Halmos Béla, Sebő Ferenc, Virágvölgyi Márta, Csoóri Sándor, Sipos Mihály

Kiállítással és filmbemutatóval emlékeznek Halmos Bélára

Halmos Béla (1946-2013) építész, Széchenyi díjas népzenekutató, az MMA néhai tagja, a Táncház mozgalom egyik alapító atyja, legendás első prímása, a revival mozgalom Béla Bácsija. A sokoldalú művész grafikái január 14-től tekinthetők meg a FUGA Budapesti Építészeti Központban. Szomjas György HB – Hosszú Búcsú Halmos Bélától című filmje január 22-én és 23-án látható 19 órától a Hagyományok Házában.
„A kultúra számos ágával ismerkedtünk meg fiatalkorunkban, s az már az egyéni érdeklődés kérdése volt, hogy melyik területét válasszuk élethivatásunknak" – mondta egy interjúkötetben a kezdetekről Halmos Béla. „Mehettem volna a hegedűvel konzervatóriumba, vagy a rajzkészségemmel képzőművészeti gimnáziumba." „Édesapám építészmérnök volt… Otthon nem erőltették, hogy építész legyek."
Amikor Halmos Béla édesanyja közölte a gyulai zeneiskola akkori igazgatójával, hogy fiát felvették az építészmérnöki karra, ő csak azt mondta: – Á, zenész lesz abból, nem építész! És lett tudós népzenész, kutató, gyűjtő, elemző, a táncház-mozgalom napszámosa, a prímások mestere, prímások prímása, egyetemi tanár a Zeneakadémián.
Többirányú tehetségéből az ifjúkori, fiókok mélyén lappangó grafikáival emlékeznek Halmos Bélára a FUGA Budapesti Építészeti Központban. A január 14. és február 1. között megtekinthető kiállítás anyagának többsége a gimnáziumi, majd egyetemi években, részben rajztermi gyakorlatként, részben az önkifejező rajzolás bűvöletében született.
Közös bennük az A3-as rajzlap, a grafit, és a tehetség.
A kiállítást január 14-én 18 órakor Wagner Péter DLA, Ybl-díjas építész, egyetemi tanár, nyitja meg, akit az 1970-es években ugyanúgy rabul ejtettek az erdélyi Szék épületei, hagyományai, mint Halmos Bélát annak hangszeres és vokális népzenéje, és aki számos rajzával, akvarelljével örökítette meg széki élményeit.
A Magyar Kultúra Napja alkalmából, január 22-én és 23-án 19 órakor ugyancsak megemlékeznek Halmos Béláról a Hagyományok Házában.  Ekkor mutatják be Szomjas György HB – Hosszú Búcsú Halmos Bélától című filmjét, amelyet a művész emlékére és tiszteletére készítettek. Január 22-én, a vetítés előtt 18 órától muzsikál a Dűvő, a Gázsa és az Üsztürü zenekar. A film megtekintése után pedig táncházat rendeznek. Az előre látható nagy érdeklődésre való tekintettel január 23-án19 órakor ismét látható a film.
A filmvetítésen történő részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a jegy@hagyomanyokhaza.hu címen lehet január 22-én 12 óráig.
*
Tekintsék meg az MMA Halmos Béla in memoriam című flmjének előzetesét!

2015. január 14.  |  halmos béla