azzal, hogy megidézik a múltat – hangoztatta Varga Mihály pénzügyminiszter az avatóünnepségen. A három Heves megyei település, Kompolt, Kál és Kápolna, valamint három székely falu, Székelykál, Kápolnásfalu és Oklánd összefogásával született köztéri harangjáték – a júniusban elhunyt Kő Pál Kossuth-díjas szobrászművész utolsó és egyben feleségével, Halassy Csillával első közös alkotása – számos vetületben idézi fel történelmünket, örökül hagyva azt a következő nemzedékeknek – mondta a fideszes politikus. A művész életművét méltatva emlékeztetett: Kő Pál a magyar művészeti élet egyik legnépszerűbb alkotója, lelkiismeretes, tanítványaira büszke tanár és elhivatott művész volt. Neki köszönhető, hogy több évtizedes szünet után a történelem meghatározó alakjai, a középkori uralkodók szobormásai az 1970-es évek után "visszaszivároghattak" a közterekre. Maga is összekötő kapocs volt, aki a művészet sajátos eszközeivel teremtette újjá az anyaország és a külhon kapcsolatait, fonta ismét egybe a szétszakított történelmet és tette mindezt nagyon emberi módon, újra értékké – fűzte hozzá.
Az avatón a négy méter magas alkotást Kő Pál alkotótársa és özvegye, Halassy Csilla mutatta be, sorra véve a szimbólumokat. Az ablakokban látható harangokat, amelyek az elszakított országrészekre utalnak, a kaput és a paraszt angyalokat, amelyek a nemzet alappilléreit jelképezik, összekötve a Földet az éggel. – Amíg a szobor áll, a szobrász is él – összegezte gondolatait Kő Pál özvegye. Szavait követően a támogató vállalkozó, Besenyei András szólt a nemrég elhunyt Kossuth-díjas alkotóval, a nemzet művészével ápolt barátságáról, amit Isten ajándékának nevezett.
Az eseményen jelen volt Szabó Zsolt, Kő Pál lakhelyének, Hevesnek az országgyűlési képviselője is. A honatya elmondta: a városban lévő Halász-kúriában jó ütemben halad az alkotó munkáit bemutató állandó kiállítás előkészítése. A megnyitóra várhatóan a jövő év elején kerül sor.
2020. augusztus 28.  |  kő pál trianon 100 kompolti emlékmű