Kazanyba látogatott a Makovecz-kiállítás

Utolsó állomására érkezett a Makovecz Imre építészetét bemutató vándorkiállítás Oroszországban. A világhírű építész munkásságába bepillantást engedő, 2014-ben a Pesti Vigadóban nyílt tárlat anyagából összeállított reprezentatív életmű Moszkva, Szentpétervár, Cseljabinszk, Jekatyerinburg, Nyizsnyij Novgorod és Izsevszk után, ezúttal Kazany városának kulturális programját gazdagítja. A kiállítást március 10-ig láthatják a tatárföldi főváros Kreml épületében. Az oroszországi helyszíneken a kiállítási anyag összeállítója, Csernyus Lőrinc építész, művészeti író, az MMA levelező tagja szakmai vezetéssel és előadásaival gondoskodott Makovecz örökségének értő ismertetéséről.
Az „…összekötni az eget és a földet…" / «Соединяя небо и землю...» címre keresztelt kiállítás eredetileg az építőművész halála után az első, hagyatékából továbbörökített emlékanyag felszentelése volt, mely egyben az egész életművét feldolgozó, Műcsarnokba tervezett, 2023-ban esedékes kiállítás főpróbájának is tekinthető. A nyitány sikert aratott nemcsak itthon, de külföldön is – a kiállítás járt Kassán, Helsinkiben, Ulánbátorban –, majd a Moszkvai Magyar Intézet közreműködésével 2016 augusztusában a Moszkvai Egyetem kiállítótermében az oroszok is megcsodálhatták a magyar nemzet építőművészének rendkívüli produktumait. Itt is felfigyeltek rá, és ezt követően sorra jelezték más orosz városok, hogy szívesen vendégül látnák az életművet felvillantó tárlatot. Így jutott el 2019. február 8-án végül Kazanyba, és eddig legalábbis úgy tűnik, egy időre megpihen a tárlat és hazaérkezik.
„Jákob lajtorjája" Makovecz szellemében immáron nemcsak horizontálisan köti össze az eget a földdel, hanem kultúraközvetítő kapocsként vertikálisan, földi-fizikai dimenzióban is hirdeti az alkotás transzcendens üzenetét. A vándorkiállítás hozománya szellemi és építészettörténeti értékei mellett a Magyar Művészeti Akadémia ismertebbé tétele nemzetközi szinten, valamint az interkulturális kapcsolatok kiterjesztése. Az Akadémiát az orosz kiállítóhelyszíneken Csernyus Lőrinc – a Makovecz Imre-kiállítások állandó kurátora – mellett, Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára képviselte.

Az alábbi videóban Csernyus Lőrinc beszél az elmúlt évek külföldi Makovecz-kiállításainak tapasztalatairól:
2019. február 22.  |  makovecz imre csernyus lőrinc vándorkiállítás