Jótékonysági nap és gálakoncert Kárpátaljáért

A Magyar Művészeti Akadémia június 7-én, vasárnap, egész napos, kulturális programmal egybekötött jótékonysági adománygyűjtést szervezett a Pesti Vigadóban a kárpátaljai magyarságért.
A Magyar Művészeti Akadémia tagsága és vezetősége aggodalommal figyeli a háború sújtotta Ukrajnában élő kárpátaljai magyarság válságos helyzetét. Az MMA a maga eszközeivel igyekszik segítséget nyújtani nemzettársainak a mindennapi gondok enyhítésében, ezért fogalmazódott meg a jótékonysági gálaműsor gondolata.
A tematikus napon a művészeti élet szinte minden ága képviseltette magát az irodalmi felolvasásoktól a színpadi produkciókig, szólisták koncertjétől filmvetítésig, néptánctól a komolyzenei hangversenyig. A jótékonysági gála fellépőinek többsége az MMA akadémikusa volt. A Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére indult akció részeként a Műcsarnokban és a Pesti Vigadóban adománygyűjtő urnákat állítottak, amelyekbe elhelyezhetik hozzájárulásukat a segíteni vágyók.

A jótékonysági nap délelőttjén a színházművészeti tagozat tagjai Farkas ÁrpádFerenczes IstvánGrendel LajosKányádi SándorKirály László, Tőzsér ÁrpádVári Fábián LászlóÁgh IstvánCzakó GáborKiss Anna és Temesi Ferenc műveiből olvastak fel. A nap folyamán a gyerekek rajz- és animációs filmeket nézhettek, köztük Gyulai Líviusz: Egy komisz kölyök naplója című alkotását. A népzenei és néptáncműsorban mások mellett fellépett Kobzos Kiss TamásKóka RozáliaPetrás MáriaJuhász Zoltán, Pál Lajos, Pál Eszter, Pál István Szalonna, a Vasas Táncegyüttes Obsitos Csoportja, az Ürömi Bot-ladozók Táncegyüttes, a Csepel Táncegyüttes, a Zalka-Bólyai Táncegyüttes, a Tököl Táncegyüttes és Kóló zenekar, a Duna Művészegyüttes szólistái, a nyárádszeredai Bekecs Együttes, valamint a kárpátaljai Borzsavári Népi Együttes.
„A segítség nem áldozat, hanem hazafias kötelesség, és a szavaknak csak akkor van értékük, ha azokat tettek követik" – hangsúlyozta a gálakoncert előtti köszöntő beszédében Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. A tematikus napot lezáró gálakoncertet megelőzően Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke is köszöntötte a jelenlévőket. A gálakoncerten a Zuglói Filharmónia Szent István Király Szimfonikus Zenekara adott elő részleteket Georges Bizet és Erkel Ferenc műveiből, Kiss B. Atilla operaénekes közreműködésével, vezényelt Horváth Gábor.
A Magyar Művészeti Akadémia Határon Túli Bizottsága június 15-én Beregszászon tartja kihelyezett ülését, ennek keretében az addig befolyt összeget átadják a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány közreműködésével az ottani magyar művészeti iskolákban tanuló gyermekek és családjaik támogatására.
 
2015. június 8.