Újra Nyitott Ház

Május 7-én, szombaton ismét szélesre tárja kapuit a Pesti Vigadó, a Magyar Művészeti Akadémia székháza, immár kilencedik alakalommal, amikor a szervezők tíz órától egész nap ingyenes programokkal várják a látogatókat. A kiállítások, koncertek, gyermek kézműves foglalkozás, drámapedagógiai foglalkozás, táncház, társasjáték foglalkozás, épülettörténeti séták, használtruha-újrahasznosító, valamint kártyatartó-készítő workshopok mellett ezen a napon az épület műemléki részei is térítésmentesen tekinthetőek meg. Az új látogatóközpont megnyitásával pedig tovább bővültek a Pesti Vigadó szolgáltatásai.
A Pesti Vigadó megnyitásának 150. évfordulója alkalmából szervezett 2015. január 22-ei Nyitott Ház című rendezvény sikere után a Pesti Vigadó minden évben újra és újra szélesre nyitotta a kapukat és különleges programokkal várta az érdeklődőket. Így 2022. május 7-én már a IX. Nyitott Házat rendezik meg az épületben. Ezen a napon valamennyi rendezvényen ingyenes a részvétel, azonban néhány programra, így az Épülettörténeti sétákra és a workshopokra előzetes regisztráció szükséges.
 
Programok
 
RAJZPÁLYÁZAT KIÁLLÍTÁS
 
GYERMEK KÉZMŰVES-FOGLALKOZÁS
A gyereknek szóló workshopok központi témája – a több, mint 200 éve született – Feszl Frigyes építész, a magyar romantikus építészet legjelesebb alkotója lesz.
 
TÁRSASJÁTÉK-FOGLALKOZÁS
A Játszóházban társasozunk, de nem Monopolyval, hiszen társasozni ma már ennél jóval többet jelent.
 
JÖNNEK, MENNEK AZ ÉVSZAKOK
A gyerekeknek és családoknak muzsikáló Belvárosi Betyárok zenekar három nagylemezének legvidámabb dalait hozza el a Pesti Vigadóba. Az okos humorral megírt dalok és a reggae-ből, bluegrass-ből és bluesból táplálkozó zenék generációkon átívelő szórakozást nyújtanak azoknak, akik eljönnek a zenekar nyárváró koncertjére.
 
KÁRTYATARTÓ-KÉSZÍTŐ WORKSHOP
A kártyatartó-készítő workshop résztvevői deadstock bőrből (túlgyártás miatt megmaradt kisebb anyagvégek) készíthetnek maguknak vadonatúj MrCarterCo kiegészítőt. Az anyagokból kétféle kártyatartó elkészítésére van lehetőség, a számukra megfelelő színű maradék bőrből, amit a MrCarterCo tervezője, Szekeres Ákos már a műhelyében előkészített.
 
HASZNÁLTRUHA-ÚJRAHASZNOSÍTÓ WORKSHOP
Vetlényi Alma divattervező a fenntartható divat élvonalbeli képviselője, amit ennek megfelelő, időtálló designnal valósít meg saját divatmárkáján keresztül, etikusan előállított anyagok használatával és hulladékmentes gyártási folyamatokkal.
 
CSELLÓDUÓ KONCERT
Hérics Csenge és Mády-Szabó Eszter gordonkaművésznők koncertje.
 
MAGYAR TÁNCHÁZ
A Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes előadása.
 
DRÁMAPEDAGÓGIAI FOGLALKOZÁS
Tudjátok-e, hogy ki építette a Pesti Vigadó gyönyörű épületét? Egy igazán izgalmas, drámapedagógiai eszközökkel tarkított foglalkozást állítottunk össze Feszl Frigyes építész életének fontos állomásaiból, hogy játékosan derítsük ki, hogy ki volt ez a remek és roppant kreatív művész! Szeretsz nyomozni? Ha igen, tarts velünk!
 
MALEK ANDI SOULISTIC-MADÁRKA KONCERT
Malek Andi és Jáger Bandi koncertje.
 
ÉPÜLETTÖRTÉNETI SÉTÁK
Barangolja be a romantikus épület gyönyörű belső tereit, ismerje meg több mint 150 éves történelmét és hagyja, hogy lenyűgözze a páratlan panoráma!
10:30–11:30 Épülettörténeti séta I. | Előzetes, online regisztrációt igényel
11:00–13:15 Városi séta Feszl Frigyes nyomában I. (külső helyszín) | Előzetes, online regisztrációt igényel
11:30–12:30 Épülettörténeti séta II. | Előzetes, online regisztrációt igényel
13:30–14:30 Épülettörténeti séta III. | Előzetes, online regisztrációt igényel
14:30–15:30 Épülettörténeti séta IV. (angol nyelvű vezetés) | Előzetes, online regisztrációt igényel
14:15–16:30 Városi séta Feszl Frigyes nyomában II. (külső helyszín) | Előzetes, online regisztrációt igényel
15:00–16:00 Épülettörténeti séta V. | Előzetes, online regisztrációt igényel
15:30–16:30 Épülettörténeti séta VI. | Előzetes, online regisztrációt igényel

Az összes program itt található.


Megnyílt a Vigadó Pont
Az új látogatóközponttal tovább bővülnek a Pesti Vigadó szolgáltatásai. A Feszl Frigyes által tervezett, 1865-ben megnyíló Pesti Vigadó és elődje, Pollack Mihály Redoute-ja is számos neves történelmi eseménynek volt a helyszíne Johann Strauss fellépésétől, Liszt Ferenc és Richard Wagner közös hangversenyén, az első népképviseleti országgyűlésen, Ferenc József koronázási bankettjén át a nemzet fővárosának, Budapestnek az egyesítéséig.
A Magyar Művészeti Akadémia székházaként működő műemléki épületben, amely kiemelkedő történelmén túl olyan egyedülálló látványvilággal és páratlan budai panorámával is rendelkezik, amelyek miatt Budapest méltán népszerű turisztikai célpontja, új látogatóközpont kapott helyet Vigadó Pont néven.
Az Előcsarnokból nyíló, az épület iránti turisztikai-művészeti érdeklődés kiszolgálása céljából létrejött új látogatóközpont nemcsak a felkészített szakembereink által vezetett épülettörténeti séták kiindulópontja, hanem aktív szerepet vállal a Pesti Vigadó programjaihoz kapcsolódó közönségszervezési és információ nyújtási feladatokban, egyúttal lehetőséget teremt az MMA Kiadó és a Pesti Vigadó kiadványainak, illetve ajándéktárgyainak, valamint az aktuális tárlatokhoz kapcsolódó katalógusoknak megvásárlására is.
2022. április 29.  |  pesti vigadó nyitott ház