Rubovszky Éva veszi át Jankovics Marcell posztumusz életműdíját

Jankovics Marcell életműdíjat kapott

A múlt héten tartották a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált. A 17. CineFest záróünnepségén posztumusz életműdíjjal tisztelegtek Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia nemrég elhunyt tiszteletbeli elnöke emléke előtt. A nagyjátékfilmes zsűri tagja volt Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára, valamint a CineFest keretében mutatták be az MMA Kiadó és az MMA MMKI legújabb köteteit is. A Miskolci Filmfesztivál egyik partnere a Magyar Művészeti Akadémia volt.
A 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál kilenc napja alatt magyar és nemzetközi filmpremierek, és izgalmas szakmai programok követték egymást, neves hazai és külföldi alkotók kísérték el filmjeiket Miskolcra. A CineFest díszvendége és a nagyjátékfilmes versenyprogram zsűrijének elnöke idén a világhírű rendező, Tony Gatlif volt, aki a fesztivál életműdíját a nyitóünnepségen vette át.
A CineFest Fődíját, a Pressburger Imre-díjat, A szerencse és a képzelet kereke című filmjéért, a japán rendező Hamagucsi Rjuszuke nyerte, a fesztivál nagydíját, a Zukor Adolf-díjat, Christos Nikou rendező Almák című  alkotásának ítélte a zsűri, a közönségdíjat pedig Kis Hajni rendező Külön falka című filmje kapta.
Káel Csaba a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a CineFest záróünnepségén beszédében rámutatott: „Miskolc egyik erős megtartó ereje, hogy immár tizenhetedik éve, hogy ebben a városban rendezik meg a csodálatos CineFest nemzetközi filmfesztivált, amely az elmúlt évek alatt Magyarország legjelentősebb nemzetközi fesztiváljává vált.
A borsodi megyeszékhely sokat köszönhet a CineFestnek: a fesztivál szerte a világban viszi, terjeszti Miskolc és az idén 120 éves magyar film jó hírét."
A posztumusz díj átadásakor kiemelték, hogy Jankovics Marcell Sisyphus című alkotását 1976-ban Oscar-díjra jelölték, a Küzdőket pedig 1977-ben Cannes-ban Arany Pálmával tüntették ki. Jankovics rendezte az első egészestés magyar rajzfilmet, a János vitézt, egészestés animációs filmjei – a Fehérlófia, az Ének a csodaszarvasról – a magyar filmtörténet kiemelkedő alkotásai. A díjat Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos és Bíró Tibor fesztiváligazgató adta át Jankovics Marcell özvegyének, Rubovszky Évának.
A fesztivál keretében mutatták be az MMA Kiadó két újabb kiadványát: Bódy Gábor Egybegyűjtött filmművészeti írásainak harmadik, valamint az Örök varázs – Tóth János kinematográfus című köteteket. Tóth János rendezőről és operatőrről – aki többek közt Makk Károly 1970-es Szerelem című alkotásának is operatőre volt – eddig nem készült még monografikus igényű elemzés. A könyv első fele ezt a hiányt igyekszik pótolni, míg második felében az alkotóval készült interjúk olvashatók. Ugyancsak kötetbemutatókkal vett részt a fesztiválon a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete is. A Magyar producerek I. kötetét Kollarik Tamás, a Film és jog a gyakorlatban – A filmalkotás folyamatát övező egyes magánjogi kérdések című munka ugyancsak Kollarik Tamás és Takó Sándor szerzőségében jelentek meg, és széles körben mind a filmes szakemberek, mind az érdeklődő közönség számára hasznos és érdekes olvasmányok lehetnek.
2021. szeptember 20.  |  jankovics marcell dr. kucsera tamás gergely cinefest