Ismét operagálát tartottak Gyöngyösön

A Gyöngyös Város Baráti Köre Egyesület megkapta az MMA Színházművészeti Tagozat elismerő oklevelét

A zene világnapjához kapcsolódóan, 2022. október 1-én immár hetedik alkalommal rendezték meg a Miller Lajos operaénekes, a nemzet művésze kezdeményezésére létrejött Operagálát Gyöngyösön a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozata támogatásával, a Gyöngyös Város Barátainak Köre és a Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. szervezésében.
Az idei gálán fellépett Kertesi Ingrid, a Magyar Állami Operaház magánénekese, Liszt Ferenc-díjas kiváló és érdemes művész, Bakonyi Anikó, a Magyar Állami Operaház magánénekese, Szilágyi Szilvia operaénekes, Domoszlai Sándor magánénekes, valamint Koczka Tamás operaénekes. A hagyományoknak megfelelően, az Egri Szimfonikus Zenekar kísérte a művészeket Szabó Sipos Máté karmester vezényletével.
A Fejes András Sport- és Rendezvénycsarnokban tartott ingyenes és teltházas előadás során a fellépők részleteket énekeltek Verdi két művéből, „A trubadúr"-ból és a „Rigoletto"-ból, míg az est második részében magyar operettekből hallhatott a közönség válogatást. Az Operagála művészeti vezetői Rohonyi Anikó és Miller Lajos voltak, a konferanszié szerepét pedig Miller Dávid töltötte be.
Az idén a Színházművészeti Tagozat kultúraszervező munkájáért elismerő oklevelet adományozott a gála szervezésében főszerepet játszó Gyöngyös Város Baráti Köre Egyesületnek, melyet a gálaesten Kiss János, az MMA alelnöke adott át dr. Bekecs Andreának, az egyesület jelenlegi elnökének.  
Gyöngyös Város Barátainak Köre 2003. évben alakult azzal a céllal, hogy a város szellemi, kulturális értékeit becsben tartsa és gyarapítsa. Az egyesület nemcsak tevékenységében, hanem taglétszámában is meghatározó civil közössége Gyöngyösnek, emellett a város legrangosabb kitüntetésének, a Pro Civitate díjnak is a birtokosa 2016 óta. Az Operagálát kezdetben a Baráti Kör akkori elnöke, Balázs Ernő szervezte meg és indította útjára, utódjai pedig a mai napig őrzik e hagyományt. A Magyar Művészeti Akadémia a kezdeményezést a kezdetektől felkarolta és támogatta.
A rendezvény keretében a közönségnek lehetősége nyílt a Baráti Kör működésének és az elmúlt két évtized történéseit összefoglaló almanach elkészítésének támogatására, amelynek eredményeként 660 ezer forintnyi adomány gyűlt össze.
2022. október 3.  |  miller lajos rohonyi anikó kiss jános operagála zene világnapja