Kerítéskiállítás Mészöly Miklósról

A 100 éve született Mészöly Miklós (1921–2001) halálának 20. évfordulója alkalmából az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten, a Magyar Művészeti Akadémia Bajza utcai épülete körül. A Mészöly Miklós életét és pályáját feldolgozó, fotókkal illusztrált tablók az Andrássy úti és Bajza utcai oldal kerítésén láthatók egy hónapig. A Mészöly Miklós-emlékévhez kapcsolódó "Mészöly 100" című kiállítás megnyitóján Gróh Gáspár irodalomtörténész, a tárlat anyagának szerkesztője úgy fogalmazott: a szekszárdi születésű író műveivel nem lehet érintőlegesen találkozni, ha belekezd valaki az olvasásukba, abból hónapokig tartó kaland lesz.
"Remélem, hogy a tárlat megmutat valamit ebből a Mészöly-örvényből, amelynek az erejét igazán csak belülről lehet megérezni" – tette hozzá. Az író egész életútját elkísérte a pannon kisváros világa, ahol Mészöly gyerekfővel ismerte meg a Duna menti árterek növény- és vadvilágát, itt tanulta meg, hogy az ember a természet részeként kozmikus lény – emlékezett. Mint mondta, a Molnár-Mészöly család fényképei egy olyan világot idéznek meg, amelynek mindennapjai "még nem szakadtak el az élet természetes ritmusától". 
A beszéd szerkesztett változata itt érhető el.

A szabadtéri tárlaton látható 15 tabló az író életét követi végig a gyerekkortól az elmúlásig. "Annyi bizonyos, hogy Mészöly maga is világirodalmi jelentőségű író. Az ő tiszta, egyéni hangja benne van a világirodalom áramában" – idézte Mándy Iván szavait Szörényi László író, irodalomtörténész, műfordító, az MMA rendes tagja köszöntőjében. Mint hozzátette, Mészöly Miklós életműve jó példa arra, hogy miként lehet egy diktatúra szorításában megőrizni a személyes függetlenséget és az alkotói szuverenitást. Beszélt arról is, hogy Mészöly Miklós egyrészt rendkívül sokszínű és igen akadályozott volt a pályáján, másrészt hallatlan energiával legyőzte az akadályokat és rengeteg forrásból kiindulva, de önállóan, megteremtett egy fordulatot a magyar prózában: teljes sikerrel egyeztette össze a nagy realizmust és a modernséget. Irodalomtörténeti szempontból erre fókuszál a tárlat is.
A kiállítás tablóin, amelyek az MMA irodaházának Andrássy úti és Bajza utcai oldalán tekinthetőek meg, Hrapka Tibor, Móser Zoltán, Vahl Ottó és a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum fotográfiái láthatóak.